Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 119. Scholz: „Ucraina are nevoie de un plan Marshall pentru reconstrucţie”

Rusia ar putea relua atacurile cu rachete asupra capitalei Ucrainei, orașul Kiev, după ce armata ucraineană a înregistrat unele succese pe frontul din sud. Administrația de la Kiev îndeamnă populația să urmărească cu atenție și să reacționeze rapid la alertele de bombardamente emise de autorități și să se ascundă în locuri sigure.

Armata rusă continuă bombardamentele masive asupra orașului Harkov, al doilea cel mai mare din țară, dar și a localităților din regiune. Doar pe parcursul zilei de marți 15 persoane au fost ucise, iar alte 16 rănite în urma atacurilor rusești, potrivit administrației militare regionale.

„În acest context, președintele Zelenski a repetat solicitarea adresată țărilor occidentale de a urgenta livrarea de armament modern pentru Ucraina. În regiunea Harkov sunt bombardamente brutale și cinice ale artileriei ruse. Acestea nu le vor oferi nimic ocupanților, dar armata rusă este surdă la orice raționalitate. Pur și simplu distruge, pur și simplu ucide - în acest fel le arată comandanților că nu stau pe loc. În sud apărăm regiunile Nikolaev, Zaporojie, eliberăm treptat regiunea Herson”, a spus Zelenski.

Oficial CE: Reducerea de către Rusia a fluxurilor de gaze în Europa reprezintă „o acţiune extrem de necinstită''

UPDATE 21.30: Reducerea de către Rusia a fluxurilor de gaze în Europa reprezintă o acţiune extrem de necinstită, a apreciat miercuri un oficial al Comisiei Europene, adăugând că planurile de a extinde folosirea cărbunelui în blocul comunitar sunt temporare şi obiectivele climatice rămân intacte.

Acordarea statutului de ţări candidate Ucrainei şi Republicii Moldova: Von der Leyen le cere Celor 27 să fie „la înălţime''

UPDATE 20.30: Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a făcut apel la liderii europeni „să fie la înălţime" acordând Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE la summitul Consiliului European.

Executivul european a dat săptămâna trecută un aviz pozitiv acordării acestui statut Ucrainei şi Republicii Moldova, însoţit de condiţii privind continuarea reformelor, ceea ce ar deschide calea unui lung proces de aderare. Georgia, care aspiră şi ea la aderarea la UE, va trebui în ceea ce o priveşte să desfăşoare reforme înainte de a obţine statutul de candidat, potrivit avizului Comisiei.

Putin vrea întărirea legăturilor cu ţările BRICS pe fondul sancţiunilor occidentale

UPDATE 19.00: Preşedintele rus Vladimir Putin a pledat miercuri pentru o întărirea a legăturilor între statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), pe fondul sancţiunilor occidentale fără precedent care lovesc economia ţării sale din cauza invaziei ruse în Ucraina, transmite AFP.

„Oamenii de afaceri din ţările noastre sunt nevoiţi să-şi dezvolte activităţile în condiţii dificile pentru că partenerii occidentali neglijează principiile de bază ale economiei de piaţă, ale comerţului liber”, a declarat Putin, adresându-se participanţilor la Forumul economic al BRICS, în preziua unui summit virtual al acestor state.

Ucraina „are nevoie de un plan Marshall” pentru reconstrucţie, pledează cancelarul Scholz

UPDATE 18.30: Cancelarul german Olaf Scholz susține crearea unui „plan Marshall” pentru Ucraina, estimând că reconstrucţia acestei ţări va costa „miliarde” şi se va întinde pe „mai multe generaţii”.

„La fel ca Europa devastată după Al Doilea Război Mondial, Ucraina are astăzi nevoie de un plan Marshall pentru reconstrucţie”, a afirmat Scholz într-un discurs în Bundestag înaintea summiturilor UE, G7 şi NATO.

Restricţionarea tranzitului către Kaliningrad: Rusia îndeamnă NATO şi UE să nu alimenteze tensiunile, după ce Washingtonul a evocat articolul 5

UPDATE 17.00: Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a cerut miercuri UE şi în special NATO să nu alimenteze tensiunile prin blocada parţială asupra enclavei Kaliningrad, în timp ce Comisia Europeană a apreciat că nu este vorba despre o blocadă, ci despre inspecţii „specifice'' şi „proporţionale'' efectuate de Lituania, care nu mai permite tranzitul pe teritoriul său a unor mărfuri supuse sancţiunilor europene adoptate împotriva Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei.

Trupele ruse înaintează către oraşul Lisiceansk, luptele continuă pe străzile din Severodoneţk

UPDATE 16.00: Aflat sub un potop de foc al artileriei ruse, oraşul Lisiceansk din estul Ucrainei trăieşte un ''infern'', potrivit autorităţilor ucrainene, care admit avansul trupelor ruse ce încearcă să preia sub control întreaga regiune ucraineană Lugansk, punctul central al luptelor între trupele ucrainene şi cele ruse în ultimele săptămâni.

Autorităţile ruse afirmă că un atac cu dronă a provocat un incendiu la o rafinărie rusă lângă Ucraina

UPDATE 15.00: Autorităţile ruse au afirmat că bănuiesc că un atac cu dronă s-ar afla în spatele unui incendiu care a izbucnit miercuri la o rafinărie de petrol situată într-o regiune rusă la graniţa cu Ucraina.

„Potrivit unei versiuni a faptelor, incendiul a fost provocat de un atac cu dronă asupra instalaţiilor tehnice ale fabricii. Fragmente din două drone au fost găsite în zona rafinăriei”, a declarat pe Telegram guvernatorul regiunii Rostov-pe-Don, Vasili Golubev.

MAE rus: Răspunsul Moscovei la restricţionarea tranzitului de mărfuri către Kaliningrad nu va fi doar diplomatic, ci şi practic

UPDATE 14.00: Răspunsul Moscovei la interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri aflate sub incidenţa sancţiunilor Uniunii Europene către exclava rusă Kaliningrad nu va fi unul exclusiv diplomatic, ci şi de natură practică, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova.

„Una dintre probleme principale a fost dacă răspunsul Rusiei va fi exclusiv diplomatic. Răspunsul nu va fi diplomatic, ci practic", a spus Maria Zaharova în timpul conferinţei sale de presă săptămânale.

Moscova schimbă adresa ambasadei americane, pentru a-i onora pe separatiştii din Ucraina

UPDATE 13.00: Capitala Rusiei a schimbat miercuri adresa oficială a ambasadei SUA la Moscova, pentru a-i onora pe separatiştii pro-ruşi din Ucraina, o manieră de a denunţa sprijinul american pentru Kiev.

„Ambasada SUA în Rusia are o nouă adresă oficială"
, a anunţat primăria Moscovei într-un comunicat.

30 la sută din infrastructura Ucrainei, distrusă

Potrivit estimărilor Guvernului de la Kiev, de la începutul invaziei ruse, aproape 30 la sută din infrastructura țării a fost distrusă, iar pierderile sunt estimate la peste 105 miliarde de dolari. Cele mai afectate de război sunt orașele Mariupol, Harkov, Cernihiv, Severodonețk și Lisiceansk.

Iar până în prezent, 320.000 de ucraineni și-au pierdut locuințele. Pentru a spori presiunea asupra adminstrației de la Moscova, autorităile de la Kiev cer Uniunii Europene să urgenteze aprobarea celeui de-al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Armata ucraineană a lovit forțele ruse de pe Insula Șerpilor

Armata ucraineană a anunțat că a lansat, marți, atacuri aeriene asupra și Insulei Șerpilor, provocând "pierderi semnificative" forțelor rusești. Comandamentul operațional de sud al armatei ucrainei a declarat că a întreprins "lovituri țintite cu utilizarea diferitelor forțe" și că operațiunea militară continuă.

Tancuri din Polonia pentru armata ucraineană

Polonia a furnizat Ucrainei peste 240 de tancuri şi 100 vehicule blindate, a declarat marţi preşedintele polonez Andrzej Duda. Varşovia a trimis, de asemenea, sisteme de rachete, mitraliere şi muniţie, a afirmat preşedintele Duda în cursul unei întâlniri cu ambasadori.

În total, Polonia a oferit sprijin militar în valoare de peste 1,6 miliarde de dolari cu scopul de a opri războiul din Ucraina şi de a se asigura că acesta nu se extinde pe teritoriul polonez, relatează Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE