Trebuie să ne bazăm, în primul rând, pe noi înșine cand vine vorba de amenințările regionale, spune ambasadorul Poloniei, Pawel Soloch, într-un interviu acordat Euronews România.
Coordonator si coautor al Strategiei Naționale de Securitate a Poloniei, Excelența Sa subliniază că aliații NATO ar trebui să investească mai mult în Apărare.
Ambasadorul Poloniei, despre alegerile din România: Transparența totală e cea mai bună armă împotriva manipulării
Cât despre ce s-a întâmplat în România la alegeri, ambasadorul Poloniei spune că transparența totală e cea mai bună armă împotriva manipulării.
Interviul integral va fi difuzat sâmbătă, la ora 19.30, la Euronews România.
”În primul rând, desigur, ca întotdeauna, trebuie să ne bazăm pe noi înșine. Dar totodată, în ceea ce privește amenințările regionale, atât pentru Polonia, cât și pentru România, datorită faptului că suntem granița de est a NATO și a Uniunii Europene, acestea nu sunt doar amenințări regionale. Ele afectează întregul continent, întreaga Uniune Europeană.
Una dintre sarcinile noastre comune ar trebui să fie să le reamintim de acest fapt partenerilor noștri, fie din Uniunea Europeană, fie din cadrul NATO. Dar, desigur, nu trebuie să uităm că primul pas este să ne gândim la propria noastră securitate. Trebuie să ne pregătim singuri, dar, în același timp, să subliniem în fața partenerilor noștri că amenințările care ne afectează pe noi sunt, în realitate, amenințări la adresa întregul continent.”, a declarat Pawel Soloch.
Întrebare: Polonia este a treia armată din NATO, după Statele Unite și Turcia. Investeste masiv în apărare. Credeți că țările NATO ar trebui să crească procentul din PIB alocat pentru Apărare?
”Cred că este evident. În prezent, Polonia cheltuiește puțin sub 5% din PIB pentru apărare. Mi se pare că este inevitabil ca și celelalte țări europene să aloce mai multe resurse. Acest lucru este necesar atât din cauza amenințărilor cu care ne confruntăm, cât și din cauza așteptărilor celui mai important aliat al nostru, de care depinde securitatea continentului nostru – Statele Unite.
America nu va abandona Europa, și asta din motive de interes propriu, dar cu siguranță relațiile în domeniul securității vor suferi o redefinire profundă. Aceasta va însemna mai multă responsabilitate pentru noi, europenii, dar și costuri mai mari pentru noi.”, a adăugat ambasadorul.
Întrebare:Guvernul polonez face demersuri pentru a-și apăra țara de interferențe străine în caz de alegeri. Ce a învățat Polonia din lecția românească?
”Într-adevăr, înainte de alegerile noastre, a început o discuție despre controlul a ceea ce se petrece în mediul online. Vedem influenţa a ceea ce se poate face în mediul online şi cât de mult se poate manipula opinia publică.
Totuşi, toate activităţile de control și limitare a libertății în mediul online sunt deosebit de dificile datorită naturii democratice a ţărilor noastre. Deci aici vorbim cu siguranță despre atenție, vorbim despre anumite soluții de control, dar, mai presus de toate, arma împotriva acestui fenomen este transparența totală, o comunicare între autoritățile țării și societate, construirea încrederii societății în autorități, în politicieni. Aceasta este probabil cea mai bună armă împotriva manipulării. De asemenea, trebuie să ne gândim la unele soluții formale și juridice, dar din cauza naturii democratice a societății, acest lucru este foarte dificil.”, a conchis Pawl Soloch.