Prețurile alimentelor au continuat să crească în Europa, în ciuda faptului că inflația a scăzut pentru a doua lună consecutiv, potrivit datelor comunicate de Eurostat, agenția europeană de statistică.
Inflația prețurilor alimentelor în UE a fost de 18,2%, iar în zona euro de 16,2% în decembrie, ceea ce reprezintă o ușoară scădere față de media lunii noiembrie. Dar prețurile unor alimente de bază, precum zahărul, brânza și ouăle, uleiurile și grăsimile, continuă să crească.
Cea mai mare creștere a prețurilor a fost înregistrată în Ungaria, cu aproape 50%, Lituania fiind pe locul al doilea, cu 33,5%, urmată de Estonia, cu 30,8%.
Cele mai mici variații de preț au fost înregistrate în Luxemburg cu 11,1%, Irlanda cu 12,1% și Cipru cu 12,2%.
Cele șase categorii de produse alimentare în care s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri în țările UE au fost laptele proaspăt integral, ouăle, zahărul, uleiul și grăsimile, untul și alte uleiuri comestibile, variind între 30,2% și 56,6%.
Prețul zahărului s-a dublat în Estonia, a crescut cu 98,9% în Cehia și cu 87,4% în Polonia. În Suedia, Danemarca și Luxemburg, creșterea prețurilor a fost de aproximativ 10%.
Prețurile pentru ouă au înregistrat creșteri foarte variate, de la 14,8% în Luxemburg la 92,5% în Cehia, în timp ce media UE a fost de 30%.