Fostul șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, în prezent vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost filmat în timp ce-ar fi încercat să îi intimideze cu funcția sa pe polițiștii care l-au oprit în trafic într-o localitate din județul Iași. Agenții i-au spus că a depășit autospeciala Poliției fără a semnaliza, iar procurorul s-a arătat mirat că nu a fost recunoscut, spunând că ”toată Poliția din județ” îl cunoaște.
Daniel Horodniceanu, cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară
Procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, este cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară în legătură cu dialogul pe care acesta l-a purtat cu un echipaj de poliţie care l-a oprit în trafic, potrivit Agerpres.
"Inspecţia Judiciară a dispus începerea cercetării disciplinare prealabile faţă de procurorul Daniel-Constantin Horodniceanu. Cercetarea disciplinară este o etapă confidenţială şi obligatorie a procedurii disciplinare, în cadrul căreia se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei magistratului cercetat disciplinar", se precizează într-un răspuns al IJ transmis, miercuri, către Agerpres.
Potrivit sursei citate, la finalizarea cercetării disciplinare, în funcţie de rezultatul verificărilor, inspectorii judiciari pot dispune fie admiterea sesizării, prin exercitarea acţiunii disciplinare şi sesizarea Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM, fie respingerea sesizării în cazul în care se constata că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru exercitarea acţiunii disciplinare.
Verificări în cadrul IPJ Iași în cazul Horodniceanu
Polițiștii din Iași care l-au verificat pe fostul șef DIICOT au fost chemați să dea explicații superiorilor în legătură cu filmarea în care apare Daniel Horodniceanu. Reprezentanții IPJ Iași au precizat că cei doi polițiști nu sunt cercetați disciplinar, ci este doar vorba despre verificări realizate în cadrul biroului de control intern.
Reacția liderului sindicatului Europol: "Este o situație absolut ridicolă"
Liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a declarat, pentru Euronews România, că prin această atitudine, Horodniceanu jignește toți ceilalți participanți la trafic, care nu se folosesc de poziție pentru a scăpa de poliție.
Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol: "Este o situație absolut ridicolă, mai ales că îl are ca protagonist tocmai pe Horodniceanu, un fost procuror-șef DIICOT. Trecând peste faptul că jignește toți cetățenii acestei țări, pentru că avea pretenția ca polițiștii să vorbească altfel cu el pentru că este procuror, față de restul participanților la trafic, este foarte greu de înțeles de ce a simțit nevoia să își alimenteze stima de sine în fața a doi agenți de poliție. Le reproșează că nu l-au recunoscut, de parcă colegii noștri au poza domnului Horodniceanu la intrarea în serviciu, să știe să-l recunoască în trafic, să nu îl oprească.
Fapta pentru care a fost oprit era banală și polițiștii i-au precizat de la bun început că era vorba de un avertisment verbal pentru că acesta a efectuat manevra de depășire a autospecialei de poliție fără să semnalizeze."
Inspecția Judiciară s-a autosesizat
Inspecţia Judiciară a anunţat că s-a sesizat din oficiu şi va efectua verificări pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii vreunei abateri disciplinare de către procurorul Daniel Horodniceanu.
"În urma apariţiei înregistrării video în care domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost oprit pentru control de către un echipaj de poliţie, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu pentru a se stabili dacă există indiciile săvârşirii vreunei abateri disciplinare şi va efectua verificări pentru a clarifica circumstanţele incidentului şi a evalua comportamentul magistratului în timpul interacţiunii cu echipajul de poliţie", a transmis Inspecţia Judiciară, potrivit Agerpres.
Știrea inițială:
După apariția imaginilor în spațiul public, Horodniceanu a motivat că filmarea a fost scoasă din context și că a fost vorba despre o ”situație provocată” pe care a catalogat-o drept o ”scenetă bine pusă la punct de doi polițiști”.
Daniel Horodniceanu a fost oprit în noaptea de vineri spre sâmbătă de polițiști, în comuna Schitu Duca, din județul Iași, pe motiv că nu a semnalizat în momentul în care a depășit autospeciala Poliției. Până să afle exact motivul controlului, le-a reproșat agenților că au ”tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crimă organizată”.
Daniel Horodniceanu: Domnul meu, sunt procuror de 25 de ani. V-am mai spus de 50 de ori asta.
Polițist: Înțeleg și respectul faptul ăsta.
Daniel Horodniceanu: Nu respectați nimic. Dumneavoastră m-ați oprit pe mine pentru am avut tupeul să vă depășesc. Dumneavoastră faceți cu mine chestii de genul ăsta cu care trebuie să faceți cu orice infractor. Dacă dumneavoastră spuneți că sunteți polițist, eu nu cred. Înseamnă că ați lucrat doar la Ordine Publică și n-ați lucrat cu Procuratura niciodată, ori sunteți angajat de vreo șase luni, venit din civilie.
În rest, nu văd cum ați putea să aveți tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de crimă organizată.
Polițist: Nu are importanță.
Daniel Horodniceanu: Ba are foarte mare importanță.
Polițist: Nu are importanță, să fiți și președinte. Dacă noi considerăm.
Daniel Horodniceanu: Dumneavoastră nu considerați nimic, dumneavoastră aplicați legea. Aveți radar pe mașină?
Polițist: Ne deplasam și noi avem 70km/h.
Daniel Horodniceanu: Așa spuneți dumneavoastră.
Daniel Horodniceanu, fost șef DIICOT: ”Eu sunt în măsură să fac orice”
De asemenea, fostul șef DIICOT le-a spus că el a discutat în 2016 cu Gabriel Oprea, ministrul de Interne de la acea vreme, pentru ca polițiștii să beneficieze de o majorare de 15%.
Polițist: Facem abstracție de la limita de viteză. Uitându-mă în oglindă (...), când ați intrat în depășire, nu ați efectuat semnalul. Ăsta ar fi unul dintre motivele pentru care am putea să începem. (...) V-am oprit pur și simplu pentru a vă atrage atenția. Nu vă sancționăm, dar atitudinea cu care dumneavoastră ați început conversația.
Daniel Horodniceanu: Eu oricum mă duc mâine să mă văd cu (...) Cu dumneavoastră am o problemă de atitudine și de uniformă, cu bluza asta de...
Eu sunt în măsură să fac orice. Din cauza mea, aveți undeva la 15% (în plus) la salariu. Adică în favoarea dumneavoastră. Eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 și dumneavoastră ați luat 15% dacă erați polițist, dar nu cred.
Polițist: Adică datorită dumneavoastră, nu din cauza dumneavoastră.
Daniel Horodniceanu: În cazul celorlalți polițiști care sunt respectuoși și știu să vorbească cu oamenii și mai ales cu procurorii.
Polițist: Referitor la motivul opririi, v-am spus (...) că v-am văzut în oglindă că nu ați semnalizat .
Daniel Horodniceanu: Știți ce mă miră? Că spuneți că nu mă cunoașteți. Pe mine mă cunoaște toată Poliția din județ.
Polițist: Nu are importanță treaba asta.
Daniel Horodniceanu: Ba are foarte mare importanță. Vorbiți așa cu infractorii, nu cu procurorii. Când o să vorbiți cu infractorii la modul ăsta, atunci...
Reacția IPJ Iași în cazul lui Daniel Horodniceanu
”În noaptea de 5 spre 6 mai a.c., un echipaj de poliție din cadrul Secției nr. 1 Poliție Iași aflat în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu a efectuat semnal regulamentar de oprire conducătorului unui auto, ce se deplasa în comuna Schitu Duca, din județul Iași, care nu ar fi semnalizat efectuarea manevrei de depășire.
Polițiștii i-au adus la cunoștință șoferului abaterea rutieră comisă și i-au pus în vedere să respecte normele rutiere în vigoare privind circulația pe drumurile publice, acesta fiind sancționat cu avertisment, conform OUG nr. 195/2002”, au transmis reprezentanții IPJ Iași.
În cazul în care n-ar fi scăpat doar un avertisment, Daniel Horodniceanu s-ar fi ales cu o amendă de 290 de lei.
Horodniceanu susține că filmarea a fost realizată cu un ”dispozitiv de înregistrare ascuns, și nu cu body-cam”
”Am remarcat ca in cursul zilei de astăzi a apărut in presa o înregistrare cu oprirea mea in trafic de un echipaj de poliție pentru o presupusa contravenție rutiera. La prima vedere, pentru un personaj neutru, avem de a face cu un polițist la datorie, care rezista presiunilor încercate de un procuror, oprit in trafic in mod corect.
In realitate, lucrurile stau in alt mod: am fost oprit in trafic la ora 1.30, noaptea, de un echipaj al poliției rurale, fără a încalca vreo norma Rutiera. Am asistat la o sceneta bine pusă la punct de doi polițiști care ma cunoșteau,. Astăzi am aflat ca aceasta sceneta a fost și filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, și nu cu body-cam.
Imaginile sunt, însă prelucrate, filmul având și alte pasaje, tăiate, insa. As accentua ideea ca filmarea, scoasa din context, ilustreaza un personaj reprobabil care abuzeaza de putere in fata unui politist la datorie.
Comportamentul meu intrigat poate avea un sens-desi e greu sa privesti ca acceptabil orice exces de putere- doar in contextul mai larg in care conduceam regulamentar si politistii m-au oprit in conditiile descrise, precum și de faptul ca nu este prima data când se întâmpla asta. Faptul ca pretindeau ca nu ne cunoastem a fost de natura sa ma provoace, odata in plus, si sa reactionez astfel. Realizez ca m-am aflat intr-o situație provocată, dar ce este regretabil și îmi reproșez acest lucru, este ca nu am rezistat provocării și, pe acest fond emoțional, probabil și combinat cu unele probleme personale, am reacționat in acest mod, care nu ma caracterizează. Daca s-ar trece dincolo de reactia mea, pe care , fie ea si provocata, o regret sincer, subiectul contine si tema mai larga a faptului ca politistii pot opri fara niciun motiv soferii in trafic pretinzand incalcari ale legii a caror falsitate este imposibil de probat pentru sofer" Dincolo de calitatea mea de magistrat daca in film ar fi fost un om revoltat de oprirea in trafic fara motiv filmul evenimentelor ar fi generat altfel de emotii publice”, este punctul de vedere al fostului șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, după ce imaginile au apărut în spațiul public.
Reacția ministrului Justiției Cătălin Predoiu
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a comentat, duminică, incidentul în care a fost implicat vicepreşedintele CSM, Daniel Horodniceanu, prins de poliţişti că nu a respectat normele rutiere, afirmând că abordarea acestuia în discuţiile cu poliţiştii a fost "greşită", dar e important că a realizat greşeala şi o regretă.
"Am văzut câteva imagini azi la televizor. (...) Domnul procuror Horodniceanu, vicepreşedinte CSM, a dat astăzi o declaraţie în care arată că a înţeles că a procedat greşit în respectiva situaţie, regretă acest lucru, s-a lăsat provocat. În orice caz, e regretabil contextul, cum a spus şi dânsul, e regretabilă atitudinea, e greşită, evident, de la început şi până la sfârşit, dar e important că dânsul a realizat acest lucru. (...) Nu e în regulă ce s-a întâmplat acolo, abordarea a fost greşită. Cea mai bună cale într-o astfel de situaţie e să raţionezi după, unde ai greşit, ce-ai greşit, să recunoşti acest lucru şi, eventual, să îţi exprimi un regret, preferabil sincer", a declarat Predoiu.
Ministrul a precizat că situaţia trebuie lămurită.
"Nu cunosc exact datele concrete ale acelei întâlniri şi cine şi cum a filmat. (...) Aceste aspecte, dacă dânsul crede că e cazul să fie lămurite, trebuie lămurite, până la urmă, până la capăt, care e tot contextul. Şi chiar dacă dânsul nu crede acest lucru, cred că ar trebui lămurit. Aici aş evoca şi declaraţia preşedintelui CSM, care a spus că va lua în analiză această situaţie. Dar un prim pas de echilibrare a întregii poveşti, în sensul bun al cuvântului, a fost declaraţia aceasta pe care e bine că dânsul a făcut-o şi a precizat că înţelege că nu ăsta e un comportament normal într-o astfel de situaţie", a adăugat Cătălin Predoiu.
Întrebat dacă Daniel Horodniceanu riscă ceva, Predoiu a arătat că acest lucru e de competenţa CSM.
"Nu fac analize doar pe date preliminare şi fără să avem o situaţie completă. (...) Tot ce ţine de conduita magistratului în societate e în competenţa CSM, ca instituţie", a afirmat ministrul Justiţiei.
Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Daniel Horodniceanu, a fost oprit în trafic de poliţiştii dintr-o comună din judeţul Iaşi pentru că nu ar fi semnalizat că intenţionează să facă o depăşire.
Într-o înregistrare video apărută în spaţiul public, Horodniceanu a întrebat poliţiştii care l-au oprit în trafic dacă ştiu cine este şi i-a ameninţat că îi va contacta pe superiorii lor de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie.