Liderii coaliției de guvernare susțin dublarea pragului pentru achizițiile publice fără licitație, au declarat pentru Euronews România surse guvernamentale. Noul plafon pentru contractarea lucrărilor publice ar urma să fie de un milion de lei.
De asemenea, au mai precizat sursele citate, Curtea de Conturi nu va fi eliminată din mecanismul de control al achizițiilor publice. Precizările vin după ce, luna trecută, 137 de parlamentari de la PNL, PSD și UDMR au înregistrat la Senat o inițiativă prin care propun majorarea pragului pentru achizițiile de lucrări publice fără licitație de peste zece ori, de la 450.000 de lei la cinci milioane de lei.
De asemenea, inițiatorii proiectului propun și majorarea plafonului pentru achiziția de bunuri și servicii fără licitație de la 130.000 de lei la 500.000 de lei. Nu în ultimul rând, autorii inițiativei propun și eliminarea Curții de Conturi din mecanismul de control a achizițiilor publice.
Ce prevede legea achizițiilor publice
Practic, inițiatorii propun modificarea alin. (5) al articolului 7 din legea 98 / 2016 privind achizițiile publice:
„Autoritatea contractată are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 500.000 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 5.000.000 lei.”
În prezent, legea în vigoare prevede că autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 135.060 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 450.200 lei.
Inițiativa a fost depusă la Senat pe 14 aprilie și a intrat deja pe circuitul de avizare
Printre semnatarii proiectului se numără Ioan Cupșa (deputat PNL), Daniel Florea (deputat PSD), Bende Sandor (deputat UDMR) și Laura Vicol (deputat PSD).
În expunerea de motive a inițiativei, semnatarii susțin că „modificările propuse au drept scop facilitarea accesării fondurilor europene prin reglementarea sectorului achiziţiilor publice în acord cu exigenţele legislaţiei unionale”.
„Totodată, modificările sunt impuse şi de declanşarea procedurii privind implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, propunerile din prezenta iniţiativă legislativă având drept scop crearea unui cadru favorabil pentru realizarea investiţiilor şi reformelor avute în vedere de Comisia Europeană prin acest instrument de finanţare.”
Cei de la USR acuză însă partidele din coaliție că „vor să legalizeze licitațiile cu dedicație pentru firmele lor de casă".