Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hamas rămâne în continuare fără lider. Gruparea va fi condusă temporar de un comitet cu sediul în Qatar

Hamas, al cărui lider Yahya Sinwar a fost ucis de armata israeliană, va fi condus temporar de un comitet cu sediul în Qatar, înainte de alegerea unui succesor, au informat luni două surse din cadrul mişcării islamiste palestiniene, relatează AFP.

„Abordarea conducerii Hamas este de a nu desemna un succesor al liderului decedat, martirul Yahya Sinwar, înainte de următoarele alegeri” ale mişcării palestiniene programate pentru martie „dacă permit condiţiile", a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Hamas.

Yahya Sinwar, desemnat lider al Hamas după asasinarea lui Ismail Haniyeh în Iran, în iulie, a fost declarat mort joi de armata israeliană, care l-a ucis în sudul Fâşiei Gaza, teritoriu palestinian unde războiul durează de un an.

Comitetul Hamas format din cinci membri, format în august după asasinarea lui Haniyeh, pentru a facilita luarea deciziilor în lumina dificultăţilor de comunicare cu Sinwar în Fâşia Gaza "va prelua conducerea grupului", potrivit sursei.

Acest comitet, cu sediul la Doha, este format din reprezentanţi pentru Gaza (Khalil al-Haya), Cisiordania ocupată de Israel (Zaher Jabareen) şi diaspora (Khaled Meshaal), precum şi pentru Consiliul Consultativ al Shura a Hamas (Mohammed Darwish) şi secretarul biroului politic, mereu anonim din motive de securitate, a continuat sursa.

O altă sursă Hamas a asigurat că conducerea grupului a discutat despre posibilitatea numirii unui lider politic fără a-i anunţa numele, opţiune exclusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE