Gimnastica românească a fost odinioară regina lumii, cu sportivi de valoare, care au fost creați pe bandă rulantă, mai ales la feminin. Însă președintele Federației, Carmencita Constantin, susține că situația din acest an preolimpic este una critică. Este vorba mai ales de capitolul financiar, acolo unde Federația are mari carențe și nu-și poate pregăti sportivele așa cum trebuie.
În direct la Euronews România, șefa gimnasticii românești spune că, pe lângă bugetul insuficient, nici săli nu există și nici aparatura din săli nu este conformă. Astfel, ea a făcut apel la sponsorizări sau donatori, pentru că Federația ar avea nevoie de două milioane de euro până anul viitor.
De cealaltă parte, președintele Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, spune că situația este alta.
Ce buget are Federația Română de Gimnastică
Carmencita Constantin, președintele Federației Române de Gimnastică: "Este binecunoscut că acești copii din această generație sunt produsul unui sponsor care a ajutat de 8 ani FRG să poată face o selecție, să poată menține în pregătire, să poată să crească o generație. Întotdeauna e nevoie de mai mult.
Există o contribuție guvernamentală, nu e suficient și este nevoie dacă vrei să-ți atingi un țel. Eu zic că, din fericire, avem un mecanism. El poate fi mult îmbunătățit, dar nu avem timp acum, ne trebuie și azi, și mâine, și pe termen lung.
De când am preluat eu mandatul, în anul 2019, bugetul a fost de 7-7,5 milioane de lei în fiecare an, bugetul ANS, cel pe care construim programele de pregătire. El se completează cu contribuțiile pentru sportivii olimpici, de către celălalt partener fundamental, COSR. Dacă ești în an de precalificare, încep să crească contribuțiile, iar dacă ești în anul Olimpiadei, contribuțiile sunt și mai mari, deci avem mari speranțe.
Cel puțin în ultimii 4 ani, cu excepția anului 2020, cel cu pandemia, este cel mai mic buget, 6,35 milioane.
De la cealaltă completare au mai venit în jur de 4,2 milioane până la acest moment. Nu sunt suficienți și nu numai pentru partea de pregătire efectivă, pentru că noi vrem rezultat olimpic. Vrem rezultat olimpic de la o generație carea crescut, s-a pregătit într-o infrastructură incomparabilă cu cele ale țărilor cu care noi concurăm.
Sălile de gimnastică nu pot fi și săli de alte sporturi, ci sunt săli de gimnastică, pur și simplu. De ce? Pentru că au o construcție specială, au nevoie de așa-numjtele gropi de bureți, care au o întreagă filosofie, elasticitate. Avem, dar sunt limitate și sunt în proiecte de tip vechi, toate sălile sunt depășite ca dimensiuni. Ca ani, dacă luăm în calcul cam cât durează o investiție în România, de la concept, proiect, identificare parteneri, finanțare, închidere, eu nu cred că vom avea o nouă sală mai devreme de 7 ani.
Sălile sunt construite în perioada comunistă. Avem două săli mai recente: sala complexului Sidney 2000, de la Izvorani și mai este o sală mai nouă la Dinamo. E foarte greu.
Dacă e să vorbim de cluburi, la nivelul bazei, dezastrul este și mai mare. Încă pregătim juniori, care sunt deja de vârstă competițională, în săli total necorespunzătoare. Asta înseamnă dotarea lor, felul în care aparatele sunt ancorate, siguranța sportivilor. Din fericire, am rezolvat (n.r.: cu încălzirea sălilor) multe din situațiile critice. Am avut chiar anul trecut o situație critică chiar la Deva, legată tot de buget, de facturi întârziate la plată."
- Federaţia ar avea nevoie de bani până anul viitor, care să-i permită pregătirea gimnastelor în străinătate, pentru că în România nu au aparate similare cu cele pe care vor concura la Paris.
Care ar fi bugetul necesar pentru Federația Română de Gimnastică
Carmencita Constantin, președintele Federației Române de Gimnastică: "Am calculat 10 milioane de lei, nefiind însă necesarul care să acopere întreaga nevoie pentru redresarea acestui sport atât de iubit. Necesarul real, ca să putem face toate programele - de selecție, de pregătire a antrenorilor, de creștere normală și de dotare cu aparatură metodică - ar ajunge la 16 milioane de lei pe an.
Nu i-am avut niciodată, i-am completat cu sprijinul partenerilor, cărora le mulțumesc. Reușim să acumulăm în jur de 2-3 milioane de lei din sponsori. Pentru că avem și parteneri instituții publice, primării, începând de acum doi ani, organizăm toate competițiile naționale în parteneriate cu autoritățile locale, ceea ce este un ajutor fantastic.
Scriem proiecte, intrăm în colaborări extrem de interesante, în care reușim să aducem speciliști care să contribuie la creșterea nivelului de informații pentru școala actuală de gimnastică.
Gimnastica artistică trebuie să aibă sală proprie, nu putem împărți sala. Nu putem să facem decât inițiere sau cel mult gimnastică aerobică, sau gimnastică pentru toți (n.r.: în sălile actuale). Ne antrenăm în cluburile care mai supraviețuiesc, în sălile acestea necorespunzătoare, în câteva săli în care avem concentrate loturile de juniori, cum ar fi Deva, Constanța. Dar Constanța nu e o sală corespunzătoare, deși acolo este leagănul gimnasticii și de acolo au plecat atâtea nume mari. Nu e dimensiunea corespunzătoare și nu încap aparatele cum trebuie.
Trebuie să ai aparatură metodică, trebuie să ai un fast track pe care să ai loc să îl instalezi și multe alte dotări tehnice, pentru că tehnologia a avansat ca să protejeze sportivii, să reducă uzura, să reducă riscul de accident, să le crească curajul să abordeze elemente de dificultate."
E. Lipă, președinte ANS: "Această federație are al treilea buget primit"
Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport: "Din punctul meu de vedere, este foarte tristă această reacție a FRG, în frunte cu doamna președinte Carmencita, având în vedere că această federație are al treilea buget primit de la Ministerul Tineretului și Sportului, respectiv ANS. Acest buget este în jur de 6,5 milioane. COSR finanțează FRG cu aproximativ 4 milioane de lei. Fundația Casa Campionilor a pornit un proiect din 2014 și finanțează aceste sportive care s-au calificat la Jocurile Olimpice, iar cinci dintre ele fac parte din proiect.
În situația în care FRG returnează bani în fundație, în jur de 250.000 acum vreo 2 luni și ceva, și anunță că, în următoarea perioadă, va înapoia fundației în jur de 150.000 de lei, dumneavoastră ce părere aveți? E cazul să ne plângem?
Condițiile vitrege înseamnă așa: Compania Națională pentru Investiții a construit, în incinta clubului Dinamo, la insistențele doamnei Mariana Bitang, o sală de gimnastică specială pentru lotul olimpic. Și nici măcar nu au avut o discuție cu președintele clubului ca să se pregătească lotul olimpic acolo.
Lotul olimpic feminin este rupt în două. O sportivă care a terminat pe locul 4, deci este cel mai aproape de medalie, se pregătește singură în sala Dinamo. Celelalte 4 sportive se pregătesc în străinătate. Anul trecut, prin august- septembrie, MTS a cumpărat un set de aparate și materiale de pregătire pentru FRG, prin Clubul Sportiv Municipal Onești, în valoare de un milion de lei. Toate aceste materiale au fost transferate către FRG și pe aceste aparate vor concura la Europene, anul viitor."
Carmencita Constantin: "Sala de la Dinamo e cea mai nouă și cel mai bine dotată. Asta nu înseamnă că este o sală total corespunzătoare și nici nu înseamnă că pregătim în străinătate doar grupa care se antrena tradițional în Deva și pe care am mutat-o în Izvorani.
Ambele grupe au cerut pregătiri în străinătate, noi avem un singur program de pregătire. Nu sunt suficienți banii. Gândiți-vă că, dacă această generație este produsul unui proiect în care s-au investit milioane de euro, pentru a continua ceea ce s-a întâmplat până acum, ne trebuie același efort cel puțin. Acest efort a fost concentrat doar pentru fete."
Lipă o acuză pe șefa gimnasticii că "face chetă"
Elisabeta Lipă: "Dumneavoastră cereți public, faceți chetă?"
Carmencita Constantin: "Nu fac chetă, e un mecanism legal".
Elisabeta Lipă: "Da, legal, aveți dreptate. Nimeni nu zice că e ceva anormal să cauți sponsori, dar nu la acest mod, doamna președinte, să vă plângeți ca și cum marile companii sunt singurele soluii ale FRG de a face performanță. Eu vă aduc aminte că, săptămâna trecută, am avut forumul olimpic și v-ați asumat un loc 6-8 pe echipe și un loc 24".
Carmencita Constantin: "Nu, un loc în primii 24. Asta înseamnă un copil de 16 ani, complex, capabil că facă toate cele patru aparate și, la 16 ani, să fie în primii 24 din lume."
Elisabeta Lipă: "Ați luat-o cumva în calcul pe Sabrina Voinea, care a terminat pe locul 4?"
Carmencita Constantin: "Nu, pentru că Sabrina nu poate să intre în cei 24, pentru că nu are indivual-compus. Din păcate, are un aparat, care se numește paralele, care nu-i va permite să facă individual-compus."
Elisabeta Lipă: "Dar este cea mai aproape de medalie?"
Constantin: "Este cea mai aproape de medalie, la acest moment, la aparatele sol și bârnă".
Elisabeta Lipă: "Și se pregătește singură la Dinamo, în sala asta depășită, cum ziceți dvs? Și vă rog să-mi spuneți de ce este depășită? Este cea mai nouă, construită special pentru lotul olimpic feminin."
Carmencita Constantin: "Dar nu am spus că e depășită, am spus că nu e completă. Investițiile și dotările din această sală nu sunt finalizate nici în acest moment. Nu sunt terminate investițiile acolo".
Elisabeta Lipă: "Păi dacă nu sunt finalizate, de ce nu ați făcut toate eforturile ca să fie finalizate și sportivele să aibă o sală dedentă de pregătire? Au și masă, au și casă, și școală, au tot."
Carmencita Constantin: "Dacă vă amintiți, la întâlnirea comună pe care ați organizat-o cu domnul președinte Covaliu și cu domnul Veștea, cu CNI, ați solicitat fiecărei federații să vă dăm o listă de priorități. La mine, prima pe listă era finalizarea dotărilor de la sala Dinamo, conform proiectului inițial."
Elisabeta Lipă: "În ce sens? Dacă îi lipsește ceva, vă rog să desfaceți acel set nou de aparate, pe care nu le folosiți"
Varmencita Constantin: "Nu vorbim de aparatele de concurs."
Elisabeta Lipă: "Vă trebuie aparate mai bune decât la noi, nu?"
Carmencita Constantin: "Nu. Setul nou de aparate, pe care le-am achiziționat cu sprijinul ANS, nu a fost niciodată în posesia FRG."
Elisabeta Lipă: "Nu este transferat de către clubul Dinamo"
Carmencita Constantin: "Știți cum făcea gimnastica competițiile naționale? Descompunea sălii, inclusiv la Constanța. Așa am descompus Iși distrus Izvoraniu, descompunându-le și recompunându-le."
Elisabeta Lipă: "Eu nu fac cercetări, doamna președinte. Bineînțeles că și alte state se atrag bani din zona privată. Și la noi se folosesc. Dacă vă uitați pe site-urile federațiilor, o să vedeți că sunt mulți sponsori."
- Echipa feminină de gimnastică artistică a României s-a calificat, pentru prima dată în ultimii 12 ani, la Jocurile Olimpice. Româncele au ocupat locul 10 la Mondialul din Belgia, în octombrie, ceea ce le-a asigurat calificarea la competiția de la Paris, din vara lui 2024.
- În lotul de gimnastică a României sunt 15 gimnaste, însă doar 5 vor fi selectate pentru Jocurile Olimpice.