Germania examinează posibilitatea naționalizării activelor gigantului petrolier rus Rosneft, informeză Reuters. Decizia nu a fost încă anunțată oficial, dar reprezentanții Rosneft au fost convocați la o audiere de către guvernul de la Berlin.
Anul trecut, cancelarul Olaf Scholz a spus că guvernul pe care îl conduce va face tot posibilul pentru a asigura securitatea energetică a Germaniei, în condițiile în care Rusia nu mai este un furnizor de energie de încredere.
În septembrie 2022, executivul german a plasat sub tutelă filialele germane ale lui Rosneft. Acestea reprezintă aproximativ 12% din capacitatea de rafinare a țării. Tutela, valabilă inițial pe o perioadă de șase luni, a fost deja prelungită de două și urmează să expire pe 10 martie anul acesta.
Printre activele germane ale Rosneft se numără rafinăria PCK din Schwedt, în estul țării, unde grupul rus deține o cotă majoritară (54%). Această rafinărie asigură aprovizionarea cu petrol a capitalei Berlin și a întregii regiuni înconjurătoare.
Aprovizionată inițial exclusiv cu petrol rusesc, printr-o conductă conectată la Rusia, rafinăria Schwedt, controlată de statul german, a fost nevoită să găsească alți furnizori, din cauza embargoului impus de Statele Unite și de Uniunea Europeană asupra petrolului rusesc.
Reprezentanți ruși ai Rosneft declaraseră anterior că nu intenționează să oprească importul de petrol rusesc în Germania, chiar dacă există un regim de sancțiuni internaționale în vigoare, ceea ce a iritat autoritățile de la Berlin.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat azi că planurile Germaniei de a confisca acțiunile gigantului energetic Rosneft ar avea consecințe negative și ar submina încrederea investitorilor și atractivitatea investițională a Europei.