Euronews România a filmat condițiile în care stau militarii francezi în baza militară de la Cincu, asta după ce presa franceză a publicat poze cu mizeria și mâncarea insuficientă din bază.
700 de militari francezi, dislocați în România, în cadrul Operațiunii Vulturul, sunt în tabăra de la Cincu. Site-ul francez Mediapart a publicat poze cu mizeria din tabără, dar și cu cina pe care o primesc soldații: omletă și o bucată de pâine sau supă cu roșii. În timpul filmării, însă, situația a fost alta.
Lieutenant Frank: „Calitatea mâncării franceze este întotdeauna apreciată. Când am ajunst aici, am fost hrăniți de Armata Română, iar astăzi, după zece zile, am reluat activitatea bucătăriei franceze. Hrana, când am ajuns noi, era suficientă. Era simplă, dar suficientă.”
În materialul publicat de Mediapart, militarii s-ar fi plâns că nu primeau suficientă mâncare și că ar fi stat în frig.
Justine Brabant, jurnalist Mediapart: „Faptul că le este foame, conform lor, și, desigur, eu am putut să verific cu poze ce-mi spun ei, le este foame, potrivit lor, din cauză că nu primesc suficiente mese, iar starea generală a acestor soldați este destul de proastă.”
„Nu au văzut niciodată o așa mizerie”
Lieutenant Hugues: „Când am plecat din Franța, ni s-a spus că vor fi condiții grele, iarna va fi rece. Noi, militarii, știm că trebuie să trecem prin multe greutăți. În luptă nu ai apă caldă sau baie.”
Justine Brabant, jurnalist Mediapart: „Am vorbit cu soldați, cu subofițeri și am vorbit cu ofițeri, chiar direct cu unii și prin rude, în cazul altora. Toate aceste trei categorii spun că situația este deosebită la Cincu, iar unii dintre ei, chiar cu 15 misiuni externe la activ, nu au văzut niciodată o așa mizerie. Scuze că o zic așa direct, dar este cuvântul pe care l-au folosit.”
Soldații s-au plâns de frig, dar și că se întrerup curentul sau apa
Soldații s-au plâns de frig, dar și că se întrerup curentul sau apa. Între timp, au fost aduse centrale și rezervoare cu apă.
Charles, căpitan: „Am rămas de câteva ori fără apă, deoarece am avut scurgeri, dar datorită camarazilor români am reușit să descoperim găurile și să le reparăm.”
Potrivit MApN, responsabilitatea privind camparea, hrănirea și asigurarea alimentării cu apă, energie sau gestionarea deșeurilor la Cincu au fost asumate integral de partea franceză.
Virgile Lieutenant, inginer: „Am cheltuit în jur de cinci milioane de euro, ca să ridicăm această tabără. Pentru fiecare componentă am folosit materiale de la companiile locale. Așa cum puteți vedea în spatele meu, avem zona tehnică, o zonă de cazare și zona de luat masa.”
În afară de România, grupuri de luptă NATO sunt dislocate în alte șapte țări din Europa.