Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnalistă din Italia, condamnată să-i plătească 5.000 de euro despăgubiri lui Giorgia Meloni pentru ironii despre statura ei

Un tribunal din Milano a decis că jurnalista Giulia Cortese trebuie să-i plătească despăgubiri premierului italian Giorgia Meloni, după ce a făcut o serie de ironii despre înălțimea șefei Guvernului pe rețelele de socializare, notează Politico.

Giulia Cortese, care este jurnalistă freelancer, a fost condamnată, după ce a publicat două ”tweet-uri defăimătoare” și a ironizat-o pe Giorgia Meloni.

”Nu mă sperii, Giorgia Meloni. Până la urmă, ai doar 1,2 metri înălțime. Nici măcar nu te pot vedea”, a scris Cortese pe X.

Într-un alt mesaj, Cortese a spus despre Meloni că este o ”femeie pitică”.

În schimb, mai multe site-uri precizează că Giorgia Meloni are 1,5 - 1,6 metri înălțime.

Postarea lui Cortese despre statura premierului italian are la bază o dispută între jurnalistă și Giorgia Meloni.

În octombrie 2021, Meloni a declarat că o va da în judecată pe Cortese după ce a publicat o fotografie în care imaginea premierul italian a fost alăturată cea a liderului fascist Benito Mussolini.

”Am crezut că această fotografie falsificată este de o gravitate unică”, a scris Meloni pe Facebook. ”I-am cerut deja avocatul să ia măsuri legale împotriva acestei farse josnice. La asta a ajuns jurnalismul de stânga?!”

În timp ce judecătorul din acel caz a considerat că postarea lui Mussolini nu constituie o infracțiune, instanța i-a dat dreptate lui Meloni în ceea ce privește comentariile referitoare la statura ei.

„A fost o perioadă foarte stresantă, care a durat trei ani”, a declarat Cortese pentru POLITICO, spunând că a fost supusă insultelor - unele dintre acestea fiind explicit sexiste - și amenințărilor la adresa sa și a fiicei sale minore din partea susținătorilor lui Meloni.

Cortese a spus că a vrut să publice o scrisoare în care să-și prezinte scuzele, dar Meloni a refuzat acest lucru.

Nu este prima oară când premierul Giorgia Meloni dă în judecată în jurnalist. În octombrie anul trecut, un tribunal din Roma l-a amendat pe reporterul Roberto Saviano cu 1.000 de euro, după ce acesta a insultat atitudinea lui Meloni față de migranți în cadrul unei emisiuni de televiziune. Înainte de pronunțarea hotărârii, mai multe grupuri de monitorizare a presei au scris o scrisoare deschisă în care cereau să se renunțe la cazul Saviano.

Asociațiile de presă au avertizat că intervenția Guvernului și procesele împotriva jurnaliștilor s-au intersificat de când Meloni a venit la putere în octombrie 2022. În 2024, Italia a coborât cinci poziții - pe locul 46 - în clasamentul mondial al libertății presei realizat de Reporteri fără Frontiere.

Reacția jurnalistei Giulia Cortese

Giulia Cortese a acuzat-o pe Giorgia Meloni că încearcă să reducă la tăcere jurnaliștii critici, ”precum (prim-ministrul ungar Viktor) Orbán, despre care ea însăși a recunoscut că o inspiră”.

”Metoda Meloni este de a crea un fel de listă de interdicție care include toți jurnaliștii și comentatorii care îi sunt defavorabili și care îi pot, într-un fel sau altul, „face rău”.”

Comisia Europeană a declarat în iunie că monitorizează ”tendințele negative” din presa italiană, deși raportul oficial a fost amânat de atunci.

”Cu acest Guvern, libertatea de exprimare în Italia, care era deja la un nivel foarte scăzut în comparație cu alte țări, a scăzut și mai mult”, a declarat Cortese.

Biroul premierul Giorgia Meloni nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE