Despre comasarea/desființarea unor instituții, precum muzee sau teatre, a vorbit la Euronews România Iulia Popovici, expert în programe culturale autohtone, dar și europene.
Iulia Popovici, expert în programe culturale: „Pericolul este legat de faptul că o astfel de măsură afectează, în primul rând, județele cu o infrastructură culturală redusă și orașe, în general, localitățile mici. Acolo sunt situații când personalul este redus sub 50 de angajați. În București sunt, probabil, din 15 teatre, și spun doar de teatre, doar trei care au în momentul de față sub 50 de oameni pe post. În schimb, orice cămin cultural, orice muzeu de localitate mică are - prin însuși faptul că e într-o localitate mică - mai puțin angajați”.
„În timp, organigramele s-au redus”.
„De pildă, în cazul teatrelor, unele teatre sunt teatre gazdă, nu sunt teatre de repertoriu, prin urmare nu au artiști angajați. Ei administrează un spațiu și un program artistic pe bază de invitați. Exact pe astea le desființezi, care sunt, în general, în locuri unde nu e o efervescență culturală, locuri unde nu există ofertă culturală foarte mare”.
Iulia Popovici, expert în programe culturale: „Eu n-am văzut nici măcar o listă cu toate instituțiile de cultură și profilul la care se încadrează. (...) Pentru că unele nu au activitate, dar a făcut cineva vreo listă cu câte sunt, în primul rând? Care este impactul, care e, totuși, activitatea aia puțină care e nerentabilă? Pe urmă, cum calculezi cât de otova – îmi place cuvântul ăsta – cât de otova calculezi impactul activității unui cămin cultural într-o comună cu 5.000 de locuitori? După aceleași criterii ca la Teatrul Național din București?”.
(...)
„În momentul în care această găleată în care sunt lucruri foarte, foarte diferite tu pui o limită, cel mai mic din găleată, care este cultura, va avea cel mai mult de suferit”.
„Există și un protest despre care s-a vorbit mai puțin, al bibliotecii. Bibliotecile Județene sunt cele care vor fi lovite de această limitare a cheltuielilor dintr-un anume capitol bugetar pentru că asta este, de fapt, definiția lui otova despre care zicea domnul Ciucă. Să te gândești că lovești în cheltuielile de campanie mascate ale unor primari sau președinți de consilii județene și, de fapt, să lovești în cele mai afectate, în general, instituții din această țară, în general, în zone care sunt defavorizate din toate punctele de vedere, nu doar cultural”.