Reținut la domiciliu, fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova a solicitat marți organizarea de alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate, pe fondul creșterii prețurilor la gazele naturale.
Dodon, lider al opoziției din RMD, a cerut guvernului pro-occidental al țării să meargă la Moscova pentru a negocia cu Rusia gaze naturale mai ieftine, la o zi după prețul gazelor naturale a crescut cu 47% în august.
Dodon continuă să se bucure de o influență considerabilă în Moldova. El a făcut aceste comentarii, deși se află în arest la domiciliu, acuzat de trădare și corupție. Însă fostul președinte moldovean nu recunoaște că a săvârșit infracțiunile ce i se impută și sfidează justiția care i-a interzis să mențină contactul cu presa.
Ce face Moldova cu factura la gaze?
Vicepremierul moldovean Andrei Spînu a declarat presei că Moldovagaz, compania națională de gaze a țării, a interpelat compania rusă Gazprom cu privire la amânarea plății facturii de gaze naturale pentru luna august. Însă încă nu a primit un răspuns.
Moldova își cumpără gazele naturale de la gigantul energetic rus Gazprom în baza unui contract încheiat anul trecut. Potrivit termenilor acordului, prețurile fluctuează lunar, deoarece sunt calculate pe baza prețurilor pe bursă atât pentru gaz, cât și pentru petrol. Iar prețurile au crescut în acest an din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.
"Președinta Maia Sandu și premierul Natalia Gavrilița ar trebui să lase deoparte orgoliul și să se îndrepte de urgență spre Moscova pentru a conveni un preț mai mic pentru gaz, precum conducerea Ungariei... care plătește un preț mult mai bun decât Moldova", a declarat Dodon.
Săptămâna trecută, premierul ungar Viktor Orban a declarat că încearcă să semneze un nou acord cu Rusia în următoarele luni pentru a furniza țării sale aproape un miliard de metri cubi de gaz.
"Negociem cu rușii ... acest acord poate fi semnat în timpul verii și atunci vom fi în siguranță", a declarat el. "Ungaria va avea suficient gaz".
Dodon, care a reluat în repetate rânduri principalele teme ale propagandei rusești și a atacat strategia Occidentului în Ucraina, a declarat că ar trebui organizate alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate pentru a înlocui guvernul pro-occidental al Moldovei.
Recomandări, fără soluții
"Noile autorități... ar trebui să reducă prețul de import de câteva ori și să reducă semnificativ tarifele pentru consumatorii finali", a spus el, fără a preciza cum ar putea fi realizat acest lucru.
Dodon, care a pierdut la scrutinul din noiembrie 2020, este cercetat în patru dosare penale și riscă până la 20 de ani de închisoare. El este acuzat de comiterea mai multor infracțiuni, inclusiv trădare, corupție, finanțarea unui partid prin intermediul unui grup infracțional organizat și îmbogățire ilicită.
Cum va acționa guvernul Moldovei?
Vicepremierul moldovean Andrei Spînu a declarat că guvernul analizează cele trei scenarii posibile în care Gazprom reduce furnizarea de gaze naturale cu 35%, 50% și 100%. Sistarea gazelor ar putea fi posibilă din cauza disputei dintre Moldova și Rusia cu privire la datoriile pentru gazele vândute, dar și din eventualitatea în care Moldova nu ar putea plăti pentru energia pe care o folosește în prezent.
Spînu a promis că liderii moldoveni vor face tot ce pot pentru ca cetățenii să aibă căldură în locuințe în această iarnă și că Moldova analizează posibilitatea de a exploata diferite surse de energie.
Prețul gazelor în Moldova a crescut la 1.458,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi în această lună, de la 643 de dolari în ianuarie.