Rușii au făcut modificări la modelul de rachete Kh-101, pe care le lansează de pe avioane asupra Ucrainei. În rapoartele occidentale, ea este cunoscută drept AS-23A Kodiak. Serviciile secrete britanice au descoperit că specialiștii ruși montează o a doua încărcătură, care conține fragmente de oțel, pentru a spori efectul distructiv.
Rușii au modificat rachetele Kh-101 și au montat două focoase
După analizarea resturilor unei astfel de rachete de croazieră, publicate și într-o fotografie pe rețelele de socializare, se observă două focoase în interior. Numai că această modificare este făcută în detrimentul combustibilului, pentru că e nevoie de spațiu, ceea ce înseamnă că o astfel de rachetă are o autonomie mai mică.
Dar chiar și așa, cu o eventuală scădere a preciziei, utilitatea este mai mare. Potrivit serviciilor britanice, aceasta ar fi prima dovadă solidă a unei rachete Kh-101 modificată cu al doilea focos. Inițial, bloggerii militari ucraineni au anunțat încă de la finalul lunii martie despre posibilitatea unei astfel de modificări.
La acea vreme, bloggerii au precizat că racheta modificată avea o greutate totală de 1.760 de kilograme. În mod normal, greutatea convențională pentru o astfel de rachetă cu un singur focos este de 1.000 de kilograme. Acea rachetă analizată a fost doborâtă de apărarea antiaeriană pe 7 mai, potrivit publicației ucrainene Defense Express, însă nu este exclusă nici o defecțiune tehnică.
O astfel de soluție tehnică este diferită de cea folosită în rachetele occidentale, cu "focoase gemene", în care o încărcătură precursoare este folosită pentru a străpunge structurile întărite, urmată de cea principală, care detonează după lovirea țintei, conform Defenseromania. Practic, asta înseamnă că această "găselniță" a rușilor este una mai "primitivă", dar care poate fi eficientă.
În plus, aceste rachete au capacitatea de a elibera, în zbor, așa-zisele "rachete de momeală". Această caracteristică ar fi fost implementată din ianuarie 2023, conform sursei citate.
Autonomie înjumătățită, dar capacitate de distrugere mai mare pentru rachetele Kh-101
O astfel de rachetă Kh-101 are o autonomie cuprinsă între 3.000 și 4.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că ar putea lovi cam oriunde în Europa, dacă este lansată din spațiul aerian rusesc, potrivit The War Zone. Dar Ministerul britanic al Apărării spune că, după aceste modificări, raza de acțiune ar fi redusă la jumătate.
Însă chiar și așa, ar fi suficient pentru lovirea țintelor oriunde în Ucraina, fără ca aeronava de pe care aceste rachete sunt lansate să iasă din spațiul aerian rusesc. În mod normal, această rachetă este lansată de bombardiere staregice Tu-160 Blackjack și Tu-95MS Bear-H.
"Aviația cu rază lungă de acțiune din Rusia a dorit să-și modifice sistemele și tacticile pe toată durata conflictului din Ucraina. Măsurile implementate au urmărit creșterea eficienței, pentru că prea multe rachete au fost interceptate de sistemele ucrainene de apărare antiaeriană, îmbunătățirea capacităților, pentru a avea un efect mai mare și utilizarea unor rachete mai vechi, pentru că Forțele Aerospațiale ruse au epuizat sistemele mai moderne în primele zile ale conflictului", se arată în comunicatul Serviciului de Informații al Ministerului Apărării din Marea Britanie.
Rachetele Kh-101 sunt unele dintre cele mai versatile rachete rusești. Serviciile britanice spun că există rapoarte care arată că Rusia a folosit și o subvariantă Kh-101 echipată cu contramăsuri, cunoscută sub numele de Produs 504AP. Aceste contramăsuri sunt menite să blocheze rachetele sol-aer inamice, "ceea ce ar putea sugera distribuitoare încărcate cu pleavă".
Rușii au mai modificat și rachetele de tip Kh-55 (AS-15 Kent, în denumirea NATO). Resturi din aceste rachete au fost analizate la finalul anului 2022 și s-a constatat că ele aveau focoasele nucleare normale îndepărtate și erau folosite practic "neînarmate". Asta înseamnă o rachetă-momeală, după cum mai este este cunoscută, pentru că furnizează ținte false pentru apărarea ucraineană.