"Sunt sigur că Vladimir Putin a pus ambii ochi pe Gotland", a fost declarația îngrijorătoare a șefului Armatei Suediei, Micael Byden, citat de Politico.
Gotland, cea mai mare insulă a Suediei, este situată strategic, în mijlocul Mării Baltice, între capitala suedeză Stockholm și exclava rusă Kaliningrad, la 330 de kilometri de aceasta din urmă, acolo unde se află sediul flotei ruse la Marea Baltică.
Rusia vizează insula suedeză Gotland, din Marea Baltică
"Oricine controlează Gotland controlează Marea Baltică. În acest moment, noi suntem aceia. Noi apărăm Gotland și putem folosi insula și pentru operațiuni ofensive, dacă este necesar. Avem un interes mare să menținem deschisă ruta maritimă și să controlăm ceea ce se întâmplă deasupra și sub suprafața apei.
Din Gotland, putem ajuta alte state NATO din Marea Baltică să trăiască în siguranță. Scopul lui Putin este să câștige controlul asupra Mării Baltice. Dacă Rusia preia controlul și închide Marea Baltică, ar avea un impact enorm asupra vieților noastre, în Suedia și în toate celelalte țări care se învecinează cu Marea Baltică. Nu putem permite asta.
Marea Baltică nu trebuie să devină locul de joacă al lui Putin, acolo unde îi terorizează pe membrii NATO. Dacă Putin invadează Gotland, el poate amenința, de pe mare, țările NATO. Acesta ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiunile nordice și baltice", a mai spus comandantul suprem al forțelor armate din Suedia, țară care a devenit cel mai nou membru al NATO în martie 2024.
Declarațiile lui Micael Byden vin după ce Ministerul rus al Apărării tocmai a anunțat un plan de extindere a apelor teritoriale ale Rusiei în Marea Baltică, lângă granița sa maritimă cu Lituania și Finlanda, ceea ce a provocat îngrijorare la nivel internațional.
Este vorba, practic, de o retrasare a frontierelor maritime din Marea Baltică, fără ca rușii să spună dacă au avut loc consultări, însă este destul de clar că acestea nu au avut loc, din moment ce măsura a fost respinsă de Finlanda și Lituania, potrivit Reuters.
Rușii neagă însă existența acelui document, care a apărut totuși în mediul online, posibil din cauza unor "scurgeri de date".
"Autoritățile finlandeze investighează informația din mass-media rusă despre definirea zonelor maritime din Golful Finlandei. Guvernul monitorizează îndeaproape situația. Rusia nu a contactat Finlanda în legătură cu acest subiect. Finlanda acționează cum o face întotdeauna: cu calm și pe baza datelor", a spus președintele finlandez Alexander Stubb.
- Finlanda a aderat la NATO în aprilie 2023.
"Aceasta este o escaladare evidentă împotriva NATO și UE și trebuie întâmpinată cu un răspuns adecvat de ferm", a spus Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de Externe.
În plus, situația se prezintă în contextul în care tot mai mulți specialiști avertizează asupra unei posibile intenții a Rusiei de a provoca statele NATO.
În proiectul de decret guvernamental al Rusiei, de pe data de 21 mai, proiectul a fost propus de Ministerul rus al Apărării drept o "ajustare" a frontierelor din jurul zonelor rusești aflate în partea de est a Golfului Finlandei și în jurul exclavei Kaliningrad, adică în partea de est a Golfului Finlandei și în apropierea orașelor Baltiysk și Zelenogradsk, din Kaliningrad.
"Frontiera maritimă de stat a Federației Ruse se va schimba", se arată în acel proiect de decret al Rusiei, care, dacă va fi aprobat, ar urma să intre în vigoare din ianuarie 2025.
În urmă cu câteva zile, amiralul James Stavridis, care a fost comandant suprem al forțelor NATO în perioada 2009-2013, a spus că "Rusia controlează o fâșie de coastă între Lituania și Polonia din cauza bizarei sale exclave Kaliningrad". La fel ca alți specialiști, el a mai spus că țările baltice ar putea deveni următoarea țintă a rușilor.
Pentru că este membră NATO, Suedia este protejată prin intermediul articolului 5 din cadrul Tratatului Alianței, ceea ce înseamnă că un atac asupra unui stat membru reprezintă un atac asupra tuturor membrilor.
În proiectul de decret al rușilor, motivația ar fi că măsurătorile în ceea ce privește frontiera maritimă au fost făcute în 1985, adică în perioada sovietică și ele au fost realizate pe baza unor hărți de navigație de la jumătatea secolului trecut, ceea ce "nu mai corespunde pe deplin unor coordonate cartografice mai moderne".
De ce este de o importanță crucială insula Gotland
Poziția insulei Gotland este una strategică, între Suedia și Kaliningrad, iar experții spun că ea poate fi "un uriaș portavion natural". Dacă rușii ar prelua insula, ei ar putea controla spațiul aerian de deasupra Mării Baltice, făcând legătura cu exclava Kaliningrad, acolo unde rușii ar depozita arme, dar și arme nucleare, după cum spun unii specialiști.
Preluarea insulei Gotland ar oferi Rusiei posibilitatea de a amplasa sisteme anti-navă și antiaeriene și pentru a desfășura atacuri asupra statelor baltice.
- Insula Gotland a fost demilitarizată în 2005, dar Suedia a început, din 2016, să reînființeze un treptat regiment, ca urmare a anexării, de către Rusia, a Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014. Din 2018, acest regiment are 370 de militari. La sfârșitul anilor 90, acolo erau 25.000 de militari.
Suedia discută cu aliații din NATO în ceea ce privește consolidarea apărării pe această insulă. Apărarea țărilor baltice este ușurată de faptul că NATO controlează insula Gotland. Prin coridorul Suwalki, insula poate primi întăriri din partea continentală a Europei, cu toate că acest coridor este considerat vulnerabil, pentru că este situat între Kaliningrad și Belarus, aliat al Moscovei.
Prin zona economică exclusivă a Suediei, în ultima vreme, trec petroliere care transportă țiței, în special cele rusești. Flota din acea zonă este de 1.400 de nave, care operează într-un areal care nu face parte din nicio forță armată. Însă Comisia Europeană analizează un nou set de sancțiuni pe care să le aplice Rusiei și care să vizeze exact acest aspect.
- În aprilie, la o lună de la aderarea la NATO, Suedia a desfășurat exerciții militare în Gotland.
Totodată, este probabil ca Putin să vizeze și Insulele Aland, după spusele lui Byden. Aland este o regiune autonomă a Finlandei, care se află între Finlanda și Suedia, la intrarea în Golful Botnic.
Referitor la petrolierele ruse care trec prin zonă, Byden a spus că rușii le pot folosi ca paravan.
"Aceste nave foarte vechi și dărăpănate nu sunt întreținute așa cum ar trebui și își maschează originea rusă prin faptul că nu arborează pavilionul rusesc. Rusia ar putea provoca un dezastru ecologic chiar la ușa noastră și ar putea face să pară un accident.
De asemenea, Rusia ar putea folosi navele pentru a purta un război împotriva NATO. Nu există o modalitate mai bună pentru ruși de a ne surprinde și de a se furișa decât să se deghizeze într-un petrolier vechi. Ei pot folosi navele pentru a ne intercepta comunicațiile, pentru a transporta ceva în secret sau pentru sabotaj subacvatic", a spus Byden.