Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Ministrul austriac de Interne, după ce a spus „Nein” României: „Și eu sunt supărat”

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a declarat, într-un interviu pentru publicația „Der Standard”, că blocarea aderării României la Schengen „nu are nimic de-a face” cu alegerile din țara sa, de la începutul anului viitor.

DER STANDARD: La reuniunea de joi a miniștrilor de interne, v-ați alăturat Olandei în veto-ul împotriva aderării României la Schengen. Cu ce a greșit țara?

Gerhard Karner: Am votat împotriva admiterii Bulgariei și României în prezent. Pentru că Schengen nu funcționează în acest moment, altfel nu am fi avut 75.000 de sosiri neînregistrate în Austria. Și am propus să amânăm aderarea și să votăm din nou în septembrie, de exemplu. După această fază, se poate spune: s-a întâmplat ceva, măsurile anunțate de Comisia Europeană au fost urmate de fapte? Hârtia este răbdătoare, măsurile sunt importante.

DER STANDARD: Dar numai o minoritate dintre persoanele care solicită azil în Austria vin prin România - majoritatea, prin Serbia și Ungaria. România este supărată pe abordarea Austriei.

Gerhard Karner: Și eu sunt supărat. Și anume, despre modul în care actele juridice au fost puse pe masă practic peste noapte. De mai bine de un deceniu se discută despre extinderea Spațiului Schengen. Și acum, dintr-o dată, vine fără să pregătească populația pentru ceea ce va aduce: Este vorba de o creștere a securității? Sau există un plus și un minus în ceea ce privește riscul?

DER STANDARD: Dar sunteți singur în această situație. Toate țările care sunt, de asemenea, afectate, cum ar fi Slovenia, Republica Cehă și Slovacia, nu sunt de acord cu dumneavoastră.

Gerhard Karner: Republica Cehă deține în prezent președinția UE. Atunci când ești la președinție, este normal să vrei să obții rezultate, înțeleg acest lucru. Cred că este esențial ca măsurile eficiente de reducere a migrației ilegale și a abuzurilor în materie de azil să fie puse în aplicare acum, de exemplu, ca procedurile la frontierele externe să se desfășoare în Bulgaria.

DER STANDARD: Ar fi fost diferită evaluarea dumneavoastră cu privire la România și Bulgaria dacă nu ar fi avut loc alegeri foarte importante pentru ÖVP în Austria Inferioară pe 29 ianuarie?

Gerhard Karner: Una nu are nimic de-a face cu cealaltă. Avem cel mai mare număr de refugiați din 1956 încoace, de fapt de migrație ilegală, pentru că știm că majoritatea sunt refugiați economici. Nu pot ignora asta. Și indiferent dacă sunt sau nu alegeri undeva: aceste lucruri sunt fapte și trebuie să le fac față ca ministru.

Potrivit unor surse prezente la Consiliul JAI, Austria ar fi avansat o variantă de discuție cu România și Bulgaria la pachet, dar cu condiționalități pentru țara vecină. Bulgarii au refuzat. Și lor, și României le-a fost refuzată aderarea la Schengen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE