Manifestanții au mărșăluit marți în toată Franța într-o nouă rundă de proteste și greve împotriva planului guvernului de a crește vârsta de pensionare la 64 de ani, în ceea ce sindicatele speră să fie cea mai mare demonstrație de forță împotriva acestei propuneri.
Gunoierii, lucrătorii din serviciile publice, șoferii de tren, printre alții, au plecat marți de la locul de muncă și au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea față de această reformă, notează Associated Press.
Ciocniri între un grup protestatari și forțele de ordine
În capitala franceză Paris au avut loc ciocniri între un grup de protestatari și forțele de ordine, care au intervenit cu gaze lacrimogene, notează Le Parisien. Potrivit publicației franceze, care citează datele furnizate de poliția pariziană, 11 persoane au fost arestate.
Marile sindicate ce reprezintă transportatorii din Franța au anunțat o grevă generală pentru marți, 7 martie. Șoferii au fost avertizați să se aștepte la ambuteiaje în trafic, precum și la perturbări în circulația trenurilor și metroului, în semn de protest față de reforma pensiilor anunțată de Guvernul de la Paris, relatează Euronews.com.
Fotografii: Associated Press
Grevele au început vineri, după ce președintele Emmanuel Macron a anunțat planul de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani și de a restrânge condițiile de pensionare anticipată, prin care angajații din sectorul public puteau să iasă la pensie încă de la vârsta de 50 de ani.
Sute de mii de angajați din domeniul transportului feroviar, din domeniul industrial, precum și profesorii, urmează să iasă în stradă marți, în vreme ce sindicaliștii amenință că grevele vor continua pe termen lung.
Pe durata grevei generale, circulația pe rețelele TGV Inoui, Ouigo șiTER va fi asigurată la doar 20% din capacitatea totală. De asemenea, pe liniile Thalys și Eurostar vor fi operaționale doar două trenuri din trei.
Sindicaliștii din cadrul Force Ouvrière-UNCP au relansat apelurile la mobilizare încă de duminică seară, când au avut loc blocaje în zonele industriale din marile orașe ale Franței.
Metroul din Paris, program cu restricții din cauza protestelor
Potrivit oficialilor, circulația metroului din Paris va fi restricționată pe cele mai multe dintre linii, în special la orele de vârf, cu excepția liniilor 1,14 și 4.
Aproape 1,4 milioane de persoane sunt așteptate să participe la proteste. Nu mai puțin de 90.000 de oameni ar urma să protesteze doar în Paris, arată estimările polițiștilor.
Directoratul General al Aviației Civile (DGAC) le-a solicitat companiilor aeriene să-și diminueze numărul zborurilor cu 20% pe aeroportul Charles-de-Gaulle din Paris și cu 30% pe aeroporturile Paris-Orly, Beauvais, Bordeaux, Lille, Lyon, Nantes, Marseille, Montpellier, Nice și peToulouse.
Sindicatul CGT a anunțat acțiuni de protest în rafinării, în industria petrochimică, precum și în cea de producție de automobile și în siderurgie, cu scopul de a "bloca întreaga economie", în ceea ce privește producția, distribuția și importurile de carburanți.
În timp ce secretarul general al CGT a amenințat că protestatarii sunt pregătiți să "îngenuncheze economia franceză" pentru a-și atinge obiectivele, Guvernul de la Paris a încercat să-i descurajeze pe greviști.
Ministrul Acțiunii Publice și Conturilor, Gabriel Attal, a avertizat că aceste perturbări vor afecta mai degrabă lucrătorii, decât economia, și a cerut sindicatelor să acționeze "în mod responsabil".
Întrebat despre greve sâmbătă, în timp ce își încheia un turneu în țările africane, președintele Macron a declarat că nu are "nimic nou de spus" pe această temă.
Potrivit Agerpres, Guvernul francez mizează pe adoptarea în Senat a reformei până duminică şi are de gând ca în data de 16 martie să supună la vot legea în cele două camere ale Parlamentului.
”Dacă reforma va fi adoptată este puţin probabil ca mobilizarea să se menţină la nivelul actual", a spus o sursă guvernamentală, care a precizat că Executivul mizează pe renunţarea la proteste de către sindicatele mai moderate.