Klaus Iohannis își continuă vizita în Africa. După Kenya, el a ajuns în Tanzania, acolo unde are programată o vizită oficială de trei zile. Șeful statului român a spus că motivul vizitei sale în țara africană este "intensificarea dialogului politico-diplomatic și deschiderea de noi perspective de cooperare".
Deși prezentă în turneul african, Carmen Iohannis a lipsit de la ceremonie.
Klaus Iohannis a ajuns în Tanzania
Klaus Iohannis a avut parte de o ceremonie de primire fastuoasă în Tanzania. În momentul în care a fost intonat imnul României, armata Tanzaniei a tras salve de tun. Pe o ploaie sâcâitoare, președintele României a fost primit de omologul său, Samia Suluhu Hassan, la State House, în cel mai mare oraș din Tanzania, Dar es Salaam.
La intrarea în reședința oficială a președintelui Tanzaniei, Klaus Iohannis a fost întâmpinat de trupe de femei și bărbați, care au interpretat dansuri tradiționale africane. După ceremonia primirii oficiale, cei doi șefi de stat au avut convorbiri tete-a-tete, urmate de discuții oficiale și de declarații de presă comune, încheiate cu un dejun oficial.
Klaus Iohannis: "Obiectivul acestei vizite este intensificarea dialogului politico-diplomatic și deschiderea de noi perspective de cooperare. În acest spirit, i-am adresat doamnei președinte invitația de a întreprinde o vizită în România, pentru a continua discuțiile foarte bune pe care le-am avut astăzi. Am stabilit o serie de priorități de urmărit de către autoritățile din cele două țări în perioada imediat următoare".
Înainte de a părăsi Tanzania, președintele României merge într-o vizită oficială în Zanzibar. Următoarele etape ale turneului african includ vizita de stat în Insulele Capului Vede și vizita oficială în Senegal.
Tanzania e de patru ori mai mare decât România, dar are PIB-ul de patru ori mai mic
Tanzania este de patru ori mai mare decât România, dar produsul intern brut este de patru ori mai mic decât cel al țării noastre. Tanzania este o celebră destinație turistică și mai puțin una comercială, chiar dacă are o ieșire generoasă la Oceanul Indian.
Tanzania este o țară relativ recent apărută pe harta lumii. Ea provine din două foste colonii britanice, Tanganyika și Zanzibar, două țări în estul Africii, în zona Oceanului Pacific. Vechea capitală, Dar es Salaam, nu mai este de actualitate. După unificarea Zanzibarului cu Tanganyika, sub denumirea Regatului Statului Unit al Tanzaniei, capitala a fost mutată la Dodoma. Dar principalele centre comerciale și multe clădiri guvernamentale au rămas la Dar es Salaam.
Este o țară muntoasă. Există un lanț de munți care vine din nord și coboară până spre zona centrală, unde sunt câmpii mai fertile. În nordul Republicii Tanzania există Muntele Kilimanjaro, cel mai înalt din Africa. Totodată, există și marile lacuri, cu Lacul Victoria, care este cel mai mare lac african, precum și Lacul Tanganyika, cel mai adânc lac din Africa.
În Tanzania este și Marele Rift African, acea falie care străbate estul Africii de la nord la sud și care, cândva, ar putea să separe regiunea în două.
- Tanzania este de patru ori mai mare decât România, cu o suprafață de peste 900.000 de km pătrați, dar e de patru ori mai săracă în ceea ce privește PIB-ul.
Țara este cunoscută prin destinațiile turistice și prin produsele agricole. De altfel, relațiile comerciale cu cele trei state vizitate de Iohannis în estul Africii însumează schimburi de 10 milioane de dolari pe an. Din Tanzania, România importă file de biban, avocado, ceai sau tutun. Acestea sunt produsele principale.
- Fiind o țară agricolă, un sfert din PIB provine din agricultură.
În ceea ce privește accesul la electricitate, datele valabile pe site-ul Națiunilor Unite arată că undeva între 11 și 15% din populația din Tanzania are acces la curentul electric.
- România a exportat mărfuri în valoare de aproape 1,5 milioane de dolari către Tanzania în 2022.
- Importurile României din Tanzania au însumat aproape 2,5 milioane de dolari în 2022.