Guvernul de la Paris a anunțat desfășurarea de militari pentru a securiza porturile și aeroportul din Noua Caledonie, unul dintre teritoriile de peste mări ale Franței. De asemenea, premierul francez a dispus interzicerea rețelei de socializare Tiktok, după ce trei oameni au murit și un jandarm a fost grav rănit în timpul revoltelor violente.
Premierul francez Gabriel Attal a anunțat că aplicația Tiktok va fi interzisă pe durata stării de urgență din Noua Caledonie, o insulă din Oceanul Pacific cu o populație de aproape 270.000 de locuitori, notează Politico.
Înaltul comisar al acestui arhipelag francez din Pacific, Louis Le Franc, care solicitase întăriri ale armatei pentru a proteja aeroportul din Nouméa, a anunţat, la rândul său, "stare de urgenţă şi interzicerea accesului la TikTok", a precizat premierul Attal, conform Agerpres.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a decis miercuri să declare "stare de urgenţă în Noua Caledonie, în urma revoltelor în cursul cărora au fost ucise trei persoane şi un jandarm a fost "foarte grav rănit", a anunţat cancelaria prezidenţială, citată de AFP.
Trei oameni au murit şi mai multe sute au fost răniţi în noaptea de marţi spre miercuri, în a doua zi de revolte în Noua Caledonie, în condițiile în care la Paris deputaţii votau o revizuire constituţională care a declanşat furia mişcării de independenţă.
Revoltele au izbucnit luni, când Adunarea Naţională franceză dezbătea un proiect de lege care le acordă miilor de cetăţeni francezi stabiliţi în arhipelag de cel puţin 10 ani dreptul să voteze şi, prin aceasta, mai multă influenţă politică. Mișcările pro-independență din Noua Caledonie au susținut că această lege ar slăbi reprezentarea populației indigene melaneziană (kanak).
În iulie 2023, președintele francez Emmanuel Macron a propus închiderea unor platforme precum Snapchat și TikTok pentru a controla revoltele din Franța metropolitană, după uciderea unui adolescent de către un polițist. Ideea a stârnit însă critici, fiind comparată cu măsurile luate de regimurile autoritare din China, Myanmar și Iran pentru a înăbuși libertatea de exprimare.
TikTok nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.