Compania însărcinată cu blocarea activelor bursei de criptomonede FTX, care a dat faliment, spune că a reușit să recupereze și să asigure active în valoare de 740 de milioane de dolari până în prezent. Suma reprezintă o fracțiune din potențialele miliarde de dolari care probabil lipsesc din visteria companiei, potrivit AP.
Cifrele au fost dezvăluite miercuri în documentele depuse în instanță de FTX, care a angajat compania de custodie a criptomonedelor BitGo, la câteva ore după ce FTX a depus cererea de faliment pe 11 noiembrie.
Se estimează că valoarea activelor recuperate a crescut
Cea mai mare îngrijorare pentru mulți dintre clienții FTX este că nu-și vor mai vedea niciodată banii. Platforma condusă de Sam Bankman-Fried, supranumit Regele Criptomonedelor, a fost acuzată că foloșește banii utilizatorilor pentru investiții riscante. Prăbușirea platformei este anchetată acum de procurorii din New York.
Cifra de 740 de milioane de dolari este din 16 noiembrie. BitGo estimează că valoarea activelor recuperate și garantate a crescut probabil peste 1 miliard de dolari de la acea dată.
„Depozitare la rece”
Activele recuperate de BitGo sunt acum blocate în Dakota de Sud în ceea ce se numește „depozitare la rece”, ceea ce înseamnă că sunt criptomonede stocate pe hard disk-uri care nu sunt conectate la internet.
BitGo oferă ceea ce se numește servicii de „custodie calificată” în conformitate cu legislația din Dakota de Sud. Este practic echivalentul criptografic al fiduciarului financiar, oferind conturi separate și alte servicii de securitate pentru a bloca activele digitale.
FTX plătește BitGo un avans de 5 milioane de dolari și 100.000 de dolari pe lună pentru serviciile sale.
Mai multe companii cripto au dat faliment în acest an. Bitcoin și alte monede digitale s-au prăbușit în valoare. FTX a dat faliment când a experimentat echivalentul criptografic al unei criptomonede bancare, iar primele investigații au descoperit că angajații FTX au amestecat activele deținute pentru clienți cu activele pe care le investeau.