Suedia se alătură NATO. Ungaria a renunțat să se mai opună, după 18 luni de tergiversări. Având în vedere că este nevoie de acordul unanim al celor 31 de state membre, acesta era ultimul pas necesar, după ce Turcia a spus da luna trecută.
Klaus Iohannis a transmis un mesaj Suediei, pentru accederea în NATO
"Astăzi sunt stabilite condițiile pentru a primi Suedia în familia NATO. Contribuția sa la securitatea euro-atlantică este substanțială. Cu Suedia în NATO, vom spori apărarea și descurajarea pe Flancul Estic și vom continua sprijinul nostru puternic pentru Ucraina. Împreună suntem mai puternici", a postat Klaus Iohannis pe rețelele de socialziare.
Suedia devine a 32-a țară care accede în NATO
Ratificarea a fost aprobată de Parlamentul Ungariei, cu 188 de voturi pentru și șase împotrivă. În ultimii ani, Viktor Orban, un populist de dreapta care este cunoscut pentru legăturile strânse cu Rusia, a spus că criticile politicienilor suedezi la adresa Ungariei au înrăutățit relațiile dintre cele două țări și au dus la reticența parlamentarilor din partidul său Fidesz.
Însă votul de luni a eliminat bariera finală de aderare pentru Suedia, care, împreună cu Finlanda vecină, a solicitat pentru prima dată aderarea în mai 2022.
"Cooperarea militară a Suediei și Ungariei și aderarea Suediei la NATO întăresc securitatea Ungariei", a recunoscut premierul maghiar Viktor Orban.
Orban i-a criticat, în numeroase rânduri, pe aliații Uniunii Europene și NATO pentru că au exercitat presiuni sporite asupra guvernului său în ultimele luni pentru a determina aducerea Suediei în alianță.
"Câțiva oameni au încercat să intervină din exterior în soluționarea disputelor noastre cu Suedia, dar acest lucru nu a ajutat, ci mai degrabă a împiedicat problema. Ungaria este o țară suverană, nu tolerează să fie dirijată de alții, fie că este vorba de conținutul deciziilor sale sau de momentul acestora", a subliniat Orban.
În urmă cu câteva zile, niște senatori americani au vizitat Ungaria, pentru a însemna această țară să ridice imediat blocajul asupra integrării Suediei în NATO.
Ulterior, premierul Suediei, Ulf Kristersson, s-a întâlnit cu Orban la Budapesta, unde păreau să ajungă la o reconciliere decisivă după mai multe luni de tensiuni diplomatice.
În urma întâlnirii, liderii au anunțat încheierea unui acord pentru industria de apărare, care va include achiziționarea de către Ungaria a patru avioane JAS 39 Gripen, de fabricație suedeză și prelungirea unui contract de servicii pentru flota sa Gripen existentă.
Orban a spus că aceste avioane de luptă "vor crește semnificativ capacitățile noastre militare și vor consolida în continuare rolul nostru în străinătate, îmbunătățind capacitatea Ungariei de a participa la operațiunile comune ale NATO.
A fi membru NATO, împreună cu o altă țară, înseamnă că suntem gata să murim unul pentru celălalt. Un acord privind capacitățile militare și de apărare ajută la reconstruirea încrederii dintre cele două țări", a spus Orban.
Suedia este importantă datorită poziției sale. Intrarea în NATO presupune că toate țările din peninsula scandinavă fac parte din aceeași alianță militară, ceea ce oferă acces atât în Marea Baltică, dar și în Oceanul Arctic, zonă de care este interesată și Rusia, datorită resurselor naturale de hidrocarburi și minerale.
Astfel, NATO va putea superviza atât accesul în Marea Baltică, prin strâmtoarea Oresund, dar va deține și controlul insulei Gotland, aflată în această mare. NATO va putea să apere și insulele Aland, regiune autonomă demilitarizată, care se află între Suedia și Finlanda.
Suedia are o armată de doar 38.000 de persoane, dar beneficiază de o industrie de apărare foarte mare și dezvoltată, mai ales din punct de vedere tehnologic. Suedia deține o aviație importantă și modernă, cu 100 de avioane Gripen.