Meteorologii avertizează că vom avea o iarnă grea în mai multe regiuni ale lumii. Fenomenul climatic „La Niña”, caracterizat prin temperaturi foarte scăzute deasupra Oceanului Pacific va aduce precipitații mai multe decât de obicei, spun specialiștii, precum și scăderi semnificative ale temperaturilor.
Caracteristicile La Niña
Sezonul de toamnă e pe cale să se încheie, așa că a venit timpul să ne concentrăm asupra sezonului de iarnă. Conform previziunilor, iarna de anul trecut a fost diferită, având în vedere că fenomenul La Niña a influențat puternic vremea. Se așteaptă ca anul acesta, La Niña să se dezvolte în avans, în decurs de cel mult o săptămână.
Fenomenul a început să influențeze temperaturile, precipitațiile și chiar zăpada în Statele Unite. La Niña a afectat, de asemenea, vremea globală, care a fost caracterizată de temperaturi oceanice mai scăzute decât media în Pacificul ecuatorial, conform CNN Weather.
Ce impact va avea fenomenul ”La Niña”
- Răcirea apelor din Pacific: În timpul La Niña, temperaturile apei de suprafață din Pacificul ecuatorial scad sub normal. Acest proces influențează tiparele vânturilor și circulația atmosferică globală.
- Intensificarea alizeelor: Vânturile alizee (vânturi estice tropicale) devin mai puternice, împingând apa caldă spre vest, către Asia, și aducând apă rece din adâncurile oceanului în apropierea coastei Americii de Sud.
- Fenomenul poate dura între câteva luni și până la doi ani și, de obicei. Acesta are loc la intervale de doi până la șapte ani.
Presiunea atmosferică ridicată
„La niña” - un fenomen meteorologic intens, influențat de temperaturile mai scăzute în Oceanul Pacific, face ca perspectiva unor condiții meteo extrem de reci în această iarnă să fie mult mai probabilă pe continentul european. Și totul se datorează presiunii atmosferice ridicate.
„În timp ce temperaturile cresc peste tot pe glob, Asia Centrală va rămâne friguroasă pentru moment. De îndată ce vom începe să avem intensificări ale vântului din est, acest aer siberian se va deplasa deasupra Europei și va face ca temperatura să scadă. Acesta este riscul cu care ne confruntăm, mai ales la începutul iernii,” a explicat Carlo Buontempo, director Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice.
În timp ce temperatura crește pe tot globul, impactul „La Niña” se resimte în mod diferit pe fiecare continent. În Australia, s-au înregistrat unele dintre cele mai umede condiții din istoria continentului, iar în părțile vestice ale Americii de Nord se resimte o secetă fără precedent. Pentru Europa, impactul „La Niña” ar putea aduce vreme neobișnuit de rece.
Cum afectează fenomenul clima globală, în funcție de regiuni
La Niña afectează clima globală, ducând la extreme meteorologice diferite în funcție de regiune:
- America de Nord: În mod tipic, La Niña aduce ierni mai reci și umede în nordul Statelor Unite și secete în sud.
- America de Sud: Țările din sudul continentului, precum Argentina și Uruguay, pot experimenta secete severe, în timp ce nordul Braziliei are parte de ploi intense.
- Asia și Australia: La Niña este asociată cu precipitații mai mari decât media în Asia de Sud-Est și Australia, crescând riscul de inundații și cicloane tropicale. De exemplu, Australia tinde să aibă un sezon de ploi mai lung și mai intens.
- Africa: Estul Africii poate avea parte de ploi abundente, ceea ce poate duce la inundații, în timp ce sudul Africii experimentează secete severe.
- Europa: La Niña are un impact indirect asupra vremii în Europa. În general, poate contribui la ierni mai reci și mai uscate în partea de nord a continentului, dar aceste efecte sunt mai puțin predictibile comparativ cu alte regiuni.
Criza energetică din Europa
„Vom asista la aceste fenomene extreme, care se vor înrăutăți, cu siguranță. Pe parcursul vieții noastre va trebui să ne așteptăm ca lucrurile să devină mult mai grave,” a declarat Dave Throup, meteorolog britanic.
Fenomenul vine într-un moment în care criza energetică din această iarnă îi neliniștește pe mulți europeni. Pentru londonezii Eileen și Michael O'keefe momentul nu putea fi mai nepotrivit. Costul preparării unei cești de ceai s-a triplat deja și nu-și mai amintesc decât o singură perioadă atât de dificilă.
„Am trecut prin război și prin raționalizare și vom trece și prin asta. Dar cred că în următoarele 6-8-9 luni va fi foarte dificil,” a explicat Eileen O'keefe, locuitoare a Londrei.
În acest an, datele meteorologice sugerează că probabilitatea unei ierni extrem de reci este mult mai mare decât în mod obișnuit.