Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, despre aderarea la Schengen: Dosarul reprezintă o frustrare pentru România

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că s-a implicat, alături de echipa guvernamentală, dar şi personal, în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, relatează Agerpres.

Întrebat la Bruxelles dacă se înregistrează progrese privind aderarea la spaţiul Schengen, în condiţiile în care premierul croat s-a adresat plenului Parlamentului European privind necesitatea impulsionării procesului de aderare, preşedintele a arătat că acesta este un pas procedural, făcut de partea română încă din 2011.

„Chiar dacă pare că nu se face mult, pot să vă asigur că ne-am implicat foarte mult în această speţă. Chestiunea este complicată şi prin faptul că a trecut foarte mult timp de la evaluarea propriu zisă şi faptul că s-a adresat premierul Parlamentului, da, este un pas procedural pentru a obţine avizul Parlamentului European. Noi am făcut acest pas în 2011, dar de acolo mai sunt paşi de făcut. Se negociază, noi suntem implicaţi în negocieri şi sperăm ca în final să avem şi noi o soluţie bună pe acest dosar, care, trebuie să fim sinceri, şi pentru noi reprezintă o frustrare”, a afirmat preşedintele.

Iohannis: Cei care vor să devină parte a UE trebuie să facă reforme, să respecte principii, statul de drept

Ţările care doresc să devină parte a Uniunii Europene trebuie să facă reforme, să respecte o serie de principii, statul de drept, a mai declarat Klaus Iohannis la finalul primei părţi a Summitului Uniunii Europene.

Întrebat dacă statutul de ţară candidată pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina reprezintă o garanţie că cele două ţări vor accede imediat în Uniunea Europeană sau este un prim pas spre un proces foarte lung, Klaus Iohannis a arătat că este o garanţie că integrarea europeană se va întâmpla.

„Toţi cei care vor să devină parte sau membri din Uniunea Europeană trebuie nu doar să spună că vor să fie ca să fie bine, ci trebuie să facă reforme, trebuie să angajeze, trebuie să respecte principiile unui stat democratic, statul de drept, piaţa unică şi aşa mai departe. Deci este o interacţiune complexă, dar aşteptarea şi scopul întregului proces evident este ca statul respectiv să devină membru. La unii se întâmplă mai repede, la alţii se întâmplă mai încet", a explicat preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi la Summitul Euro în format extins, care au loc la Bruxelles. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE