Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis: Reconfirmăm sprijinul nostru pentru Ucraina. Orice negociere de pace nu poate avea loc fără Ucraina

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre prioritățile strategice de pe agenda Uniunii Europene și despre pacea din Ucraina. În această privință Iohannis a spus că orice negociere de pace trebuie să respecte niște principii.

„Am discutat multe teme, prioritățile strategice de pe agenda Uniunii din perioada următoare și pot să spun că avem o viziune comună cu privire la importanța rezilienței și a unei orientări strategice a UE pentru a putea gestiona toate provocările pe care le cunoaștem acum și cele care vor veni și vor din ce în ce mai complexe. Până la urmă e nevoie de o abordare integrată și de găsirea unor instrumente și soluții pentru că oamenii asta așteaptă. Am discutat în acest context și despre setul de măsuri și instrumente pe care trebuie să le dezvoltăm pentru a combate interferența malignă a Rusiei în toate procesele care privesc UE: în alegeri, în proceduri, în felul în care se creează politicile europene și politicile naționale și pentru a reduce expunerea noastră la aceste atacuri perfide, complexe, hibride.

În această după amiază vom începe seria de reuniuni cu summitul UE – Balcanii de Vest. Vom avea o discuție despre instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a stimula integrarea regională și dezvoltarea economică și socială. Mâine dimineață când începe reuniunea Consiliului European, vom dezbate teme extrem de importante cu accent pe Ucraina, Orientul Mijlociu, prevenirea și răspunsul la crize.

În ceea ce privește Ucraina eu voi reconfirma sprijinul României pe toate palierele relevante. Se discută mult despre negocierile de pace și cred că e bine să fim conștienți că orice negocieri de pace trebuie să respecte niște principii. În primul rând, nici o inițiativă internațională care privește pacea în Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina. Deci Ucraina trebuie implicată în orice discuție. În al doilea rând, UE trebuie să rămână implicată de aproape în toate chestiunile care privesc securitatea noastră, a UE. În acest context voi accentua și faptul că Moldova are nevoie în continuare de sprijinul nostru. Vom adopta mâine concluzii ale Consiliului European pe tema sprijinului pentru Moldova, inclusiv pe palierul securității energetice.”, a spus Iohannis.

Interferenţele străine în procesul electoral

Iohannis a mai vorbit și despre interferenţele străine în procesul electoral, spunând că România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă.

„România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă. Reacţia României a fost una puternică, imediată”, a afirmat şeful statului.

Iohannis a reiterat că ţara noastră este stabilă şi a vorbit despre „lecţia dură pe care am primit-o în ultimele săptămâni".

Prelungirea mandatului la Cotroceni

Klaus Iohannis a spus și că prelungirea mandatului său la Cotroceni este clară constituţional şi legal.

„Cum să plec dacă Constituţia îmi spune să stau? Nu este o alegere. Dacă aş pleca ar însemna să plec prin demisie", a spus el.

În acest caz, a adăugat Iohannis, demisia ar trebui să aibă o motivaţie „extrem, extrem de solidă”.

Klaus Iohannis a evidenţiat că prelungirea mandatului nu este o ingerinţă din partea sa, ci este articol din Constituţie.

„Lucrurile sunt constituţional clare, legal clare", a arătat el. Politicienii care susţin contrariul, precizează Iohannis, vor "să pară salvatorii naţiunii şi eu nu”.

Preşedintele a făcut apel la organizarea alegerilor prezidenţiale cât mai curând. „Nu cred că o tergiversare ar ajuta la ceva", a mai afirmat şeful statului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE