Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut că decizia sa de a ordona „operaţiunea militară specială” împotriva Ucrainei a fost dificilă, dar necesară, având în vedere „riscurile şi ameninţările” la adresa Rusiei şi că obiectivele acesteia vor fi duse până la capăt, relatează Agerpres.
„Toate obiectivele operaţiunii militare speciale vor fi atinse negreşit”, a insistat liderul de la Kremlin într-un discurs la Forumul economic de la Sankt Petersburg.
Moscova a fost „forțată” să declare război Ucrainei
Putin a susţinut că Moscova s-a văzut „forţată” să lanseze această campanie militară întrucât a observat „riscuri şi ameninţări” la adresa ei şi are dreptul să-şi „apere securitatea”.
„Decizia a fost menită să-i protejeze pe cetăţenii noştri, pe locuitorii republicilor din Donbas, care timp de opt ani au fost supuşi unui genocid din partea regimului de la Kiev şi a neonaziştilor susţinuţi de Occident”, a justificat el agresiunea militară împotriva Ucrainei lansată pe 24 februarie.
De asemenea, a motivat în continuare Putin, Occidentul „nu doar că a încercat să creeze o anti-Rusie” pe teritoriul Ucrainei, dar a inundat această ţară cu arme şi specialişti militari şi „absolut nimeni nu s-a gândit la oamenii care trăiesc în aceste teritorii”.
Deşi ajunsă la începutul invaziei la porţile Kievului, armata rusă a suferit pierderi grele şi s-a retras din partea de nord a Ucrainei, hotărând să se concentreze pe ocuparea părţii de sud şi a estului prorus al acestei ţări, unde înaintează, dar într-un ritm lent.
Vladimir Putin: SUA tratează celelate țări ca pe niște „colonii”
Președintele rus a mai declarat că în lume au apărut noi centre de putere, ceea ce înseamnă în opinia sa sfârşitul lumii unipolare conduse de SUA, în pofida încercărilor Occidentului de a o conserva „prin toate mijloacele”.
Putin a acuzat Statele Unite că tratează celelalte ţări ca pe nişte „colonii” şi că se consideră un „mesager al lui Dumnezeu pe Pământ” care are numai interese, dar nicio responsabilitate, însă, crede preşedintele rus, de acum înainte ''nimic nu va mai fi la fel în politica globală''.
„Statele Unite în mod evident nu îşi dau seama că în ultimele decenii noi centre de putere au apărut pe Glob şi vocea lor este auzită tot mai mult. Fiecare dintre ele îşi dezvoltă propriul sistem politic şi de instituţii publice şi implementează propriul model de creştere economică şi, desigur, are dreptul de ale proteja şi de a-şi asigura suveranitatea naţională”, a remarcat liderul de la Kremlin.
În opinia sa, ''asistăm la procese obiective şi la schimbări tectonice revoluţionare'' în lume, ''în geopolitică, în economia mondială, în sfera tehnologică, în întregul sistem de relaţii internaţionale, crescând semnificativ rolul regiunilor şi statelor dinamice, promiţătoare''.
UE și-a pierdut „suveranitatea politică”
Cât despre Uniunea Europeană, el consideră că aceasta şi-a pierdut ''suveranitatea politică'' şi este pornită pe un drum care va conduce la radicalism şi la o schimbare a elitelor, criticând totodată politicile economice europene de a ''tipări bani''.
Legat de aceste politici, Putin a insistat că ''operaţiunea militară specială'' desfăşurată de Rusia în Ucraina nu are nicio legătură cu inflaţia cu care se confruntă statele europene şi SUA.
În ce priveşte situaţia economică a Rusiei după agresiunea acesteia asupra Ucrainei, Putin a susţinut că ''războiul fulger'' al Occidentului prin sancţiunile impuse ţării sale a eşuat, în timp ce, ca efect al acestor sancţiuni, estimează el, statele occidentale vor pierde circa 400 de miliarde de dolari.