Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul șef al armatei chineze, acuzat de corupție. Li Shangfu a fost exclus din Partidul Comunist Chinez, pentru că ar fi luat mită

Fostul ministru chinez al Apărării a fost exclus din Partidul Comunist. Pe numele lui Li Shangfu au fost făcute acuzații de corupție, potrivit agenției oficiale de presă de la Beijing. Însă nimeni nu a precizat ce se va întâmpla acum cu fostul înalt oficial. În octombrie anul trecut el a fost demis, fără nicio explicație. 

Ministerul Apărării de la Beijing a declarat că Li Shangfu a abuzat de autoritate pentru a se îmbogăți luând mită și acordând favoruri. Astfel a încălcat disciplina militară și de partid. 

Campania anticorupție a lui Xi Jinping

Ofițerii de rang înalt ocupă și poziții de top în ierarhia politică a Chinei și se bucură de o serie de privilegii. Însă președintele și liderul Partidului Comunist Chinez,  Xi Jinping, a făcut din combaterea corupției un punct central al guvernării sale, încă de la preluarea puterii, acum mai bine de un deceniu. Și i-a îndepărtat imediat pe cei asupra cărora au planat suspiciuni, chiar dacă aceștia au susținut puternic politicile Chinei. 

Li Shangfu, fost ministru chinez al Apărării: ”Problema Taiwanului ține de afacerile interne ale Chinei, care nu permit interferențe externe. Reunificarea Chinei este o tendință istorică. Jocul cu focul și încercarea de a controla China cu problema Taiwanului se va sfârși inevitabil cu un eșec.” 

Li Shangfu a dispărut din viața publică aproape două luni anul trecut, înainte de a fi revocat din funcție, în luna octombrie. Cel mai probabil, acum va fi judecat pentru corupție și, dacă va fi găsit vinovat, ar putea fi condamnat la închisoare pe viață. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE