Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Interes scăzut pentru credite. Sumele împrumutate în august, la jumătate față de anul trecut

Împrumuturile luate de populație au scăzut la jumătate în luna august a acestui an față de aceeași luna a anului trecut. Interesul pentru credite a scăzut pe fondul creșterii dobânzilor, dar și ca o consecință a contextului economic, în care inflația descurajează orice tip de investiții. Chiar săptămâna aceasta dobânda cheie a fost majorată pentru a șasea oară de la începutul anului.

Potrivit datelor BNR, în luna august a acestui an românii au împrumutat în total 937 de milioane de lei. Vorbim de toate tipurile de credite de consum, ipotecare . În luna august a anului trecut, suma era de două ori și ceva mai mare, două miliarde 180 de milioane de lei.

Creșterea dobânzii de politică monetară a determinat băncile din România să înăsprească semnificativ standardele de creditare, arată cel mai recent sondaj al BNR. Dobânda-cheie este acum 6,25 %, în creștere de la începutul anului când era cotată la 1,75%.

Irina Chițu, analist financiar: „Este exact ce se încearcă să se obțină cu această creștere a dobânzilor, adică să se economisească mai mult, adică să crească economisirea și să se reducă consumul. Toate mișcările care se fac pe piața creditelor sunt mai mult pentru refinanțări, cu dobândă fixă sau prin trecerea de la un indice la altul la dobânzile variabile, deci mișcări s-au făcut pe piața de creditare. Încă este interes și pentru credite noi, dar pentru credite noi cu dobândă fixă.”

Dobânzile nu dau semne să scadă

Analiștii nu se așteaptă ca ascensiunea dobânzilor să se oprească mai devreme de anul viitor, situație care nu încurajează prea multă lume să ceară un credit.

„Cu siguranță nu! Nu am luat niciodată și nu voi lua! Dar vă sperie perspectiva? Poate veți avea nevoie să luați vreodată. Cu siguranță! Nesiguranța zilei în care trăim! E simplu!”, spune o tânără.

„În perioada asta chiar iau două credite pentru achiziționarea unor imobile, pentru că dobânzile vor scădea. E drept, peste un an, un an și jumătate. Cu toate semnalele, dacă ne raportăm la criza din 2008 până în 2016, ROBOR a ajuns și la 16%. În decurs de doi ani a ajuns la 1,2%”, a precizat un bărbat.

Creșterea dobânzii cheie are efecte și asupra economiilor cetățenilor. în ultimele luni, cine are bani în bancă sau cei care se gândesc să își depună banii în conturi beneficiază de dobânzi mai mari, dar care nu reușesc să țină pasul cu inflația.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE