Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iulian Chifu, despre vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan: „Tensionează suplimentar relația bilaterală”

Iulian Chifu, Consilier de stat al Premierului pentru Politică Externă, a vorbit la Euronews România despre mizele recentei vizite a lui Nancy Pelosi în Taiwan, care ar fi urmările și cum vor fi afectate relațiile SUA cu China după acest demers.

„Putem vorbi despre o vizită simbolică. În primul rând, este vorba despre Satele Unite care susțin această formă democratică a Taiwanului într-o ambiguitate strategică, o numesc americanii, care fac ca politica „O singură Chină” să se refere la recunoașterea unui guvern unic care este la Beijing, dar în egală măsură să blocheze o preluare violentă a Taiwanului de către China. Pe de altă parte, China consideră că este vorba despre teritoriul său, că este o încălcare a unor reguli generale care se soldează cu proteste, pentru că nu sunt primii congresmeni care au călcat în Taiwan sau politicieni din alte state, însă fiecare asemenea vizită este sancționată diplomatic prin comunicate, se disociează și se subliniează că Taiwanul este parte componentă a Chinei”, a explicat consilierul.

Mizele vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan

Iulian Chifu a precizat că vizita lui Nancy Pelosi subliniează importanța libertății oricărui cetățean de a călători, inclusiv în Taiwan, principiu apărat de Statele Unite.

„Este o vizită de o altă natură, cu o altă greutate. Casa Albă a încercat să o disuadeze pe Pelosi să facă această vizită în Taiwan, pe de-o parte apără libertatea oricărui cetățean de a călători, inclusiv în Taiwan, este pricipiul fundamental pe care îl apără Statele Unite, acela al unei lumi libere și deschise și al liberei navigații prin strâmtoarea Taiwan. Pe de cealaltă parte, un asemenea gest tensionează suplimentar relația bilaterală”, a adăugat consilierul premierului.

Cu toate acestea, Iulian Chifu a explicat că o posibilă amplificare a conflictului dintre cele două state nu este luată în calcul, în acest moment.

„Cele două părți își cunosc foarte bine pozițiile, iar ce vedem acum este o dinamică publică. Când miști trupe, faci exerciții, există o grupare navală americană în marea Filipinelor, la sud de Taiwan, există o altă prezență militară la est de Taiwan, toată această chestiune poate duce la incidente care eventual pot escalada. Nu este cazul acum și cred că ar trebui să privim lucruile și să le decantăm prin prisma eventualelor reacții post vizită, respectiv tot în dimensiunea declarațiilor, a unor sancțiuni diplomatice și poate chiar a unora care au importanță de natură economică”, a precizat acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE