Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 22. Israelul a lovit 150 de ținte subterane ale Hamas. Ministru: ”Pământul în Gaza s-a cutremurat”

În cursul nopții, forțele terestre ale Israelului și-au extins misiunea în Fâșia Gaza cu atacuri intense, care nu s-au oprit nici sâmbătă. Iată cele mai noi informații despre conflict.

Urmăriți evenimentele din ziua 21 a războiului Israel-Hamas.

Sumar:

  • Fâșia Gaza este supusă celui mai puternic atac de la începutul războiului
  • 150 de ținte, inclusiv tuneluri, din nordul Fâșiei Gaza, bombardate
  • Șeful forțelor aeriene ale Hamas a fost ucis
  • Noaptea trecută, forțele terestre ale Israelului și-au extins misiunea în Fâșia Gaza
  • Armata israeliană a anunțat că va permite intrarea ajutoarelor în Gaza, în decursul zilei de sâmbătă
  • Consiliul General ONU cere „armistițiu umanitar” și a votat o rezoluție pentru „încetarea imediată a focului” de ambele părți
  • Bilanțul actual, potrivit AP:

-peste 7.300 palestinieni morți

-aproape 19.000 palestinieni răniți

-1.400 israelieni morți

-aproape 5.500 israelieni răniți

28/10/2023 , 19:19

Șeful diplomației UE cere o ”pauză a ostilităților” în Fâșia Gaza

Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a cerut ”o pauză a ostilităţilor" în războiul declanșat Israel ca urmare a atacurilor violente lansate de gruparea islamistă Hamas. Șeful diplomației UE susține că este nevoie de oprirea focului, pentru a permite transportul ajutoarelor umanitare în Fâşia Gaza.

"Gaza este total privată de electricitate, alimente şi apă şi este complet izolată, în timp ce bombardamentele intense continuă.

Mult prea mulţi civili, mai ales copii, au fost ucişi. Este ceva contrar dreptului internaţional. Mult prea mulţi civili, mai ales copii, au fost ucişi. Este ceva ce contravine dreptului internaţional ", a scris Josep Borrell, pe platforma X (fosta Twitter).

Secretarul general al ONU cere un ”armistițiu umanitar”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că este surprins de intensificarea bombardamentelor Israelului în Fâșia Gaza și a repetat apelul său pentru oprirea focului, în așa fel încât să fie furnizate ajutoare umanitare.

”În ultimele zile am fost încurajat de ceea ce părea a fi un consens în creştere în rândul comunităţii internaţionale (...) pentru nevoia cel puţin a unei pauze umanitare în lupte", a precizat Guterres, conform Agerpres.

”În mod regretabil însă, în locul unei pauze, am fost surprins de o escaladare fără precedent a bombardamentelor şi de efectelor lor devastatoare, care subminează obiectivele umanitare", a adăugat secretarul general al ONU.

Totodată, Egiptul a acuzat Israelul că pune ”obstacole" în calea furnizării ajutorului umanitar.

”Este regretabil că procesul de transport al ajutorului către Fâşia Gaza se confruntă cu probleme logistice majore impuse de statul Israel", a transmis Ministerul egiptean de Externe.

28/10/2023 , 18:17

Ministrul israelian al Apărării: Războiul din Gaza a intrat ”într-o nouă fază”

Ministrul israelian al Apărări, Yoav Gallant, a anunțat că războiul împotriva grupării Hamas ”a intrat într-o nouă fază”, în condițiile în care bombardamente intense au avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar Armata israeliană a efectuat o incursiune terestră în Fâșia Gaza.

”Am intrat într-o nouă fază în război. Ieri, pământul în Gaza s-a cutremurat", a spus Gallant într-un mesaj video, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

Bombardamentele israeliene din noaptea de vineri au fost resimțite precum un cutremur în Fâșia Gaza, unde numeroase clădiri au fost puse la pământ și pe șosele au apărut cratere.

”Sute de imobile şi case au fost complet distruse şi alte mii avariate", a declarat purtătorul de cuvânt al apărării civile din Gaza, conform AFP.

Potrivit celui mai recent bilanț făcut public de Ministerul palestinian al Sănătăţii, controlat de Hamas, 7.650 de oameni au murit, iar alți 19.450 au fost răniți în Fâșia Gaza în urma atacurilor.

Ministrul Apărării din Israel: ”Atacăm agenţii terorişti de toate rangurile”

"Atacăm pe deasupra şi pe sub pământ, atacăm agenţii terorişti de toate rangurile, peste tot", a mai spus ministrul israelian în mesajul său.

"Cât despre celelalte zone, ne pregătim să apărăm oraşele israeliene, pentru a salvgarda securitatea. O facem în nord, în centru şi peste tot", a menționat Yoav Gallant, conform sursei citate.

Conflictul dintre Israel şi Hamas a atins ”un nou nivel de violenţă şi durere” în urma bombardamentelor israeliene de noaptea trecută în Fâşia Gaza, unde în plus Israelul a tăiat internetul şi comunicaţiile, a evidențiat înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, potrivit sursei citate.

28/10/2023 , 18:17

Premierul Marcel Ciolacu, despre situația românilor din Gaza: Nu e uşor de gestionat toată situaţia, important e să nu escaladeze

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că România şi alte state fac un efort comun pentru a-i ajuta pe cetăţenii din Fâşia Gaza cu dublă cetăţenie, printre care şi români, să părăsească această regiune, însă a evidențiat că situaţia "nu e uşor de gestionat".

"Sunt 3000 de cetăţeni cu dublă cetăţenie în Fâşia Gaza, aţi văzut apelurile, să fie direcţionaţi către sudul Fâşiei Gaza. Şi azi-noapte, în jur de ora 2:00, eram în comunicare cu doamna ministru de Externe.

Este un efort comun al mai multor ţări. Baza sunt ostaticii şi aici se negociază şi (...) nu s-au încheiat cu bine negocierile de ieri. Am văzut şi reacţia armatei israeliene de a încerca o eliberare a ostaticilor, o intrare în Fâşia Gaza, dar şi o retragere, şi urmează în continuare, alături şi de Statele Unite şi de Franţa şi de Germania, de toate ţările care au cetăţeni cu dublă cetăţenie, acest efort.

Până acum erau solicitări, 260 de cetăţeni români din Fâşia Gaza, care voiau să se elibereze, dar sunt şi foarte mulţi şi palestinieni care vor să părăsească, deci nu e uşor de gestionat toată situaţia, important e să nu escaladeze", a precizat Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

28/10/2023 , 15:16

Președintele Egiptului avertizează despre escaladarea conflictului din Fâșia Gaza

Președintele egiptean Abdel Fatah al-Sisi a tras un semnal de alarmă cu privire la escaladarea războiului din Fâșia Gaza, potrivit agenției Reuters.

Liderul egiptean a evidențiat că extinderea conflictului ar însemna că întreaga regiune a Orientului Mijlociu ar deveni o ”bombă cu ceas care ne va afecta pe toți”.

Abdel Fatah al-Sisi a mai precizat că ”suveranitatea și poziția Egiptului ar trebui respectate”, după ce mai multe drone au fost interceptate vineri în spațiul aerian egiptean.

Israelul a anunțat vineri că este ţinta dronelor pe care le-ar fi lansat mişcarea houthi din Yemen, susţinută de Iran. Armata egipteană a precizat că dronele, care au căzut în oraşele egiptene Taba şi Nuweiba în apropiere de graniţa cu Israelul, rănind şase persoane, îşi au originea în sudul Mării Roşii. Oficialii egipteni nu au anunțat cine a lansat dronele.

28/10/2023 , 15:16

Israelul a oprit o rachetă lansată din Liban. Reacția autorităților de la Beirut

Armata Israelului (IDF) a anunțat sâmbătă că a oprit o rachetă sol-aer, lansată din Liban asupra uneia dintre dronele sale. De cealaltă parte, autoritățile libaneze au îndemnat la precauție în cazul în care vor trebui să evacueze aeroportul din Beirut, ca urmare a intensificării tensiunilor la frontieră, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Forțele de apărare israeliene (IDF) și gruparea Hezbollah, care este susținută de Iran în Liban, s-au atacat reciproc în fiecare zi, de la izbucnirea războiului din Fâșia Gaza, în urmă cu trei săptămâni. Acestea sunt considerate cele mai serioase incidente de la granița libanezo-israeliană de când cele două părţi au purtat un război în 2006.

La acea vreme, pistele Aeroportului Internaţional Rafic Hariri din Beirut au fost vizate de bombardamente israeliene, împreună cu alte infrastructuri libaneze. Aeroportul a fost închis în acel moment.

Pe fondul creșterii tensiunilor în regiune, autoritățile din Liban au emis îndrumări de precauţie pentru evacuarea aeroportului şi a instalaţiilor din proximitate, în caz de urgenţă. Cu toate acestea, oficialii nu au precizat c-ar exista o amenințare iminentă la adresa acestui obiectiv.

Israelul și-a intensificat ofensiva terestră în Fâșia Gaza, motiv pentru care există temeri potrivit cărora acest conflict s-ar putea extinde în regiune.

28/10/2023 , 15:16

Sute de clădiri din Gaza, "complet distruse"

Sute de clădiri au fost "complet distruse" în Fâşia Gaza în bombardamentele israeliene din timpul nopţii, a anunţat sâmbătă Apărarea Civilă palestiniană, citată de France Presse, scrie Agerpres.

"Sute de clădiri şi case au fost complet distruse şi mii de alte locuinţe au fost avariate", a declarat pentru AFP Mahmoud Bassal, purtătorul de cuvânt al Apărării Civile din Gaza.

Bombardamentele intense din timpul nopţii "au schimbat peisajul Gazei şi al guvernoratelor din nord", a adăugat el.

Potrivit mai multor mărturii pe care AFP le-a putut obţine, cele mai violente bombardamente israeliene nocturne s-au concentrat în zonele din jurul a două spitale, al-Shifa din oraşul Gaza şi aşa-numitul "spital indonezian", construit datorită donaţiilor din Indonezia, în sectorul Jabaliya mai la nord.

Raidurile au distrus multe clădiri şi au lăsat cratere uriaşe pe străzile complet desfundate.

Cu câteva ore înainte de începutul bombardamentelor masive vineri seară, armata israeliană a acuzat Hamas că "poartă războiul din spitalele" Fâşiei Gaza şi că se serveşte de populaţie ca "scut uman", ceea ce mişcarea islamistă a negat categoric.

28/10/2023 , 15:16

Israelul a lovit 150 de ținte subterane ale Hamas

Forțele de Apărare israeliene au declarat că aproximativ 100 de avioane au lovit 150 de ținte subterane ale Hamas în Gaza, scrie The Guardian.

Potrivit anunțului unui purtător de cuvânt al IDF, atacurile aeriene au lovit tunelurile de luptă, zonele de luptă subterane și infrastructura subterană.

Rezidenții palestinieni din Gaza au raportat ciocniri cu vehicule blindate israeliene și infanterie peste noapte, în trei locații din Fâșia Gaza.

28/10/2023 , 15:16

Erdogan cere Israelului să nu mai atace Fâșia Gaza

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a cerut sâmbătă Israelului "să oprească această nebunie" și să nu mai atace Fâșia Gaza, într-un mesaj postat pe X. Mesajul vine după ce Israelul și-a intensificat atacurile asupra zonei controlate de Hamas.

"Bombardamentele israeliene care s-au intensificat aseară asupra Gazei au vizat din nou femei, copii şi civili nevinovaţi şi au adâncit criza umanitară în curs. Israelul trebuie să oprească imediat această nebunie şi să pună capăt atacurilor sale", a declarat liderul turc.

28/10/2023 , 15:16

Israelul permite intrarea ajutoarelor în Fâșia Gaza

Armata israeliană spune că țara va permite camioanelor care transportă alimente, apă şi medicamente să intre, în decursul zilei de sâmbătă, în Fâșia Gaza, scrie Al Jazeera.

Totodată, purtătorul de cuvânt al armatei Israelului spune că sunt încă prezenți în nordul Fâșiei Gaza și că războiul continuă, adăugând că până acum nu au existat victime în rândul forțelor militare.

28/10/2023 , 15:16

Israelul a mai omorât un lider Hamas

Armata israeliană a declarat sâmbătă că l-a ucis pe șeful Hamas care coordona operațiunile aeriene. El este și unul dintre cei care au ajutat la planificarea atacului din 7 octombrie al militanților asupra orașelor din sudul Israelului, potrivit Reuters.

Forțele de Apărare Israeliene au declarat că avioanele sale de luptă l-au lovit pe Asem Abu Rakaba, șeful Hamas Aerial Array, care era responsabil pentru UAV-urile Hamas, dronele, parapantele, detectarea aeriană și apărarea aeriană.

"El a luat parte la planificarea masacrului din comunitățile din jurul Fâșiei Gaza din 7 octombrie. El a condus teroriștii care s-au infiltrat în Israel cu parapanta și a fost responsabil pentru atacurile cu drone asupra posturilor IDF", a spus IDF.

Incursiunea Israelului ia amploare. Hamas, pregătit să facă față „cu toată forța”

Bombardamentele Israelului asupra Fâșiei Gaza s-au intensificat după ce armata a declarat că „extinde operațiunile” în teritoriu, potrivit AP. Hamas afirmă că luptătorii săi s-au confruntat cu trupele israeliene în diferite locații.

Între timp, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care cere un armistițiu umanitar imediat între cele două părți. Scopul rezoluției este de a proteja civilii, iar toți cei afectați de conflict să aibă acces la ajutoare.

Bombardamentele armatei israeliene au vizat noaptea trecută tunelurile unde, potrivit serviciilor secrete, se ascund militanții Hamas.

De altfel, ministrul israelian al Apărării a declarat că țara se așteaptă să lanseze o invazie terestră lungă și dificilă în Fâșia Gaza. Cu puțin timp înainte, serviciile de comunicații din teritoriu au fost întrerupte.

Pe de altă parte, Hamas a declarat în această dimineață că militanții săi din Gaza sunt pregătiți să facă față atacurilor israeliene „cu toată forța”.

Țările membre ONU au votat cu 120 de voturi pentru și 14 împotrivă rezoluția care cere armistițiul între Israel și Hamas.

Dennis Francis, Președintele Adunării Generale ONU: „Adunarea Generală votează acum proiectul de rezoluție A6ES10/L25 intitulat „Protecția civililor și respectarea obligațiilor juridice și umanitare”. Rezultatul votului este următorul. Pentru 120. Împotrivă 14. Abțineri 45. Proiectul de rezoluție A6ES10/L25 este adoptat”.

Israel a respins vehement rezoluția ONU, prin vocea ambasadorului țării, care a spus că „este o zi neagră pentru ONU și pentru omenire”.

„Oroare pură”. Israelul își intensifică atacurile asupra Fâșiei Gaza, pe fondul unei întreruperi totale de comunicație

Mai mult de un milion de copii palestinieni și părinții lor trăiesc „oroarea pură” în enclava asediată, afirmă grupul umanitar Salvați Copiii, scrie Al Jazeera.

Israelul își intensifică atacurile asupra Fâșiei Gaza pe fondul unei întreruperi totale de comunicație. Reprezentanții ONU susțin că telecomunicațiile din Fâșia Gaza sunt întrerupte, inclusiv Internetul. Acest lucru face imposibilă livrarea de ajutoare către civilii palestinieni.

Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al Secretarului General, Organizația Națiunilor Unite: „Sistemul umanitar din Gaza se confruntă cu un colaps total, cu consecințe inimaginabile pentru peste două milioane de civili”.

„Pe măsură ce bombardamentele se intensifică, nevoile devin critice și colosale. Aproximativ 500 de camioane pe zi treceau în Gaza înainte de începerea ostilităților. În ultimele zile, doar 12 camioane pe zi au putut intra, în medie, în ciuda faptului că nevoile sunt mult mai mari decât au fost vreodată”.

Întreruperea telecomunicaţiilor şi a Internetului în Fâşia Gaza, supusă unor bombardamente intense israeliene, riscă „să servească drept acoperire pentru atrocităţi în masă”, a avertizat sâmbătă organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), relatează AFP, citată de Agerpres.

Ofensiva terestră, o etapă nouă a războiului Israel-Hamas

Amploarea pe care o va lua această intervenție a armatei israeliene în Gaza depinde acum de răspunsul Hamas, a declarat Cristian Diaconescu, care a analizat la Euronews România evoluția conflictului din Orientul Mijlociu.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Fiind o situație fluidă, având la mijloc ostatici și scuturi umane, inclusiv cetățeni palestinieni, este foarte greu să ponderezi o acțiune militară care oricum trebuie să se întâmple”.

„Depinde foarte mult și de răspunsul din zona Hamas. Deocamdată, ceea ce Hamas aștepta încă din data de 7 octombrie era faptul ca cercul de foc - însemnând Hezbollah, Liban și milițiile radicale din Siria - să acționeze simultan, atacând Israelul din mai multe direcții. Iată că acest deziderat nu a fost realizat”.

„Iată că, dincolo de niște acțiuni militare sporadice, mai mult de imagine, cum se spune, nici Hezbollahul, nici radicalii din Siria nu au atacat brutal și direct Israelul. Deci ceva s-a întâmplat din această perspectivă. Ori, în acest context, repet, este de văzut, evident, va fi o reacție a Hamasului, pentru că se intră într-o nouă etapă odată cu ofensiva terestră. Dar este foarte important de văzut în ce măsură Hamasul va rămâne singur, izolat, doar pe un mesaj al Iranului, care în mod clar transmite diverse formule de operaționalizare militară, fără, însă, a se implica direct”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE