Din nou în România anul școlar a început, dar unele programe guvernamentale destinate elevilor nu sunt încă funcționale. Unul dintre acestea - "Cornul și laptele", cel care ar fi trebuit să le asigure elevilor, mai ales celor din zonele defavorizate, o masă pe zi. La Brașov, spre exemplu, consilierii județeni spun că de vină este .... birocrația. De altfel, și anul școlar trecut programul "Cornul și laptele" a început în județul Brașov cu o întârziere de patru luni.
Nu toți părinții au posibilitatea să le ofere copiilor un prânz consistent pe care să îl mănânce la școală. La Budila în județul Brașov, din cei peste 600 de copii înscriși la școală, sunt mulți care nu-și permit un pachet de acasă și așteaptă programul guvernamental "cornul și laptele"
Reporter: ”Dumneavoastră aveți ce să îi puneți pachețel copilului la școală?”
Părinte: ”Păi uneori avem, uneori nu. Așa e.”
Elza Fejer, învățătoare Școala Gimnazială Budila: ”Acum la început de an școlar părinții chiar se străduiesc să le pună câte o gustărică, dar apoi eforturile lor au limite și vin copiii fără sandviș și obișnuim să împărțim în clasă, adică cel care are două sendvișuri să îi dea și celui care nu are. Ne ajută cornul și laptele, le prinde bine, doar că trebuie să aibă și o calitate foarte bună.”
Cornul și laptele, prinse în birocrație
Alexandra Hotnogu, director adjunct Școala Generală Budila: ”Având în vedere faptul că zona din care fac parte e numeroasă, cu copii care, să zicem așa, nu neapărat fac foamea, dar își doresc să aibă parte de o masa consistentă, consider că importanța acestor produse este de extremă necesitate și mai mult ca sigur acasă nu primesc ceea ce alții au parte.”
Imelda Toaso, director executiv la Direcția Management Proiecte CJ Brașov: ”Din cele 58 de unități administrative teritoriale, am primit 56 de hotărâri din care doar Municipiul Brașov și-a asumat să deruleze programul pentru elevii din municipiu.”
Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: ”Depindem de o serie de decizii, urmează hotărârea Consiliului Județean, care așteaptă de la toate autoritățile din județ să confirme că ori implementează singuri acest proiect, ori implementează Consiliul Județean, iar apoi va veni decizia comisiei și ordinul Prefectului și abia atunci municipalitatea poate demara procedurile de achiziție.”
În anul şcolar precedent, Primăria Braşov a furnizat copiilor produse alimentare abia de la jumătatea lunii ianuarie 2023.