Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Julian Assange, eliberat din închisoare. Fondatorul WikiLeaks a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost eliberat din închisoarea de maximă securitate din Mare Britanie și va ajunge în Statele Unite ale Americii. Eliberarea, după cinci ani de detenție, a fost posibilă în baza unei înțelegeri cu autoritățile americane de recunoaștere a vinovăției.

Jurnalistul australian, acuzat că a publicat documente clasificate ale Guvernului SUA, urmează să se prezinte într-un tribunal federal pentru a pleda vinovat, după care va fi condamnat, dar nu va ajunge la închisoare.

După verdict, Julian Assange va părăsi SUA și va merge în Australia. Jurnalistul, în vârstă de 52 de ani, a fost acuzat și urmărit mai mulți ani de autoritățile americane pentru că ar fi divulgat informații secrete privind apărarea națională, inclusiv despre operațiunile armatei în Irak.

Julian Assange, cinci ani de închisoare în Marea Britanie

Julian Assange a părăsit luni dimineață închisoarea Belmarsh, din apropiere de Londra, unde a fost încarcerat timp de cinci ani. Fondatorul WikiLeaks a fost eliberat de justiția britanică pe aeroportul Stansted din Londra, de unde s-a îmbarcat într-un avion şi a părăsit teritoriul Regatului Unit, potrivit Agerpres.

Assange este urmărit penal pentru expunerea a sute de mii de documente confidențiale și urmează să apară miercuri în fața unui tribunal federal din Insulele Mariane, un teritoriu american din Pacific.

Jurnalistul australian, considerat unul dintre cei mai căutați oameni din lume, a acceptat să-și recunoască vinovăția în fața unui tribunal american, pentru a-și dobândi libertatea, după ce a fost încercerat timp de cinci ani în Marea Britanie.

În prezent, Assange este vizat de o anchetă penală pentru ”conspiraţie în vederea obţinerii şi divulgării de informaţii referitoare la apărarea naţională”. El ar urma să pledeze vinovat doar pentru acest cap de acuzare. Potrivit documentelor judiciare, complicea sa a fost soldatul american Chelsea Manning, considerată sursa scurgerii masive de informaţii.

Fondatorul WikiLeaks ar fi trebuit să facă până la 175 de ani de închisoare

Julian Assange ar trebui să fie condamnat la 62 de luni de închisoare, pedeapsă deja executată în detenţie provizorie la Londra. Acest lucru i-ar permite să se întoarcă liber în ţara sa natală, Australia.

Acest acord de recunoaștere a vinovăției pune capăt unei epopei ce durează de aproape 14 ani. Assange a luat această decizie, cu două săptămâni înainte de o altă audiere crucială în faţa instanţelor britanice. La 9 şi 10 iulie, instanţa trebuia să examineze recursul fondatorului WikiLeaks împotriva extrădării în Statele Unite.

Assange a vrut să evite să compară în fața justiției din SUA, care-l urmărește după ce a făcut publice, începând din 2010, peste 700.000 de documente confidenţiale privind activităţi militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan.

Printre documente se numără și o înregistrare video care arată civili, inclusiv doi jurnalişti Reuters, ucişi de focul unui elicopter de luptă american în Irak în iulie 2007.

Vizat de nu mai puțin de 18 capete de acuzare, Assange putea să facă până la 175 de ani de închisoare în baza Legii privind spionajul, arată sursa citată.

Chelsea Manning, eliberată după șapte ani de închisoare

De asemenea, Chelsea Manning fusese condamnată în august 2013 la 35 de ani de închisoare de o curte marţială. Ea a fost însă eliberată după şapte ani în urma comutării pedepsei de către preşedintele Barack Obama.

Guvernul britanic a aprobat extrădarea lui Julian Assange în iunie 2022.

Reacția soției lui Assange după eliberarea acestuia

"Julian este liber", s-a bucurat soţia sa Stella Assange.

”Cuvintele nu sunt suficiente pentru a ne exprima imensa recunoştinţă" faţă de cei care au lucrat "ani de zile" pentru ca eliberarea sa să devină o "realitate", a mai spus ea.

WikiLeaks a publicat informaţii fără precedent despre corupţia guvernamentală şi abuzurile drepturilor omului, cerând celor puternici să răspundă pentru acţiunile lor", au precizat reprezentanții organizației fondate de Assange.

”În calitate de redactor-şef, Julian a plătit aspru pentru aceste principii şi pentru dreptul oamenilor de a şti".

"În timp ce se întoarce în Australia, le mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit, au luptat pentru noi şi au rămas total dedicaţi luptei pentru libertatea sa", a adăugat WikiLeaks, concluzionând: 'Libertatea lui Julian este libertatea noastră'.

"După mai mult de cinci ani într-o celulă de doi pe trei metri, izolat timp de 23 de ore pe zi, el se va reîntâlni în curând cu soţia sa Stella şi cu cei doi copii ai lor, care şi-au cunoscut tatăl doar după gratii", a adăugat WikiLeaks.

Fondatorul WikiLeaks fusese arestat de poliţia britanică în aprilie 2019, după şapte ani petrecuţi în ambasada ecuadoriană la Londra, pentru a evita extrădarea în Suedia într-o anchetă de viol, clasată în acelaşi an.

În 2012, Assange s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului din Londra, unde a stat până în 2019, când Ecuadorul nu i-a mai oferit azil politic. În același an, a fost arestat de poliția britanică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE