Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INS: Inflația anuală a crescut la 5,1%, peste prognoza BNR. Topul scumpirilor

Inflația anuală continuă să crească și ajunge la 5,1% în noiembrie, față de 4,67% în octombrie, pe fondul scumpirii alimentelor și serviciilor, potrivit datelor INS.

Institutul Național de Statistică a publicat cifrele pentru luna noiembrie și, așa cum reiese avem o creștere de jumătate de punct procentual față de luna octombrie (5,1% față de 4,67%). Totuși, la începutul anului, în ianuarie 2024, inflația era la 7,41%. Momentan, cifra depășește prognoza BNR pentru finalul anului cu privire la inflație – 4,9%.

În topul scumpirilor din luna noiembrie avem fructele proaspete (17%), margarină (15%), citrice (9%) și vin (7%). Ieftiniri am văzut la mălai, la făină și la cartofi, iar asta pentru că prețurile la acestea sunt plafonate.

România este campioana inflației din UE pentru a 8-a lună la rând. În luna octombrie a acestui an rata europeană a inflației a fost de 2,3%.

Profesorul Christian Năsulea a explicat la Euronews România care sunt motivele pentru aceste scumpiri.

„Este absolut normal să vedem scumpiri pentru fructe proaspete, care nu mai sunt în sezon, să vedem scumpiri pentru transportul aerian pentru că sunt mai mulți oameni care au nevoie să călătorească în această perioadă și lucrul acesta are toate șansele să se accentueze. Pur și simplu din cauza cererii, lucrul acesta duce la scumpiri. Întrebarea e de ce sunt scumpirile atât de mari?

Spre deosebire de alte țări europene care după pandemie și-au redus cheltuielile publice, au redus sumele care sunt puse pe piață prin împrumuturi, astfel încât să balanseze această tendință inflaționistă, România continuă să aibă un deficit mare și există un dezechilibru între masa monetară și cantitatea de produse și servicii de pe piață”, a spus Christian Năsulea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE