Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Imaginile care au trimis America în dezbatere - abuz sau justiție? Superstarul NFL Tyreek Hill, culcat la pământ și încătușat de polițiști

Tyreek Hill, unul dintre cei mai cunoscuți sportivi din Statele Unite, a fost încătușat, în trafic, în Miami. Sportivul a încercat să scape cu o amendă pentru limită de viteză încălcată și a ignorat instrucțiunile primite de la oamenii legii. A fost, în cele din urmă, scos cu forța din mașina sa și încătușat.

Episodul a generat o doză de controverse în mediul online, însă chiar wide receiver-ul lui Miami Dolphins a închis cazul, spunând că și-a învățat lecția și o va da mai departe generațiilor de afro-americani încă revoltați în fața oricărei interacțiuni cu poliția.

„Țineți mâinile la vedere, de preferință pe volan. Evitați orice mișcări bruște. Nu răspundeți ofițerului. Și, mai presus de toate, urmați instrucțiunile fără erori sau întârzieri.” Așa sună concluziile lui Hill, potrivit AP.

Sportivul a dat o altă declarație pentru LA Times: „ Dar dacă nu eram eu Tyreek Hill, ce s-ar fi întâmplat?”

Fotbalistul a fost încătușat și trântit la pământ, pe o stradă din fața stadionului

Luni, poliția Miami-Dade a făcut publică înregistrarea cu bodycam-ul unuia dintre ofițeri. Starul echipei Miami Dolphins are o atitudine zeflemitoare la adresa oamenilor legii. Le vorbește de sus, le închide geamul în nas și nu le ascultă instrucțiunile.

Hill fusese tras pe dreapta pentru exces de viteză și conducere imprudentă, înainte de primul meci a echipei sale, Miami Dolphins, în noul sezon NFL.

Interacțiunea sa cu poliția, surprinsă de înregistrarea video, a degenerat în tipul de incident care se lasă cu proteste și acuzații de discriminare din partea poliției. Tyreek Hill a fost reținut de trei ofițeri, dintre care unul s-a lăsat cu genunchiul pe partea inferioară a spatelui .

„Dacă îți spunem să faci ceva, fă-o!”

Înregistrarea video publicată luni arată cum un ofițer îl trage pe Hill de braț și de cap din mașina sa McLaren. Apoi. îl pune cu fața la pământ.

Sportivul este fixat cu genunchiul, un mod de a opera aspru criticat în special după episodul decesului lui George Floyd, în 2020. Atunci, un polițist a insistat cu genunchiul pe grumazul bărbatului suspectat că ar fi folosit o bancnotă falsă la cumpărături vreme de 9 minute. În ciuda faptului că Floyd a repetat, până la ultima suflare, vorbele care au făcut înconjurul lumii„I can't breathe! (Nu pot să respir!)”

Pe înregistrarea care-l are drept protagonist pe superstarul Tyreek Hill, poate fi auzit „Dacă îți spunem să faci ceva, fă-o!”. Ofițerul care l-a scos din mașină, după dialogul în care Hill a adoptat o atitudine eronată, a sărit în spatele acestuia și i-a pus o bară în jurul pieptului.

Departamentul de Poliţie Miami-Dade a demarat o anchetă internă

„S-a întâmplat atât de repede încât m-a prins cu garda jos”, a mărturisit Hill într-un interviu după meciul de duminică.

AP scrie că episodul reflectă un  sondaj la nivel național asupra aplicării legii în Statele Unite care arată că șoferii afro-americani au mult mai multe șanse decât alți conaționali să fie implicați într-un conflict care să includă amenințarea sau folosirea forței.

De altfel, departamentul de Poliţie Miami-Dade a demarat o anchetă internă, după reținerea jucătorului lui Miami Dolphins. Iar unul dintre ofițerii implicați a fost trimis acasă, în concediu, pe termen nelimitat.

A sărbătorit marcarea unui touchdown imitând gestul încătușării

Tyreek Hill are 30 de ani, este de 9 ani în NFL, iar semnarea extinderii de contract cu Dolphins, în 2022, îi aduce un salariu anual de aproximativ 30 de milioane de dolari.

Duminică, wide receiver-ul a reușit un touchdown în victoria echipei sale, 20-17 cu Jacksonville Jaguars. Hill a imitat gestul încătușării, pe post de celebrare.

Atitudinea sa sfidătoare a adus aminte de un alt episod, în care a fost investigat pentru violențe asupra logdnicei și a copilului lor, de numai 3 ani, în 2019. Hill a scăpat basma curată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE