Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inundații în deșertul Valea Morții din California, cel mai fierbinte loc din lume. 1.000 de oameni, blocați din cauza ploilor torențiale

Fenomen meteorologic extrem de rar în cel mai fierbinte loc din lume. Ploile torențiale au provocat inundații de proporții în regiunea deșertică Valea Morții (Death Valley) din California. Aproape 1.000 de oameni au rămas izolați din cauza intemperiilor.

Aproape 500 de vizitatori și 500 de angajați nu pot părăsi Death Valley din cauza ”ploilor fără precedent” care au provocat ”inundații semnificative” și închiderea tuturor drumurilor care deservesc parcul național, situat în estul statului american California. De asemenea, aproape 60 de mașini au fost îngropate în noroi, potrivit The Associated Press.

"Toate drumurile care deservesc parcul sunt în prezent închise şi vor rămâne închise până când oficialii parcului vor stabili amploarea pagubelor", a menționat reprezentanții parcului național Death Valley.

Inundații în deșertul Valea Morții din California, cel mai fierbinte loc din lume. Imagini spectaculoase

De asemenea, inundațiile au distrus mai multe tronsoane de drum, au invadat birouri și hoteluri. În unele zone au căzut 37 de milimetri de ploaie, în condiţiile în care cantităţile medii totale anuale în regiune sunt "sub 50" de milimetri.

VEZI GALERIA
5 imagini

Cantităţile medii de precipitații căzute vineri sunt aproape egale cu recordul înregistrat în acest parc. Oficialii parcului spun că 15 aprilie 1988 a fost singura zi în care s-au înregistrat 37 de centrimetri de ploaie.

Parcul Naţional Death Valley (Valea Morții) "este cunoscut drept cel mai fierbinte loc din lume şi cel mai arid din America de Nord", potrivit site-ului oficial al parcului. În fiecare an este vizitat de peste un milion și jumătate de turiști.

Cu o atmosferă care conţine mai multă umiditate, încălzirea globală modifică tiparul precipitaţiilor. Potrivit experţilor ONU în climă, chiar dacă lumea ar limita încălzirea la +1,5 grade Celsius comparativ cu valorile din perioada preindustrială, unele regiuni vor fi afectate de o creştere a frecvenţei, intensităţii şi/sau cantităţii de precipitaţii abundente.

Riscul acestor episoade de precipitaţii abundente se măreşte odată cu creşterea temperaturii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE