Cu doar 18 luni în urmă, oficialii Casei Albe și ai Pentagonului au dezbătut subiectul prezenței forțelor ruse în Ucraina. Unele voci spuneau că pozițiile ruse s-ar putea prăbuși, iar armata ucraineană ar putea să elibereze teritoriul ocupat. Acum, după luni de avansuri lente ale forțelor Moscovei, administrația Biden este din ce în ce mai îngrijorată că Rusia ar putea schimba traiectoria războiului.
În ultimele zile, trupele Moscovei au deschis o nouă ofensivă în apropierea orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Kievul a fost obligat să-și redirecționeze forțele care se aflau deja sub presiune pe toată lungimea frontului. Artileria și dronele furnizate de Statele Unite și NATO au fost doborâte, de tehnica rusească. O parte din reușita Rusiei este legată de întârzierile survenite în livrarea de arme Kievului. Congresul SUA a blocat o perioadă foarte lungă de timp ajutorul militar, lucru care i-a ajutat pe ruși să forțeze linia frontului.
Potrivit publicației The New York Times, în interviuri, oficialii americani își exprimă încrederea că multe dintre câștigurile teritoriale ale Rusiei din ultimele luni sunt reversibile. Totuși, aceștia ezită să ofere previziuni cu privire la soarta războiului.
Secretarul de stat Antony J. Blinken a declarat recent că „nu există nicio îndoială că a existat un cost” pentru întârzierile mari în ceea ce privește trimiterea de arme pe frontul din Ucraina. El a insistat, în intervenția sa din emisiunea „Face the Nation”, că „facem tot ce putem pentru a grăbi trimiterea acestei asistențe acolo”.
Totuși, oficialii americani spun că președintele Biden continuă să respingă sugestia președintelui Franței, Emmanuel Macron, potrivit căreia ar putea fi necesară desfășurarea de trupe occidentale în Ucraina.
În privat, unii dintre consilierii ai președintelui Biden se tem că, așa cum Statele Unite au învățat lecții cheie din război - despre tehnologiile care funcționează și cele care nu funcționează - la fel a făcut și Putin. Iar cea mai mare îngrijorare a lor este că, pe măsură ce Rusia înlocuiește armamentul eliminat în primele 27 de luni de război, Putin ar putea recâștiga teren chiar în momentul în care Biden se pregătește să se întâlnească cu cei mai apropiați aliați ai săi la o reuniune G- 7, care va avea loc luna viitoare în Italia. Nu este clar dacă Biden va putea repeta afirmația pe care a făcut-o în Finlanda vara trecută, potrivit căreia Putin „a pierdut deja acest război”.
„Rusia începe războaiele prost și le termină în forță”
„De multe ori, Rusia își începe războaiele prost și le termină în forță”, a declarat Stephen J. Hadley, consilier pentru securitate națională în timpul președintelui George W. Bush, la o conferință la Harvard.
Din cauza întârzierii finanțării americane, Rusia a reușit să obțină un avantaj uriaș în ceea ce privește puterea de foc. Întârzierea livrărilor americane a fost egalată de o întârziere la fel de mare a Ucrainei în aprobarea unei legi de mobilizare pentru a aduce mai mulți militari pe front. Ucraina suferă de o lipsă acută de soldați și se străduiește să le ofere o pregătire adecvată celor pe care îi aduce în armată.
Michael Kofman, expert la Carnegie Endowment for International Peace din Washington se așteaptă la o ofensivă rusească în această vară.
„În 2024, armata rusă se bucură de un avantaj material și de inițiativa strategică, deși s-ar putea să nu se dovedească a fi decisivă”, a spus Kofman. „Acest an reprezintă o fereastră de oportunitate pentru Rusia. Dar dacă armata rusă nu este capabilă să transforme aceste avantaje în câștiguri pe câmpul de luptă și să genereze un impuls, există șanse mari ca această fereastră să înceapă să se închidă pe măsură ce intrăm în 2025”.
Bătălia de la Harkov
Fie că este temporar sau nu, noul impuls al Rusiei este cel mai evident în Harkov, scena uneia dintre cele mai mari bătălii cu tancuri din cel de-al Doilea Război Mondial. În 2022, s-a aflat în centrul luptelor din primul an de război, orașul fiind supus bombardamentelor rusești.
Într-o contraofensivă lansată în acea toamnă, trupele ucrainene au respins înaintarea rușilor spre oraș, apoi au împins forțele rusești în afara regiunii, recuperând o mare parte din teritoriu. Umilința la care a fost supusă Rusia la Harkov, și mai apoi la Herson, a fost atât de mare încât a dus la una dintre cele mai mari temeri din acea perioadă: că rușii vor face uz de o armă nucleară pe câmpul de luptă împotriva trupelor ucrainene ca ultimă soluție.
De atunci, Ucraina a reușit să folosească acel teritoriu recucerit în apropiere de Harkov pentru a efectua incursiuni de hărțuire peste granița cu Rusia. Aceste atacuri i-au determinat pe ruși să recucerească în ultimele săptămâni o parte din terenul pierdut în 2022, pentru a crea o zonă tampon.
Unii experți avertizează că adevăratul scop strategic al Rusiei în ocuparea teritoriului din jurul Harkovului este de a forța trupele ucrainene să se deplaseze pentru a întări orașul, slăbind liniile de front din alte părți. Acest lucru ar putea crea o oportunitate pentru o altă ofensivă rusă în iunie, în Donbas.
„Scopul ofensivei rusești este probabil să atragă rezervele ucrainene și unitățile de elită, apoi să le fixeze în Harkov, slăbind astfel restul frontului”, a declarat Kofman. „Obiectivul principal al Rusiei rămâne în continuare recucerirea restului Donbasului”.