Ucraina și Statele Unite au ajuns la un consens privind o înțelegere legată de exploatarea resurselor minerale, care, potrivit liderilor ucraineni, ar putea întări legăturile bilaterale și ar putea contribui la obținerea unui angajament american de securitate pe termen lung, scrie Financial Times.
Kievul se declară pregătit să semneze acordul, după ce Statele Unite au renunțat la pretențiile legate de o cotă de 500 de miliarde de dolari din veniturile generate de valorificarea resurselor.
Deși documentul nu conține prevederi clare privind garanții de securitate, negociatorii ucraineni consideră că au obținut termeni mai avantajoși și privesc parteneriatul drept o oportunitate de aprofundare a colaborării cu SUA, esențială pentru stabilitatea țării după trei ani de conflict.
Acordul, parte dintr-un plan amplu al SUA
Olha Stefanișina, vicepremier și ministru al justiției din Ucraina, care a condus discuțiile, a declarat că acordul face parte dintr-un plan mai amplu al administrației americane.
Forma inițială a propunerii americane a fost percepută ca extrem de dezavantajoasă, întrucât Donald Trump o prezentase ca un mijloc prin care Ucraina să compenseze sprijinul militar și financiar primit în urma invaziei ruse din 2022. Acest demers a generat nemulțumire atât la Kiev, cât și în alte capitale europene.
După ce președintele Volodimir Zelenski a respins propunerea inițială, Trump l-a criticat dur, acuzându-l că ar fi responsabil pentru izbucnirea conflictului.
Versiunea finală a acordului prevede crearea unui fond în care Ucraina va direcționa 50% din veniturile obținute din valorificarea viitoare a resurselor minerale deținute de stat, inclusiv petrol și gaze. Fondul va avea ca scop finanțarea proiectelor din Ucraina.
Înțelegerea nu se aplică resurselor care deja contribuie la bugetul statului, ceea ce exclude activitățile companiilor Naftogaz și Ukrnafta, principalii jucători pe piața de gaze și petrol din țară.
Cu toate acestea, acordul omite orice referire la garanțiile de securitate ale SUA, pe care Kievul insistase inițial să le obțină în schimbul acceptării acordului. De asemenea, acordul lasă întrebări cruciale, cum ar fi proporția participației SUA la fond și termenii acordurilor de „proprietate comună”, să fie clarificate în cadrul unor acorduri ulterioare.
Oficialii ucraineni au declarat că acordul a fost aprobat de miniștrii justiției, economiei și afacerilor externe și au avansat perspectiva ca Zelenski să călătorească la Casa Albă în următoarele săptămâni pentru o ceremonie de semnare cu Trump.