Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat pe platforma de socializare „X” că a avut un dialog prin telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
”A fost o discuție focusată pe securitatea situației din Ucraina și a Marii Negre. România a susținut ferm Ucraina din prima zi și va continua să o susțină”, a precizat președintele României.
Săptămâna trecută, la evenimentul ROMÂNIA - NATO, 20 de ani, Klaus Iohannis a declarat că argumentul intrării sale în competiția pentru șefia Alianței este faptul că România are recunoașterea tuturor aliaților.
I just had a substantial discussion with #NATO SecGen @jensstoltenberg, focusing on the security situation in Ukraine and in the #BlackSea. Romania has strongly supported Ukraine from day one and we will continue resolutely.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) April 16, 2024
Președintele va participa miercuri și joi la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Pe agendă se află, printre alte teme, perspectiva unui nou Pact european pentru competitivitate privind relația Uniunii Europene cu Turcia.
Raport CSAT: Deteriorarea climatului de securitate la Marea Neagră a continuat din cauza agresiunii împotriva Ucrainei
Tot marți, birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au trimis raportul, aprobat de CSAT pe 21 februarie, spre analiză comisiilor de resort ale Parlamentului.
"În acest context, ţara noastră a continuat implementarea măsurilor subsumate consolidării posturii NATO de descurajare, apărare şi de vigilenţă sporită pe Flancul Estic aliat, prin dezvoltarea capacităţilor de răspuns la provocările actuale de securitate, precum şi prin acţiuni de consolidare a capacităţii defensive a ţării, concomitent cu intensificarea cooperării cu statele membre ale Alianţei.
În anul 2023, activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a desfăşurat în conformitate cu priorităţile privind apărarea ţării, securitatea naţională şi apărarea colectivă şi a urmărit reducerea riscurilor şi gestionarea ameninţărilor asupra securităţii naţionale, a securităţii Uniunii Europene şi a aliaţilor NATO", se arată în scrisoarea şefului statului.
Potrivit lui Iohannis, "CSAT a coordonat unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională, în scopul consolidării profilului ţării noastre de partener credibil, predictibil şi solidar în raport cu aliaţii şi cu partenerii strategici, precum şi în relaţia cu statele partenere din regiune".
Perspectivele pentru anul 2024 conturate în raportul CSAT evidenţiază că "agresiunea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, continuarea conflictului dintre Israel şi gruparea teroristă HAMAS, precum şi menţinerea potenţialului conflictual ridicat în Orientul Mijlociu, Strâmtoarea Taiwan, Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud vor favoriza în continuare transformările politice ale marilor actori globali, afectând securitatea internaţională, relaţiile politice şi strategice dintre marile puteri şi climatul de securitate regional".
"Pe cale de consecinţă, România îşi va adapta obiectivele de securitate naţională şi liniile majore de acţiune la noile realităţi din anul 2024, dar acestea vor fi, conceptual, sinergice cu cele ce decurg din statutul său de membru NATO şi membru al UE, de Partener strategic al SUA. Totodată, România va continua să fie un factor de stabilitate în regiune", se evidenţiază în raport.