Larisa Iordache a vorbit despre momentul în care a fost cerută de soție. Fosta sportivă, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 2012 și multiplă campioană europeană şi mondială, a avut tot timpul zâmbetul pe buze, semn că emoțiile n-au trecut nici acum. Ea a vorbit, totodată, și despre situația actuală a gimnasticii românești.
Larisa Iordache a fost cerută în căsătorie chiar în prima zi a lui 2024. Logodnicul ei este Cristian Chirița, jucător de tenis de masă.
Larisa Iordache: „Așa este, am început anul cu un mare >>DA<<. Am început un an foarte frumos. Am avut parte de o surpriză din partea iubitului meu, actual logodnicul meu, Cristian. Bineînțeles, evenimentul a constat într-o cerere de căsătorie și răspunsul meu a fost da”, a spus ea, întrebată despre momentul special.
„Prima pagină dintre cele 366 a început cu un sincer da. Te iubesc”, a scris fosta mare gimnastă în mediul online.
Între performanță și subfinanțare
România n-a mai obținut aurul olimpic la gimnastică din 2012
Fosta mare sportivă Larisa Iordache cere încetarea scandalurilor din gimnastică. Este nevoie atât de dotări moderne, dar și ca antrenorii să vină cu idei noi, iar sportivii să fie lăsați să se antreneze în liniște, a declarat în exclusivitate la Euronews România, Larisa Iordache.
Federaţia Română de Gimnastică a transmis, pe 14 noiembrie 2023, un comunicat în care a susținut că se află într-una dintre cele mai dificile situaţii financiare din istoria sa. Totodată, a îndemnat companiile să susţină sportivii români, prin mecanismul de sponsorizare de 20%.
Ultimul aur olimpic pentru gimnastica românească a fost obținut în 2012 de Sandra Izbașa, dar în ultimii ani rezultaele au fost tot mai slabe. La ultimul campionat European, România nu a obținut nicio medalie. Dar iată că, după mai bine de 12 ani de pauză, echipa feminină de gimnastică a României s-a calificat la Jocurile Olimpice. Pentru competiția care se va desfășura la Paris între 26 iulie și 11 august 2024 vor fi selectate cinci gimnaste.
Larisa Iordache a evitat, însă, să vorbească despre șansele pe care le avem să ajungem pe podium.
Larisa Iordache: „Eu nu vreau să spun despre acest lucru absolut nimic pentru că nu îmi stă în caracter. Niciodată, cât timp am fost sportivă, nu am spus ceva anume pentru că tind să cred că devine o presiune cumva și sportivele pot fi puțin apăsate de aceste previziuni, să spui un anume rezultat. Eu sper ca fetele să se antreneze foarte bine, să se distreze - în sensul bun al cuvântului, pentru că distracția face și ea parte din performanță - și să ajungă la JO într-o capacitate fizică și psihică maximă, pentru a se putea concentra și bucura de atmosfera faină care există la Jocurile Olimpice (...)”.
După ce șefa Federației s-a plâns că nu mai există bani pentru pregătiri, Camelia Voinea, care e mama și antrenoarea celei mai valoroase gimnaste românce a momentului, Sabrina Voinea, a spus că este plătită de câteva ori mai puțin decât antrenorii străini de la lot. Ea încasează un salariu lunar de 400 de euro, în timp ce colegii săi de la echipa națională primesc salarii de ordinul miilor de euro pe lună.
Larisa Iordache: „Cred că cel mai mult, în sportul de performanță, contează foarte mult pentru sportiv să fie susținut moral. Bineînțeles, și financiar, dar în același timp să își vadă de antrenamentele lui și să fie 100% pentru ceea ce vrea el să își îndeplinească, obiectivul pe care își dorește să îl îndeplinească. Tot timpul e loc de mai bine din punctul meu de vedere, dar din punctul de vedere al gimnasticii, eu cred că suntem bine dotați, adică avem săli foarte bune în România. Sala de la Dinamo, unde m-am antrenat eu și unde acum antrenez, este o sală foarte faină. Mie nu mi-a lipsit nimic cât timp am fost sportivă, în activitate și nici acum, că antrenez acolo, nu îmi lipsește nimic și mi se pare o sală foarte faină”.
Unde ar fi putea fi problema, de fapt?
Larisa Iordache: „Cred că ne-am obișnut un pic cu rezultatele fabuloase pe care le-am obținut datorită gimnastelor care ne-au reprezentat de-a lungul anilor, o mândrie, de altfel, și cred că tot timpul am mers pe principiul că >>Merge și așa<<, însă lucrurile au evoluat. Sportivii evoluează categoric din punctul de vedere al tehnicii, cât și al dificultății, pentru că până la urmă fiecare țară își dorește să fie cea mai bună, dar cu atât mai mult noi am crezut, probabil, până s-a ajuns la această discuție, în acest punct, că >>Merge și așa<<. Nu merge și așa, cred că noi trebuie să îmbunătățim de fiecare dată tot ceea ce putem să facem - din punct de vedere financiar, psihic, emoțional - cât și să mai aducem anumite noutăți cumva în sala de antrenament. Atât antrenorii, cât și sportivele care se antrenează zilnic sunt cei mai importanți, sunt pionii, practic, și cred că ar trebui adusă mai multă atenție asupra lor, asupra lipsurile lor, și mai puțin zarvă. Cred că le-ar trebui mai multă liniște ca să se antreneze foarte bine și să facă ceea ce știu ei mai bine”.
Larisa Iordache: „Trebuie să avem răbdare puțin. Anul acesta e un an olimpic, în care toți sportivii intră în sala de antrenament în fiecare zi și trebuie apreciați. Cred că contează foarte mult că ei vor fi acolo și ne vor reprezenta în primul rând, sperăm și sper să fie sănătoși și să își poată duce exercițiile, cursele și probele până la capăt și să fie ei mulțumiți de ei. Cu siguranță, dacă lucrurile acestea se vor întâmpla, rezultatele vor veni de la sine”.