Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv marți încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea în dosarul Hidroelectrica, unde era acuzată de trafic de influență și spălare de bani, legat de suma de 5 milioane de dolari primită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.
Aceeași soluție a fost aplicată și pentru jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă.
Prescrierea faptelor din acest dosar a fost constatată inițial de Curtea de Apel București în aprilie 2023, în timpul judecării dosarului pe fond.
Marți, Instanța supremă a respins apelurile DNA și ale Elenei Udrea, menținând decizia Curții de Apel privind încetarea procesului penal.
Cu toate acestea, Elena Udrea este obligată să plătească suma de 3,4 milioane de euro.
Elena Udrea se află în prezent în penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de 6 ani în dosarul Gala Bute.
Udrea a fost trimisă în acest dosar în decembrie 2017
În dosarul Hidroelectrica, Udrea a fost trimisă în judecată de DNA în decembrie 2017 pentru trafic de influență și spălare de bani, iar Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.
Conform DNA, în 2011, Udrea a acceptat prin intermediari promisiunea lui Bogdan Buzăianu de a primi 5 milioane de dolari pentru a-și folosi influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și Hidroelectrica, în scopul menținerii contractelor existente între compania lui Buzăianu, Energy Holding, și Hidroelectrica.
Din această sumă promisă, Udrea a primit în noiembrie 2011, prin intermediari, 3.800.000 de dolari și o creanță de 900.000 de euro. Creanța reprezenta o sumă împrumutată de o firmă a lui Buzăianu unui terț, garantată cu părți sociale ale unei companii ce deținea două publicații, inclusiv cotidianul Evenimentul zilei.
Anchetatorii au mai dezvăluit că, pentru a ascunde faptul că era beneficiara reală a creanței de 900.000 de euro, ceea ce i-ar fi conferit puterea de a influența activitatea cotidianului Evenimentul zilei, Udrea a preluat această creanță printr-o firmă paravan aparținând unei cunoștințe.