Acțiunile băncilor europene s-au prăbușit marți, după ce Italia a aprobat o taxă de 40% pe profit pentru bănci, într-o măsură surprinzătoare care riscă să reducă apetitul investitorilor pentru activele din zona euro, potrivit Reuters.
Analiștii de la Bank of America au estimat că noua taxă ar putea costa băncile italiene între 2% și 9% din veniturile lor.
Căderile au afectat și alte bănci din blocul monetar, inclusiv Deutsche Bank (DBKGn.DE) și Commerzbank din Germania, BNP Paribas și Credit Agricoledin Franța, precum și creditori spanioli precum Santander (SAN.MC). Acțiunile acestora au scăzut toate cu peste 4%.
2023: Italia va impozita 40% din marja netă
Doar pentru 2023, Italia va impozita 40% din marja netă de dobândă a băncilor, o măsură a veniturilor pe care băncile le obțin din diferența dintre ratele la credite și cele la depozite. Guvernul se așteaptă să încaseze mai puțin de 3 miliarde de euro din această măsură.
Italia nu este singura țară din Europa care impune taxe pe profit sau taxe specifice băncilor.
În decembrie 2022, Spania a aprobat o taxă bancară temporară pentru a strânge 3 miliarde de euro până în 2024, destinată măsurilor de reducere a presiunilor legate de costul vieții. Decizia este contestată, dar alegerile neconcludente din iulie adaugă incertitudine.
Costul asigurării împotriva riscului de neplată pentru băncile italiene a crescut marți. Swap-urile pe cinci ani pe riscul de nerambursare a creditelor pentru Intesa și UniCredit au crescut la cel mai ridicat nivel din 11 iulie, potrivit S&P Global Market Intelligence. Vestea că agenția de rating Moody's a retrogradat luni ratingurile de credit a 10 bănci americane cu o treaptă a fost, de asemenea, considerată negativă pentru sector.
"Este vorba de taxa pe câștiguri neașteptate, fără nicio umbră de îndoială, știrile din SUA nu fac decât să adauge sare în amestec și, evident, nu ajută sentimentul", a declarat Stephane Ekolo, strateg de acțiuni la Tradition.