Guvernul ar putea crește impozitul pentru toate pensiile mari, astfel încât să îndeplinească jalonul din PNRR ce vizează pensiile speciale. Măsura ar veni după ce Curtea Constituțională a decis că o eventuală supraimpozitare nu ar putea afecta doar o categorie de pensionari.
Unul dintre motivele pentru care a treia tranșă din PNRR este blocată în acest moment de către Comisia Europeană ar fi reforma pensiilor speciale. În 2024, Curtea Constituațională a desființat proiectul aprobat de Parlament, după ce a stabilit că pensiile speciale ale magistraților nu pot fi impozitate progresiv în anii următori, așa cum hotărâse coaliția de guvernare prin proiectul pe care l-a trecut la sfârșitul anului trecut.
După ultimele discuții pe care le-a avut la Bruxelles cu șefa Comisiei Europene, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Executivul va veni cu o schimbare de abordare în aceea ce privește pensiile speciale. S-ar putea veni cu proiect care să vizeze toate pensiile mari și ar putea fi crescut pragul de impozitare care în acest moment este de 10% pentru toate pensiile ce depășesc valoarea de 3.000 de lei.
Premierul Marcel Ciolacu dădea exemplu că ar putea vedea un prag de 16%, spre exemplu, pentru pensiile care ar putea depăși o valoare de 30.000 de lei pe lună. Rămâne de văzut dacă o astfel de soluție va fi agreată cu reprezentanții Comisiei Europene pentru că în luna martie România ar trebui să trimită o altă variantă a planului național de redresare și reziliență (PNRR) la Bruxelles astfel încât să diminueze posibilele pierderi din banii europeni care îi sunt destinați.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Cred că și impozitarea progresivă în ceea ce privește veniturile peste o sumă poate să fie o soluție.
(Reporter: Ar putea fi o variantă constituțională dacă se aplică?) Într-o nouă lege țintă, doar pentru o categorie, eu nu cred că vreodată va fi declarată constituțională. Și este normal. Aici nu vorbim neapărat numai despre magistrați.
Când faci o lege cu dedicație unei singure categorii, niciodată nu va fi declarată constituțională. Atunci trebuie să avem o cu totul altă abordare. Una corectă, exact cum dorește și Comisia, de echitate socială.
Dacă ai pensie peste 30.000 de lei, dau un exemplu, normal că te încadrezi într-un alt plafon de impozitare. Nu cred că e o nenorocire dacă este de la 10% la 16%, de exemplu.
Respect cota unică. Cred că în următorii cinci ani România trebuie să aibă o cotă unică, mai ales într-o fragilitate macroeconomică și într-un context în care anumite state europene, motoare ale Europei, sunt în recesiune. Asta nu înseamnă să nu faci echitate socială.”
România, la coada clasamentului privind implementarea reformelor din PNRR
România a îndeplinit până acum doar 14% dintre jaloanele prevăzute acolo. Suntem aproape de coada clasamentului în Uniunea Europeană, iar reforma pensiilor speciale este un subiect care bântuie coaliția de guvernare de mai mulți ani. Au fost mai multe proiecte trecute în ultima perioadă în Parlament, dar de fiecare dată Curtea Constituțională a decis că nu pot fi impozite diferit aceste pensii.