Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța: Interzicerea burkini în piscinele publice, confirmată de cea mai înaltă curte administrativă

Cea mai înaltă instanță administrativă a Franței a menținut interdicția națională privind purtarea costumelor de înot „burkini” în piscinele publice. Autoritățile din Grenoble au contestat interzicerea costumului de baie care acoperă întregul corp și este purtat de obicei de unele femei musulmane pentru a-și susține credința, relatează Euronews.com.

Cum a motivat instanța decizia?

Consiliul municipal al orașului a stârnit controverse la nivel național în mai, când și-a relaxat regulile privind costumele de baie permise în piscinele publice. Dar Consiliul de Stat francez a declarat marți că permiterea burkiniului ar „submina principiul neutralității serviciilor publice”.

Primarul de la Grenoble, Eric Piolle, a susținut că persoanelor care folosesc serviciile publice, cum ar fi piscinele, ar trebui să li se permită să se îmbrace după bunul plac. Dar oponenții au spus că politica a încălcat valoarea seculară de bază a Franței, potrivit căreia religia nu poate fi folosită pentru a informa decizii sau politici.

Judecătorii Consiliului de Stat s-au pronunțat în favoarea prefecturii Isere și au confirmat că noile reglementări privind costumele de baie din Grenoble au vizat doar „să satisfacă o cerere religioasă”.

„Derogarea foarte specifică făcută... este de natură să afecteze buna funcționare a serviciului public și tratamentul egal al utilizatorilor”, a spus instanța.

Controversă politică

Ministrul francez de interne Gérald Darmanin a scris pe Twitter că decizia a fost „o victorie pentru legea separatismului, pentru secularism și nu numai, pentru întreaga Republică”.

O instanță locală din Grenoble a decis anterior în favoarea interzicerii burkinilor, afirmând că oamenii ar trebui să se poată „elibera de această regulă în scopuri religioase”.

Din 2016, mai multe autorități locale franceze au încercat să interzică purtarea burkiniului în locuri publice.

Liderul de extremă dreapt,a Marine Le Pen, a condamnat costumul de baie drept „îmbrăcăminte a propagandei islamiste” și a cerut mai multă reglementare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE