Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Discursul lui Trump față de Ucraina, sub lupa unui expert: Declarațiile dinspre Casa Albă par copy paste de la Kremlin

Declarațiile președintelui american Donald Trump prin care l-a catalogat drept „dictator” pe Volodimir Zelenski, liderul de la Kiev, par „copy paste de la Kremlin”, sunt considerate de unii diplomați drept „rușinoase” și „nu sunt în interesul Statelor Unite”, a declarat Iulia Joja, expertă în Securitate și Apărare, la Euronews România. De asemenea, cadrul universitar de la Georgetown University din SUA a evidențiat că liderul de la Casa Albă a fost criticat inclusiv de apropiați care au colaborat cu el în primul mandat prezidențial din cauza încercării de apropiere de Rusia care „este actorul cel mai disfuncțional și mai sărac din punct de vedere economic din Europa”.

În emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, Iulia Joja a analizat mesajul transmis de Donald Trump prin care l-a catalogat pe Volodimir Zelenski ca fiind un „dictator” și „un comediant fără succes.”

„Problema este modul în care se adresează președintele american Donald Trump, în raport cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Zelenski a fost finuț în răspunsul pe care l-a dat.

Modul în care i s-a adresat președintele Trump este considerat aici de mulți - chiar mă uitam la declarațiile cele mai recente ale lui Mike Mcfaul, fostul ambasador al Statelor Unite la Moscova - drept rușinoase și nu este singurul care a folosit asemenea termeni. Au subliniat mulți, precum ambasadorul Mcfaul, faptul că aceste declarații și tonul pe care-l folosește președintele Trump în acest context nu sunt în interesul Statelor Unite, în interesul național al SUA.

Mai mult, dacă este să ne uităm la postările de pe Truth Social, platforma președintelui Trump, declarațiile dinspre Casa Albă de multe ori acestea par copy paste de la Kremlin”, a afirmat Iulia Joja, la Euronews România.

Expertă în securitate: „Ne uităm la o schimbare fără precedent de 180 de grade a SUA cu privire la poziția noastră în raport cu Europa”

„Atunci întrebarea pe care ne-o punem din ce în ce mai mult atât aici la Washington - cei care se ocupă de politică externă în special, de spațiul transatlantic, dacă în acest moment ne uităm la o schimbare fără precedent de 180 de grade a SUA cu privire la poziția noastră în raport cu Europa, cu interesele transatlantice, cu aliații europeni, cei mai importanți aliați ai Statelor Unite, întorcându-se 180 de grade posibil împotriva Europei, împotriva securității europene și în favoarea Rusiei, având în vedere propunerile care au fost puse pe masă, din partea americană, înaintea începerii negocierilor”, a afirmat experta în Securitate și Apărare.

Donald Trump, criticat inclusiv de foștii săi consilieri din primul mandat

„Avem declarații ale republicanilor, ale celor mai apropiați lui Trump din primul mandat, inclusiv fostul vicepreședinte al SUA, Mike Pence, care a avut o postare pe social media, subliniind faptul că președintele Trump greșește factual când spune că Ucraina a început războiul, când este absolut evident că este vorba despre agresiunea Rusiei.

Nu numai Mike Pence, fostul vicepreședinte al SUA și un apropiat al lui Donald Trump, dar și fostul consilier prezidențial pentru securitate națională, John Bolton, spune lucruri asemănătoare și face referire la faptul că aceste afirmații și această politică propusă în moment de către administrația Trump contravine intereselor naționale ale SUA”, a mai explicat Iulia Joja.

Iulia Joja: „Rusia este actorul cel mai disfuncțional și mai sărac din punct de vedere economic din Europa”

„Delegația din partea administrației lui Trump care s-a aflat la Riad în aceste negocieri bilaterale inițiate de partea americană împreună cu Rusia au pus pe masă niște propuneri care contravin interesului național al SUA. Sigur că se vor găsi adjuncți și consilieri ai lui Trump care să găsească cinci motive pentru care ar fi interesant sau binevenit o apropiere economică și geopolitică de către Rusia.

Haideți să privim lucrurile per ansamblu din punctul de vedere al SUA. Rusia este actorul cel mai disfuncțional și mai sărac din punct de vedere economic din Europa. Nu funcționează sistemul sănătății, sistemul educației, problemele apărării sunt ample, de economie nici nu mai vorbim”, a mai afirmat cadrul universitar de la Georgetown University din SUA.

Expert: Apropierea SUA de Rusia ar însemna o distanțare cu costuri economice și politice enorme de Europa

„O parte din situația în care se află Rusia este datorită faptului că SUA au condus inițiativa de sancționare a Rusiei, de transformare a Rusiei în cel mai sancționat stat din lume în acest moment.

Pe de altă parte, avem relația dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, cea mai interconectată relație economică și geopolitică din lume și din istoria umanității. 60% din investițiile străine în America vin din UE. UE angajează și plătește salariați; cinci milioane de americani.

Din punct de vedere al interesului național al SUA, dacă pui în raport relația cu UE, în comparație cu o posibilă apropiere de Rusia, nu este clar noi, de aici de la Washington, ce am avea de câștigat dintr-o apropiere de Rusia și asta ar însemna o distanțare cu costuri economice și politice enorme de Europa”, a mai afirmat ea.

Administrația Trump, retorică mai agresivă față de Europa decât față de China

„Sunt interpretări că Statele Unite ar încerca să atragă Rusia de partea occidentală, de partea SUA împotriva Chinei. Nu cred acest lucru pentru că până în acest moment am văzut o retorică extrem de agresivă vizavi de Europa. Mult mai agresivă din partea administrației Trump, mult mai agresivă decât în raport cu China.

Nu am văzut în raport cu China niciun fel de politici adoptate unde să vedem o paralelă cu prima administrație Trump care avea ca politică centrală externă competiția marilor puteri cu accent pe China

Nu am văzut mișcări clare împotriva Chinei și trebuie să avem în vedere faptul că Rusia, din punct de vedere al SUA, nu este o soluție pentru a întoarce China. Din punct de vedere al interesului SUA, Rusia este statul care cooperează strategic cu China și cu Iran. Nu asta este soluția”, a mai afirmat ea.

România ar trebui să aibă discuții despre alternative pentru apărare în cazul retragerii trupelor americane din Europa

„Despre riscurile cu privire la NATO și la posibila retragere a Statelor Unite, trebuie să discutăm aceste lucruri calm, într-un mod transparent, și cu alternative pentru a ne asigura securitatea națională a României și pentru a lucra spre consolidarea securității europene.

Vă dau exemplul Poloniei. În Polonia, în acest moment, un exemplu către care tindem cu bugetul militar, se discută în mod public, deschis, atât de partea guvernamentală, cât și de media și societatea civilă, posibilitatea ca SUA să-și retragă o parte sau în totalitate trupele din Europa. Atunci se discută despre alternative. De exemplu, suplinirea trupelor care ar putea să plece din Polonia. Polonia găzduiește în acest moment aproximativ 10.000 de trupe americane. Suplinirea trupelor care ar putea să plece din Polonia cu trupe din partea celorlalți aliați importanți ai noștri; Marea Britanie, Franța, chiar și Germania.

Aceasta este o discuție pe care ar trebui să o avem și noi în România. O altă variantă care se discută la Varșovia în acest moment este coaliții regionale și colaborare militară mai strânsă între Polonia, Țările Baltice, țările nordice, eventual Marea Britanie și Ucraina.

Asta e o discuție pe care trebuie să o avem și văd că autoritățile de la noi, responsabilii și factorii politici, o evită, ceea ce este extrem de problematic, mai ales în raport cu asigurarea securității cetățenilor”, a concluzionat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE