Țările baltice - Estonia, Lituania și Letonia, se confruntă cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Prețurile, mai ales la energie și alimente, au explodat de la începutul războiului din Ucraina, iar guvernele vor să adopte pachete de sprijin pentru populație, în special pentru cei cu venituri mici și pentru grupurile vulnerabile.
Costul vieții în Letonia, unul dintre cele trei state baltice, aflate la granița cu Rusia, a crescut semnificativ în ultimele șase luni. Inflația a atins în mai nivelul record de 16,4%, de șase ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut și mai mult decât dublu față de luna ianuarie.
Apropierea de Rusia crește costul vieții
Datele Eurostat arată că pentru europeni, cu cât sunt mai apropiați geografic de Rusia, cu atât costul vieții lor crește mai rapid. Astfel, cele mai mari rate ale inflației au fost înregistrate în statele baltice: 20,1% în Estonia, 18,5% în Lituania și 16,4% în Letonia, țări care se învecinează cu Rusia și care sunt deosebit de vulnerabile la ruperea legăturilor comerciale cu această țară.
În Letonia, prețurile carburanților sunt printre cele mai mari din Europa. Dacă la începutul anului, litrul de benzină costa 1,4 euro, iar cel de motorină 1,3 euro, în prezent prețul a depășit doi euro. Prețurile au explodat și la alimente și energie.
Guvernul de la Riga a anunțat deja un plan de măsuri de sprijin pentru populație, de la majorarea venitului minim, la devansarea indexării pensiilor și compensarea facturilor la electricitate și gaz.
Foste republici sovietice, Letonia, Lituania și Estonia, și-au arătat intransigența față de Rusia după declanșarea războiului din Ucraina. Cele trei state baltice au întrerupt importurile de gaz din țara vecină și plănuiesc să se deconecteze și de la rețeaua de electricitate din Rusia.