Furtul obiectelor de tezaur dacic este „nu o doar o tragedie, este un scandal”, a declarat, luni, președintele Klaus Iohannis.
El a menționat că imediat după aflarea celor întâmplate, a discutat cu premierul olandez, care l-a asigurat că Olanda va face 'absolut tot ce este necesar' pentru a descoperi adevărul și pentru a recupera aceste piese.
„Acest furt este o tragedie pentru noi. Eu am fost imediat, de atunci, în contact cu premierul olandez, care m-a asigurat că Olanda va face absolut tot ce este necesar pentru a descoperi ce s-a întâmplat și pentru a recupera, până la urmă, aceste piese care, pentru noi, sunt de o valoare inestimabilă. Sunt simboluri naționale. Toată lumea a aflat între timp unde s-a ajuns cu verificările. Au fost găsite persoane suspecte. Poliția olandeză continuă, dar pe de altă parte, sigur că trebuie să vedem cum s-a ajuns în această situație, dacă la noi a fost respectată toată legislația, dacă partea olandeză și-a respectat contractul și așa mai departe. Dar acestea sunt chestiuni care trebuie luate pe rând de instituțiile abilitate, pentru fiecare în parte. Dar este nu o doar o tragedie, este un scandal”, a spus președintele, în cadrul unei conferințe de presă.
Klaus Iohannis participă, luni, la reuniunea informală a Consiliului European pe teme de apărare de la Bruxelles, Regatul Belgiei.
Patru artefacte dacice de aur au fost furate la Muzeul Drents
Un jaf ca în filme a avut loc pe 25 ianuarie la Muzeul Drents din Assen, Olanda, unde patru piese valoroase din Tezaurul Dacic – coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice – au fost furate. Hoții au folosit explozibili pentru a sparge zidul muzeului, în doar două minute reușind să sustragă obiectele de patrimoniu și să dispară.
Anchetă internațională în desfășurare
Poliția olandeză, Interpol și criminaliști din România colaborează pentru a identifica autorii jafului și a recupera artefactele. Potrivit autorităților, trei suspecți ar fi olandezi, iar o a patra persoană ar fi fost șoferul mașinii cu care au fugit.
În urma investigațiilor, poliția a găsit un al doilea baros folosit în spargere, precum și o rangă. De asemenea, a fost identificată o altă mașină, un Ford Transit negru, utilizată de hoți după ce au incendiat un Volkswagen Golf gri furat.
Autoritățile olandeze au primit peste 100 de ponturi și iau în calcul și implicarea clanului Remmo, o grupare criminală din Germania, specializată în furturi de obiecte de patrimoniu.
Reacția autorităților române
Guvernul României a convocat o celulă de criză pentru a sprijini ancheta, iar premierul Marcel Ciolacu a confirmat că nu a existat o hotărâre de Guvern pentru transportul pieselor în Olanda. Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a subliniat că lipsa unei paze umane a fost o problemă majoră în securizarea exponatelor.
De asemenea, autoritățile române au deschis un dosar penal pentru furt calificat și analizează toate ipotezele, inclusiv o posibilă complicitate a unor români la organizarea jafului.