Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania trimite tancuri Ucrainei. Expert militar: „Dacă Ucraina vrea să învingă Rusia are nevoie de 1000 de tancuri și muniție”

Guvernul lui Olaf Scholz a decis să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2, potrivit presei germane. Mai multe publicații scriu că guvernul german este gata să dea undă verde ca cel puțin o companie de tancuri să ajungă în Ucraina.

Ministerul Apărării de la Berlin nu a fost disponibil imediat pentru confirmare, iar unul dintre purtătorii de cuvânt ai guvernului a refuzat să comenteze informaţia. Germania ar permite și reexportul către Kiev al acestor blindate produse de ea. Alți aliați, printre care Polonia și Finlanda, intenționează să se alieze cu Germania în furnizarea tancurilor Leopard către Kiev, scrie presa germană. Kremlinul a avertizat că relaţiile ruso-germane se vor deteriora și mai mult, dacă Berlinul va livra acest tip de tancuri Ucrainei.

De ce a ezitat Germania să trimită tancuri Ucrainei

Politologul Răzvan Pantelimon a explicat pentru Euronews România motivul întârzierii deciziei Germaniei de a trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei.

„Pentru că exista o serie de semnale din partea Rusiei, legate că o astfel de livrare de tancuri ar duce la deteriroarea relațiilor. Poate nu imediat, că e greu de văzut ce se mai poate deteriora acum, dar pe termen lung sau în perspectiva unei viitoare păci, unei posibile reluări a colaborării dintre Rusia și Germania. Deci probabil din acest motiv Germania a tegiversat. A legat această livrare de tancuri Leopard și de decizia SUA de a livra tancuri Abrams, dar se pare că Germania va livra aceste tancuri. Acum eu nu mi-aș pune foarte mari speranțe în această livrare, în sensul de schimbare radicală a sensului războiului. Sună foarte frumos când auzim toate aceste informații, însă conform datelor NATO, o companie are vreo 17 tancuri. Deci probabil că vor fi în jurul acestei cifre, din ce ceea ce am înțeles, nu vorbim de o cifră mai mare. De altfel, la nivelul tuturor țărilor care au astfel de tancuri se pregătește o livrare a maxim 100 de tancuri Leopord 2. Livrarea aceasta nu se face mâine, va dura, necesită pregătirea personalului. Din surse, se pare că Germania a permis instruirea personalului militar în manevrarea și folosirea acestor tancuri”, a explicat politologul Răzvan Pantelimon.

Germania nu și-a dorit să fie primul și singurul stat care livrează tancuri Ucrainei

Ezitarea Germaniei de a livra de tancuri Leopard 2 Ucrainei vine pe fondul unor temeri referitoare la amenințările Kremlinului cu privire la implicarea NATO în război, care a adus în discuție și o eventuală escaladare a conflictului în acest caz, spune politologul Răzvan Pantelimon.

„Guvernul de la Berlin, ca de altfel o serie de guverne europene încep să își pună niște semne de întrebare. Ne aflăm la 11 luni de la începerea conflictului și lucrurile nu arată foarte optimist și atunci încep să își facă calcule și pentru viitor. Am văzut o serie de amenințări directe din partea Kremlinului, legate de faptul că aceastsă livrare de armanent greu, inclusiv aceste tancuri ar însemna o implicare directă a NATO în acest conflict. Vom vedea în ce măsură Kremlinul a blufat, cum a blufat și în alte cazuri sau dacă într-adevăr va considera o eventuală implicare a NATO sau o escaladare a conflictului” a spus Răzvan Pantelimon.

Cum poate face diferenta un batalion de tancuri pe teren

„Din punctul meu de vedere, tancurile sunt estențiale pentru a putea pune în practică planul Ucrainei de a respinge forțele rusești și a le duce până spre vechea graniță. Fără tancuri nu se poate în condițiile reliefului existent în Ucraina și a faptului că și rușii vin cu astfel de blindate și trebuiesc eliberate orașele. Tancul german este cel mai bun în acestă privință” a explicat Aurel Cazacu, expert militar.

Expertul Aurel Cazacu a mai precizat și că Ucraina va trebui să construiască și centre de mentenață pentru ca aceste tancuri să funcționze, iar militarii trebuie instruiți în folosirea și manevrarea lor.

„Pe lângă toate aceste elemente, ca tancul să funcționeze este nevoie și de muniție. Un tanc nu poate să ia muniția pentru o săptămână de luptă, trebuie ca muniția să fie asigurată cât mai aproape de zona de conflict. Cred că un lucri important va fi ca Ucraina să învingă Rusia, trebuie să se ducă spre 1000 de tancuri. Nu poate doar cu 200-300 de tancuri, la ce desfășurare de forțe sunt și la ce arie mare există, trebuie ca țările din Europa și SUA să sprijine Ucraina pentru a fi dotată cu cât mai multe tancuri. De asemenea, Rusia trimite prin Belarus și transportoare blindate. Trebuie ca Ucraina să primească și ea aceste transportoare. Este esențial, mai ales acum că trebuie găsite o serie de solții de a trage de timp pentru încă două luni, pentru a trece de iarnă, iar în această perioadă trebuie făcută masiv instruire, pentru că acești soldați nu pot să se urce în tanc și să tragă și de a doua zi să învingă”, a menționat Aurel Cazacu.

Rusia ar putea să captureze tancurile livrate Ucrainei

Aurel Cazacu subliniat faptul că unul dintre motivele pentru care Germania și SUA evită să trimită în Ucraina tancuri și armanent de ultimă generație este tema ca acestea să nu fie capturate de Rusia și date mai apoi Chinei pentru a le produce.

„Este foarte periculos și de aceea și germanii și americanii se feresc foarte mult de a trimite echipament de ultimă generație în Ucraina. Spun acest lucru cu toată responsabilitatea. În momentul în care rusul capturează un tanc cât mai bun de starea lui de luptă este dat Chinei să-l copieze. Să nu uităm că un tanc, pe lângă toate celelalte are sisteme de comunicații, când el intră pe mâna inamicului, inamicul poate să descifreze acele coduri și ne putem aștepta ca în continuare inamicul să asculte convorbirile radio”, a menționat expertul.

Ucraina trebuie să tragă de timp pentru a se pregăti

Vladimir Putin trebuie convins să înceteze focul pentru ca Ucraina să poată avea timp să primească echipament militar din partea statelor Europene și a SUA, a mai subliniat Aurel Cazacu.

„Singurul om de care ascultă Putin și care îl poate convinge pe Putin, este președintele Chinei, indiferent ce s-ar spune. Peste cinci ani de zile vom vedea că cea mai puternică țară din punct de vedere economic e China și China va fi o țară socialistă, dar Putin nu ascultă de altcineva decât de președintele Chinei și trebuie convins, nu să facă pace, să înceteze focul, exact cum au fost acele discuții în Turcia. Trebuie găsit ceva pentru a mai trage de timp, pentru că altfel mor oameni nevinovați în continuare. Ucraina poate să respingă Rusia, dar numai dacă este înzestrată, dotată și numai dacă soldații vor fi instruiți și vor avea o logistică adecvată, inclusiv armament. Tancurile nu au valoare fără muniție”, a conchis analistul militar Aurel Cazacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE