Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE aprobă noi sancțiuni împotriva Rusiei. Restricțiile vizează pentru prima dată livrările de gaze naturale lichefiate

Uniunea Europeană a convenit joi să aplice o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând pentru prima dată livrările de gaze naturale lichefiate (GNL), pe care mai multe state membre continuă să le cumpere în ciuda faptului că războiul din Ucraina a intrat în al treilea an.

Sancțiunile care sparg tabuurile reprezintă cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni aplicate din februarie 2022 și vin într-un moment delicat pe câmpul de luptă, în timp ce trupele rusești încearcă să profite de noul lor avânt pentru a obține noi câștiguri teritoriale.

Pachetul este rezultatul unor negocieri îndelungate între ambasadori, care au petrecut săptămâni întregi târguindu-se pe detalii extrem de tehnice.

Aprobarea a fost amânată de mai multe ori din cauza rezervelor exprimate de mai multe țări, inclusiv de Ungaria, care promisese să blocheze orice sancțiuni în sectorul energetic.

Cu toate acestea, ultima reținere a fost cea a Germaniei în ceea ce privește "clauza "no Russia", care impune companiilor obligația de a preveni eludarea.

Bruxelles-ul a ratat două termene limită autoimpuse - G7 din Italia și Summitul pentru pace din Elveția - pentru a da Germaniei mai mult timp pentru a rezolva lucrurile. Joi dimineață, țara a semnalat că preocupările sale au fost satisfăcute, deschizând calea pentru acord.

Cu toate acestea, restricțiile privind GNL nu reprezintă o interdicție totală a importurilor, așa cum a făcut blocul anterior cu cărbunele și petrolul maritim, două dintre cele mai mari surse de venituri ale Moscovei.

Companiile din UE care achiziționează GNL rusesc vor avea restricții

În schimb, companiile din UE vor putea în continuare să achiziționeze GNL rusesc, dar li se va interzice să îl reexporte în alte țări, o practică cunoscută sub numele de transbordare.

Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), o organizație independentă care urmărește combustibilii fosili ruși, estimează că în 2023 blocul a plătit 8,3 miliarde de euro pentru 20 de miliarde de metri cubi (bcm) de GNL rusesc, reprezentând 5% din consumul total de gaze.

Belgia, Franța și Spania au fost principalele puncte de intrare pentru GNL rusesc.

Aproximativ 22% din aceste livrări (4,4 miliarde de metri cubi) au fost transbordate la nivel global, 1,6 miliarde de metri cubi fiind trimiși către alte state membre, precizează CREA. Restul a mers către China, India, Turcia și alți clienți.

Cifrele reflectă rolul de lider al Occidentului în ceea ce privește asigurarea încărcăturii și serviciile de transport maritim: anul trecut, industria maritimă a țărilor G7 a gestionat 93% din exporturile de GNL ale Rusiei, un transport evaluat la 15,5 miliarde de euro.

Noile sancțiuni ale UE intenționează să limiteze această afacere profitabilă și să constrângă capacitatea Rusiei de a obține fonduri pentru războiul său costisitor și total împotriva Ucrainei. Sancțiunile vizează, de asemenea, trei proiecte de GNL cu sediul în Rusia care nu sunt încă operaționale, pe care Reuters le-a identificat anterior ca fiind Arctic LNG 2, Ust Luga și Murmansk.

În plus, statele membre au căzut de acord asupra unor măsuri mai stricte de combatere a eludării și de închidere a lacunelor lăsate deschise în cele 13 pachete de sancțiuni anterioare, o veșnică durere de cap la Bruxelles.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE