Zeci de tancuri rusești distruse de armata ucraineană au fost expuse în Piața Maidan din Kiev, un loc simbolic a capitalei ucrainene unde au avut loc proteste violente, soldate cu moartea a peste 100 de persoane în 2013-2014. Cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, oamenii au venit cu sutele să vadă captura de război și să aducă un omagiu militarilor căzuți pentru apărarea țării împotriva invaziei declanșate de Rusia.
Localnicii au fotografiat o coloană impresionantă de tancuri și transportoare de infanterie rusești arse și capturate. Blindatele distruse au fost expuse pe bulevardul Khreshchatyk din centrul Kievului, joi, 24 august, când ucrainenii au marcat Ziua Independenței.
Printre ei s-a numărat și un militar ucrainean țintuit într-un scaun cu rotile, după ce a fost rănit pe front.
Curios să vadă tehnica militară, un tânăr ucrainean a fost ajutat de prietenii săi să se agațe de țeava tunului unui tanc pentru a face o fotografie.
Pe 24 august, Ucraina a sărbătorit 32 de ani de independență față de Uniunea Sovietică și 547 de zile de când a fost invadată de Federația Rusă, la ordinul președintelui Vladimir Putin. Cu acest prilej, liderii occidentali i-au felicitat pe ucraineni pentru curajul lor.
De ce piața Maidan din Kiev a devenit un loc simbolic pentru ucraineni
Ucrainenii au comemorat nouă ani de la moartea a zeci de persoane împușcate la protestele antiguvernamentale Euromaidan, care au determinat înlăturarea de la putere a președintelui prorus, Viktor Ianukovici, pe 22 februarie 2014.
Mişcarea Euromaidan a luat amploare în noiembrie 2013. Protestatarii s-au adunat în piaţa Maidan din Kiev pentru a protesta faţă de hotărârea lui Ianukovici de a nu semna un acord comercial cu Uniunea Europeană. În schimb, liderul ucrainean a vrut să consolideze relațiile economice cu Rusia.
Potrivit procurorilor ucraineni, 104 persoane au fost ucise, iar 2.500 au fost rănite în urma represiunilor violente ale autorităţilor împotriva protestatarilor.
Pentru a evita încheierea unui acord susținut de Occident, Ianukovici a renunțat la putere şi a fugit din Kiev la 21 februarie 2014.
În martie 2014, armata rusă a preluat controlul asupra peninsulei ucrainene Crimeea, care a fost ulterior anexată de Kremlin.