Coaliția de guvernământ din Germania s-a prăbușit, după ce cancelarul democrat Olaf Scholz a anunțat că l-a demis pe ministrul liberal de finanțe Christian Lindner.
Liderii așa-zisei „coaliții-semafor” s-au întâlnit la cancelaria din Berlin, iar specialiștii spun că a fost o întâlnire „fake sau break” în ceea ce privește coaliția.
Guvernul de coaliție german s-a prăbușit
La o oră după ce știrea a fost anunțată de mai multe instituții de presă, cancelarul Scholz a dat declarații presei și l-a criticat pe ministrul de Finanțe.
„Mi-a înșelat încrederea de prea multe ori. Nu mai există nicio bază de încredere pentru o cooperare ulterioară. El e mai preocupat de propria clientelă și de supraviețuirea propriului partid”, a spus Olaf Scholz, potrivit Euronews.
Lindner l-a acuzat, la rându-i, pe cancelarul Scholz că el e cel care a rupt coaliția, alături de partenerii lui, despre care a spus că „nici măcar nu au acceptat” propunerile FDP de a transforma economia „ca bază pentru discuții”.
Există dezacorduri în coaliție de ceva timp, cu mari presiuni asupra bugetului pentru 2025 și cu cifre dezamăgitoare în economia germană, considerată o „economie bolnavă”.
Înainte de ședință, mulți parlamentari din coaliție au sperat că, după ce Donald Trump a obținut președinția SUA, conflictele interne ar putea fi lăsate deoparte pentru a se concentra asupra provocărilor geopolitice viitoare.
„Sper că toată lumea va renunța acum la tacticile de partid și că toată lumea se va privi în ochi în comitetul de coaliție, în această seară, și va realiza încă o dată ce responsabilitate poartă acum”, a spus liderul SPD, Lars Klingbeil. Din păcate, n-a fost să fie.
Scholz a confirmat că va milita pentru un vot de cenzură la Bundestag, pe 15 ianuarie, deschizând calea pentru alegerile parlamentare până cel târziu la sfârșitul lunii martie.
Robert Habeck, ministrul Economiei și Tranziției Ecologice, a declarat, în numele Verzilor, că, din perspectiva partidului lor, „nu era necesar ca seara să se încheie așa”, întrucât au fost prezentate sugestii pentru un acord. El a adăugat ulterior că, de dragul stabilității, „vom facilita acum rapid calea pentru noi alegeri”, îndeplinind, în același timp, atribuțiile guvernamentale „în întregime” până atunci.