Miniştrii Apărării din Uniunea Europeană au ajuns la un acord pentru a începe demersurile necesare pentru crearea unei misiuni de asistenţă militară pentru Ucraina, a afirmat marţi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
"Sunt în pregătire multe iniţiative de instruire, însă nevoile sunt enorme şi trebuie să asigurăm coerenţa acestor eforturi", a declarat Borrell presei după o reuniune a miniştrilor europeni ai apărării la Praga, Cehia deţinând preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
"Pot spun că toate statele membre sunt de acord în mod clar asupra acestui lucru şi asupra începerii demersurilor necesare pentru a defini parametrii pentru o misiune de asistenţă militară pentru Ucraina", a mai spus şeful diplomaţiei europene.
Săptămâna trecută, Borrell a precizat că Uniunea Europeană "desfăşoară misiuni de antrenament militar pe lângă armatele ţărilor cu care cooperează". ''Un război care durează şi care pare că urmează să dureze necesită un efort nu doar în termeni de furnizare de echipament, dar şi de antrenament şi asistenţă pentru organizarea armatei'', a subliniat el atunci.
La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Rusia îi dă replica Ucrainei: Marea Neagră nu va fi niciodată marea NATO
Rusia a răspuns joi Ucrainei că Marea Neagră, unde are staţionată o flotă navală, nu va fi niciodată marea NATO, după ce un înalt oficial de la Kiev a folosit acest termen în denunţarea politicilor imperialiste ale Rusiei, transmite EFE.
Ambasadorul Republicii Moldova: Problema transnistreană trebuie soluționată pașnic. În niciun caz pe cale militară
Ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, a declarat luni că problema transnistreană trebuie soluţionată pe cale paşnică, "pe un fundament durabil", nu creând noi animozităţi.
Ucraina critică condițiile impuse de Rusia pentru reînnoirea acordului asupra exporturilor de cereale
Rusia a propus luni prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene, care expiră la 18 martie, cu doar 60 de zile, ofertă criticată de Kiev care vede astfel acordul iniţial pus sub semnul întrebării, relatează France Presse.
Soldații ucraineni au încheiat în Spania instrucția pentru folosirea tancurilor Leopard
Zeci de soldaţi ucraineni au încheiat luni în Spania un program de instruire cu o durată de patru săptămâni pentru folosirea tancurilor germane Leopard 2A4, din care Spania va oferi Ucrainei şase bucăţi, relatează Reuters.
Recep Tayyip Erdogan a convocat oficial alegerile prezidențiale și parlamentare pe 14 mai
"Ţara noastră va merge la urne pentru a-şi alege preşedintele şi parlamentarii pe 14 mai", a declarat Erdogan într-un discurs după semnarea decretului, într-o ceremonie transmisă în direct la televiziune.