Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 115. Ucraina plănuieşte să reia negocierile de pace cu Rusia 

Războiul din Ucraina a ajus în cea de-a 115-a zi, iar luptele dintre armata rusă și cea ucraineană continuă. Ucraina intenţionează să reia negocierile de pace cu Rusia până la sfârşitul lui august, după ce va desfăşura operaţiuni de contraatac, informează Agerpres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, vizitează oraşul Mikolaiv din sudul Ucrainei, grav afectat de război

UPDATE 15:00: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui deplasări în afara capitalei Kiev sunt rare de la începutul invaziei ruse, a efectuat sâmbătă, pentru prima dată, o vizită de lucru în oraşul Mikolaiv (Nikolaev) din sudul Ucrainei.

"Preşedintele (Zelenski) a inspectat clădirea administraţiei regionale din Mikolaiv, care a fost distrusă în urma unui atac al forţelor ruse", a anunţat biroul de presă al preşedinţiei ucrainene.

La sfârşitul lui martie, forţele ruse au lansat o rachetă asupra clădirii, ucigând 37 de persoane.

Armata rusă a ajuns la începutul lui martie în suburbiile oraşului Mikolaiv, însă apoi s-a retras în zonele estice şi sudice ale regiunii, unde luptele continuă.

Biroul de presă al lui Zelenski a anunţat, de asemenea, că preşedintele a vizitat un spital din Mikolaiv şi a acordat onoruri primarului Oleksandr Senkevici şi guvernatorului Vitali Kim, pentru curaj şi pentru munca lor în cele patru luni de la declanşarea invaziei ruse.

Mikolaiv, oraş portuar şi industrial ce avea înainte de război aproape o jumătate de milion de locuitori, se află în continuare sub control ucrainean, însă este situat aproape de regiunea Herson, ocupată de ruşi.

Oraşul Mikolaiv rămâne o ţintă a Moscovei, pentru că se află pe drumul spre Odesa, cel mai mare port al Ucrainei, la 130 de km mai la sud-vest.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Sute de persoane au participat la Kiev la funeraliile unui tânăr figură emblematcă a mişcării Maidan

UPDATE 14:00: Sute de persoane au participat sâmbătă, la mănăstirea Sfântul Mihail cu Cupole de Aur din centrul Kievului, la funeraliile unui tânăr militant ucrainean ucis în lupte în estul Ucrainei, tânăr care a fost o figură emblematică a mişcării pro-europene Maidan, informează AFP.

Roman Ratuşnîi a murit pe 9 iunie lângă Izium, în regiunea Harkov (Harkiv), unde forţele ucrainene luptă împotriva armatei ruse, care a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Sâmbătă dimineaţa, patru soldaţi au dus sicriul defunctului, salutat de mulţime, în prezenţa a numeroşi militari. Sicriul a fost depus la intrarea în mănăstire, unde a avut loc o ceremonie funerară.

Sute de persoane au asistat în tăcere la ceremonie, unele ţinând în mâini flori, alţii cu un drapel ucrainean pe spate.

Ruşii îşi consolidează poziţiile pe Insula Şerpilor, teritoriu strategic în largul gurilor Dunării

UPDATE 13:00: Armata rusă şi-a întărit poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, desfăşurând acolo mai multe sisteme de apărare, ceea ce sugerează că ea nu intenţionează să abandoneze uşor acest punct strategic, în pofida noilor sisteme de artilerie şi tiruri de rachete ucrainene, relatează Agerpres.

Cele mai recente imagini prin satelit cu această insuliţă din largul coastelor ucrainene şi române permit să se distingă diferite sisteme de apărare sol-aer, iar ruşii au instalat astfel de sisteme şi pe navele poziţionate în apropiere, pentru a-şi întări şi mai mult poziţiile.

"Ruşii au desfăşurat pe insulă mai multe sisteme antiaeriene ce acoperă diferite spectre de ameninţări: SA-13, Panţir, Tor, tunuri antiaeriene ZU-23-2", precizează cercetătorul francez Pierre Grasser, specialist în apărare rusă, asociat laboratorului Sirice de la Sorbona.

"Ei şi-au consolidat recent poziţia, desfăşurând diferite sisteme sol-aer, pe insulă şi pe navele poziţionate în jurul insulei. Strategic, aceasta are sens, chiar şi în faţa noilor mijloace ale Ucrainei, precum tunuri autopropulsate Caesar şi lansatoare multiple de rachete Himars", analizează de asemenea o sursă militară franceză, sub acoperirea anonimatului.

Ucraina plănuieşte să reia negocierile de pace cu Rusia 

UPDATE 12:00: Ucraina se va afla atunci într-o poziţie mai bună pentru a negocia, a declarat sâmbătă negociatorul-şef al Kievului, David Arahamia, într-un interviu pentru postul Voice of America.

Forţele militare ucrainene vor întreprinde operaţiuni de contraatac în diferite locuri, a declarat Arahamia, fără a oferi mai multe detalii.

În condiţiile în care războiul s-a înteţit în Ucraina, negocierile de pace au intrat în impas. La sfârşitul lui martie, Kievul a propus organizarea de negocieri la Istanbul, printre alte propuneri, pentru a renunţa la statutul de candidat la aderare la NATO în schimbul unor garanţii internaţionale de securitate.

Însă Rusia cere demilitarizarea ţării vecine şi vrea ca Ucraina să-i cedeze teritorii, inclusiv regiunile Doneţk şi Lugansk din estul acestei ţări.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Forţele ruse şi-au reînnoit eforturile de a avansa dinspre oraşul Izium spre Severodoneţk

UPDATE 10:00: Rusia pare să-şi fi reînnoit în ultimele 48 de ore eforturile în a avansa mai la sud de oraşul Izium din estul Ucrainei, raportează sâmbătă Ministerul Apărării britanic, informează Agerpres.

Obiectivul forţelor ruse este de a pătrunde mai adânc în regiunea Doneţk şi de strânge laţul în jurul oraşului Severodoneţk dinspre nord, a precizat ministerul britanic pe Twitter.

Dacă civilii ucraineni blocaţi în acest oraş nu vor accepta oferta de a părăsi localitatea printr-un coridor umanitar, forţele ruse ar putea găsi în aceasta o justificare pentru a nu face distincţie între aceşti civili şi orice ţintă militară ucraineană din zonă, a mai subliniat ministerul.

Armata rusă încearcă de săptămâni să cucerească Severodoneţk, oraş industrial din regiunea Lugansk, important pentru a putea controla întregul bazin minier Donbas. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat săptămâna trecută că bătălia de la Severodoneţk este una foarte dură şi va determina soarta regiunii Donbas din estul Ucrainei.

Potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, aproximativ 10.000 de civili sunt în continuare prezenţi în oraşul Severodoneţk.

Polonia pledează pentru un al şaptelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

UPDATE 9:00: Guvernul polonez cere noi măsuri punitive împotriva Rusiei, pentru a menţine presiunea economică asupra Moscovei şi a pune capăt invaziei asupra Ucrainei.

"Din punctul nostru de vedere, un al şaptelea pachet de sancţiuni ar trebui impus cât mai curând posibil. Trebuie să menţinem presiunea", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe polonez, Lukasz Jasina, pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, înainte de summitul de luni al miniştrilor de externe din UE ce va avea loc la Luxemburg.

"Mergem înainte cu aceasta, ne bucurăm de susţinerea partenerilor noştri baltici şi sperăm că şi alţi europeni vor accepta să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei", a adăugat Jasina.

La rândul său, ministrul de externe adjunct al Poloniei, Marcin Przydacz, a declarat pentru Welt am Sonntag că cel de-al şaselea pachet de sancţiuni "a lovit Rusia puternic", dar că "noi nu am putut încă să-l slăbim suficient pe Putin şi maşinăria lui militară". "Avem nevoie de sancţiuni noi şi mai aspre", a subliniat el.

Polonia face lobby pe lângă partenerii săi europeni pentru sprijinirea celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni, a spus Marcin Przydacz, adăugând: "Trebuie să acţionăm în mod coordonat ca europeni".

Un medic ucrainean capturat de ruși la Mariupol în urmă cu trei luni a fost eliberat

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, sâmbătă, că paramedicul Iulia Paievska, a fost eliberat după ce a fost capturat timp de trei luni de armata rusă.

„Sunt bucuros să vă anunţ că am reuşit să o eliberăm pe medicul şi voluntara ucraineană Iulia Paievska, este deja acasă”, a transmis președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-o postare pe Facebook.

Paramedicul Iulia Paievska fusese prinsă de forțele ruse pe 16 martie, în orașul Mariupol. Ea este cunoscută și pentru eforturile sale de a filma scenele îngrozitoare ale războiului, dar și intervențiile sale din Mariupol în timp ce orașul-port era sub asediu rusesc.

Vladimir Putin, despre aderarea Ucrainei la UE: „Rusia nu are nimic împotrivă”

Vladimir Putin a anunţat că Rusia nu are obiecţii faţă de aderarea Ucrainei la UE, întrucât aceasta din urmă nu este o alianţă militară, spre deosebire de NATO, relatează AP.

„Nu avem nimic împotrivă, este decizia lor suverană să adere sau nu la uniuni economice (...) Este treaba lor, a poporului ucrainean”, a declarat preşedintele rus în timpul Forumului economic de la Sankt Petersburg.

Declarația lui Putin vine în contextul în care Ucraina și Repulica Molodva au primit statutul de candidat pentru aderarea la UE.

Acceptarea statutului de candidat la UE va „victoria mai apropape” Ucrainei, a menționat președintele ucrainean Volodimir Zelensky, imediat după anunțul deciziei CE.

Olaf Scholz vrea să discute cu Putin pe tema războiului

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat vineri că menţinerea dialogului cu preşedintele rus Vladimir Putin este esenţială, chiar dacă Moscova continuă războiul din Ucraina vecină, relatează Agerpres.

"Este absolut necesar să se discute cu Putin şi voi continua să o fac, după cum o va face şi preşedintele francez", a declarat Scholz în cadrul unui interviu în exclusivitate pentru DPA.

Liderii occidentali îşi continuă eforturile diplomatice pentru a pune capăt conflictului care a început la 24 februarie. Afirmaţiile lui Scholz au fost făcute în ziua în care s-a întors de la Kiev, unde a efectuat o vizită alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi şi preşedintele român Klaus Iohannis.

"Când vorbesc cu Putin, spun, de exemplu, aceleaşi lucruri pe care vi le spun vouă", a afirmat Scholz. El a spus că este important de înţeles că Rusia nu poate dicta termenii unei păci cu Ucraina.

Scholz a afirmat că îi va spune lui Putin că se înşeală "dacă crezi într-adevăr că vei fura nişte pământ şi apoi să speri că vremurile se vor schimba şi toate lucrurile vor deveni normale".

Rusia a afirmat că încearcă să cucerească părţi din estul Ucrainei, în ceea ce a numit o "operaţiune militară specială".

"Trebuie să vă retrageţi trupele şi trebuie să ajungeţi la un acord cu Ucraina, care este acceptabil şi corect pentru poporul Ucrainei", a mai spus Scholz, adresându-se Kremlinului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE